...elatakse üldiselt nagu ennegi...

...kui välja arvata üks reisipäev põhjaosariikidesse. aga see on juba teine lugu.
10. mai
Vihmapüha. Suhteliselt sooja vihma püha. Ega ei olekski seda päeva üles tähendama pidanud aga keegi tõi salamahti mu kivila nuka juurde 15 tomati- ja 5 paprikataime. Ülla, ülla 😃 ma igatahes väga tänan. Seniks kuni uuesti päikene paistma hakkab võib ju vaadata vana päikest ühe punase tulbi sees. Teadagi ´Appeldoorn `


11.mai
vihmapüha. Ilmselt üleeestiline. Vähemalt Sakus, Nõmmel ja Viimsis sadas ja Taga talus olid ka päris suured lombid kui koju jõudsime. Hea, et jõudsime, sest auto turvasüsteem ütles üles. Signaali kaksas Ülo lihtsalt juhtme küljest ja hakkasime sõitma vilkuvate ohutuledega. Õnneks tüdines see vilgutaja ära ja varsti peale Sakust lahkuminst liikusime maanteel nagu teisedki normaalsed inimesed 😃 Selle jamaga läks mul muidugi meelest Futu juures maha laadida see külakost, mis oli Nõmmele ja Viimsisse mõeldud ja mille me rahumeeli Sakku autosse jätsime, sest liikusime Futu autoga. Kui siia lisada veel, see, et hommikul jäime vahele liikluskaamerale, sest Ülo sõitis 3 km lubatust kiiremini., peab tõdema fakti, et meil oleks vist kindlam kodusinte vahel püsida 😕Trahv 9 eurot. 
Aga see väike trip põhja oli nagu ikka väga tore, soe ja südamlik vaatamata ilmale. Inspireeriv ja uusi teadmisi andev. Tunnen ennast täitsa teise inimesena. Aitäh Futule. Tiile, Helenile ja Sirjele. Kahjuks ei ole pilte nende imelistest aedadest. Vihmaga ikka ei pildista küll. Lisaks sellele tohutult positiivsele emotsioonile sain veel ka Sirjelt üliväärtusliku kingituse, mille üle olen väga rõõmus. Olen muidugi ka  hämmingus, et mille eest küll. Olgu siis mille eest tahes või siirast kinkimisrõõmust, ma olen väga tänulik.
Pole küll selle riiuli raamat aga ei saa ju näitamata ka jätta.

12. mai 
Vihmajärgne. Veel ei saja aga siblimiseks on märjavõitu. Pean oma hamsterdused ära registreerima. Jajah, ma tean küll, et ei peaks aga isegi kui mu käed selja taha siduda pole sest kasu, sest hääd sõbrad jagavad ise.💓
Ilm kujunes ülimalt meeldivaks ja mahedaks, ei mingit vihma rohkem. tuult ka mitte. Mõnus. Lõpetasin varjukas. Kus seal on alles sinililletittesid ja martagonitittesid. Oh, mis rõõm. Äkki tekib ka midagi põnevat. Ülo aitas taimetibud kasvukast välja värske õhu kätte. Külvasin uuesti kirjulehelise mungalille. Veel külvasin aedoa ja herne II külvi. Registreerisin hamsterdused.  Furulandist tulid kaasa üks äge sieboldi priimula, harakkuljus, päevaliilia liik, peekerlille liik ja roosaõieline inkarvillea ja Nõmme mändide alt tulid kaasa valgeõieline ungari sirel, kaks erinevat suurelehist hortensiat ja üks kukerpuu. Nime peaks täpsustama. Kõik väga vajalikud ja toredad 😊
Kurb uudis on aga see, et osadel rododel on pungad pehmed. Kõiki pole läbi käinud ja palju selliseid on ei oskagi veel öelda. Aga totaalset ja massilist õitsemist ma ei näe 😢

Kui pole kaks päeva aias käinud ja lähed sinna peale suhteliselt sooja vihma ja normaalset teperatuuri, siis on aed uusi õisi kuhjaga täis ja no vali siis, mis on need kõige iseloomulikumad ja toredamad.

