... kulgeb mai teine nädal



7. mai
Ja õigus oli neil, kes vihma uskusid täna sadavat. Õnneks läheb hommikune külaline tavaliselt ära. Varajasel ennelõunal läkski. Kõbisin kasvukas. Redis vajas vesiheinast päästmist ja paar asjakest pikeerimist. Üldiselt tahaks taimepotid välja ja kapstad maha kükkamist. Ilmateatajad ei soosi aedlejaid. Ikka lubavad miinust ka. 
Suur osa kivilast sai ära rohitud. Küür jäi ja nelkla aga need on nohu. 
Aias on elu aeglaseks jäänud. Need, mis õitsevad, need õitsevad ja ülejäänud peamiselt passivad või liigutavad õige aeglaselt.
oivaline juuno Juno magnifica ´Virginity `

mehed kommunikeeruvad 😊

8. mai

Ilus eestimaine ilm. Fliis seljast, fliis selga (x arv kordusi läbi päeva ). Kivilaga sain ühele püoole selleks korraks. Aga sain ka tigude paanikanupu käima. ma pole terve meie maal elamise jooksul näinud niipalju tigusid ühe rohimise käigus. Üle 20 võis neid küll olla. Sellised vitaalsewd. Aga miks just kivilas. Mujal nagu ei näe. No igaks juhuks jätkasin hostadele ja veel mõnele siia sinna teograanulite panemist.  Kui inimesel on 200 ja + hostat, siis see võtab lausa higiseks. Katsu sa kõiki leida kui sildid kadunud. No enamus ikka sai ma loodan. Elus on vist ka enam-vähem kõik. Vist.  Urgitsesin ka sõnajalgu, mis kuidagi elumärke ei näita. Osad ikka näitavad küll kui väga lähedalt vaadata. Äkki polegi seis nii hull kui ma kardan.
Aiaelu on küll aeglane aga tasapisi ikka midagi toimub ja kui aeda on palju siis ikka on elevust igaks päevaks. Eks aastaaeg ole selline. 
Avastasin täna minagi mõned külmakahjud. Ega korraga ju kõike näe. Nagu mitmelgi olid saanud näpistada aktiniidia lehed. kasvukast potiga välja tõstetud mungalille pott  (oma viga, kesse käskis), rodgersiad 😒 Üks hosta keset teisi tundus ka imelik. Naljakalt mööda aeda laiali need kannatanud.



oskaks keegi ometi kord sellele floksikribalale liigi öelda ???

Willkommi keraslill Globularia punctata on kunagi salamisi lapse saanud ja see õitseb juba

´Hart ` 
Nii punane lihtsalt pole võimalik olla aga näed on !

Mõned kriimulad on natuke ikka kõrgust ka võtnud. osad on küll täiesti vastu maad. Niinimetatud kerapriimulaid on üldse vaid paar miniatuurset. Ehk ikka mõni veel ärkab. Olgu või miniatuursed aga elus.

Sibullillede juures on see tore asi, et nad tulevad ühel hetkel uuesti, Mitte alati aga üsna sageli. Oivaline juuno ´Virginity  `näiteks oli mul juba kaks aastat kadunukeste nimekirjas. Kollane nimetu liiliaõieline tulp enam ei teagi kui kaua sealsamas. ja täna, mis ma näen !
´Tres Chick `

´Barbados ` pole küll kunagi kadunud olnud aga üle ühe õie ka pole andnud. Seeeest milline õis. Juba algus on võrratu

Poeedinartsisse on kuidagi väga väheks jäänud. Peab selles osas midagi ette võtma, sest tegelikult on see ainus nartsiss ilma milleta kuidagi ei saa.

taldleht Dysosma , Muhedikupapa juba mitu aega tagasi näitas oma selles staadiumis taime. Nüüd siis jõudis ka meie oma sinnamaale.

Võsaülane ´Taavi ` on jõudnud värvivahetuse staadiumisse. Kui mõelda, millal alustas õitsemist ? 

üks Greenidest aga kas Dream või Fingers, see jääbki vist mulle surmani saladuseks. Kord tundub üks ja siis teine. Mis teha, vanavõitu peakolu.

kaelustulikas Ranunculus amplexicaulis . Peaaegu oleks selle toreduse sootuks unustanud.

Homme terendab varjupeenar, sest varsti sinna enam toimetama ei mahu ja see on suurepärane, sest jäävad korras hoida vaid servakesed. eks urgitsen siis ka sõnajalgu leidmaks elumärke.

9. mai

Temperatuur pea suviselt soe aga tuul tugev ja külm. Igatahes oli mul eile vähem riideid seljas ja ülepea ma tuult ei armasta. Aga varjukas sai peaaegu korda. kaks sabakest jäi. Kui ei pidanuks süüa tegema, poleks jäänud. Ja homseks lubavad vihma. Sooja vihma, Ilmselt on neil õigus. Taevas ja õhk on küll sellised. Aed hakkabki juba ajas maha jääma. see lööks vast taimed uuesti käima.
Kolmiklilled on kõik elus. Mõned on kenasti juurde ka võtnud.
kamtšatka kolmklill Trillium camschatcense

Täna lõi õied lahti minu kõige lemmikum võsaülase sort. Seda, mismoodi näevad need õied välja kui peenras on juba vari aga muidu päikene särab peab oma silmaga nägema. see on sedavõrd lummav ja ka eksitav.  Pilti ma seda püüda ei oska kahjuks.
võsaülane Anemone nemorosa ´Lismore Blue `

Varjukas läheb aina ilusamaks ja kõbusamaks üks sealt ära kolitud brunnera. Olgu tal siis seal hea olla kus talle endale meeldib.