13. mai
Vihmahood solgutasid päeva täiega ära. Teha sain vähe, vähe. Pidin jälle evakueeruma ja viimane hoog oli nii korralik, et enam polnud lootustki mingile tahenemisele. Sortisin siis eilseid pilte ja neid ikka on. See, mis siia saab aia elust ja olust on köömes 😼 Huvitav, miks öeldakse köömes ja mitte köömen ?

Epimeediumiõisi tuleb tasapisi aina juurde. Küll on tubli tegelane. Ka kõige kuivemas kohas elasid eelmise suve üle.
suureõieline epimeedium Epimedium grandiflorum ´Rose Queen `

Kivilas on ka mitmeid toredusi, Kõigepealt Thunberegi kukerpuud ´Orange Rocket `ja ´Yellow Racket `. See Orange pole küll üldse orange aga on ka punasena uhke. Ikkagi paks Margareeta `, sest ka raketist on asi kaugel .
 Berberis thunbergii ´Ornage Rocket `😦

Berberis thunbergii ´Yellow Rocket `

Padjand-floksid on juba peaaegu täisõites


Mägisibuljas nõmmkann
Androsace sempervivoides

Palu-näsiniin tunneb ennast mu kivila kruusaküürus uskumatult hästi ja õitseb ka vastavalt

Mulle meeldivad kivilas mättad 😃 ja praegu on tegijaks igihaljas ibeeris ´Tahoe ` 
Iberis sempervirens ´Tahoe `

Kui nüüd suunduda varjulisematesse kohtadesse, siis on õitsvaid kolmiklilli , tahaks öelda koerahambaid aga tegelikult õitseb mul korralikult vaid ´Pagoda ` Õisi näitab ka uus elanik ´White Beauty `. Sellest tuleb eeldatavasti sama tubli tegija kui ´Pagoda `
Erythronium  ´Pagoda `

rait-kolmiklill Trillium kurabayashii

Järgmine kolmiklill on üks ägedamaid. Nagu tantsiv daam. kahjuks ei ole ma liigis kindel, sest juba see, kelle käest ma kunagi taimekese sain ei olnud ise ka kindel
põlv-kolmiklill Trillium flexipes aff.

Priimulad ja kriimulad mis alles,  kenasti kosunud
eriti uhke kriimula Eve Järve seemikute hulgast.

Ja üks väga ilus kõrvik-karvik Futu käest

Brunnerad on mulle alati meeldinu ja nende õitsemine on nii armas meelespeaõieline. 
Brunnera macrophylla  ´Green Gold `

seemik

´Jack Frost `

´King´s Ransom `

Sinililled on toredad ka peale õitsemist. Peagi kaovad need mättakesed hostade alla ja vahele ja elavad seal oma salelu.


On tulpide aeg. Ilmad on jahedad olnud ja tulpide õitsemine pikk ja pidulik. Pooled pole veel lahtigi läinud. Need, mis on kestavad.
´Banja Luka `

Need koos majaga saadud tulbid hämmastavad mind oma värviga ( ja pildistamatusega ) siiani.
´Van Eijk `

Häbelik tulp on tore kribalas ja kuigi ma üldiselt pean arvestama suurvormidega, ei suuda ma lõplikult loobuda ka kribudest, Mõne võib ju ikka endale lubada.
häbelik tulp Tulipa clusiana ´Peppermint Stick `

´Fire of Love ` on üks väga edev tulp

Tegelikult on ju ka nartsisside aeg aga need ei taha meil kasvada. Küll elab keegi kadakpõõsa juure all ja on periskoobid välja tõstnud.

Suurtest õitsevad pirnipuud ja lamarki toompihlakas 
Amelanchier lamarckii

Pyrus communis

Tundub, et Engelmanni ´Glaucal ` on midasgi plaanis .


3 kommentaari:

  1. Kena ja pikaldane kevad. Mulle meeldib. Eelmise aasta kuumus küpsetas tulbid paari päevaga läbi, aga tänavu muudkui õitsevad ja õitsevad.

    VastaKustuta
  2. Ilus ja!
    Nõus, jahedam ilm laseb õitel kauem kesta. Aasta tagasi läksid tulbid jt kiiresti, ja siis tuli suvine põud.

    VastaKustuta
  3. Juudas, milline uhke posu kriimulaid! :O
    Ja milline ilus edev tulp.
    Ja siis kõik need teised asjad ka. :)

    VastaKustuta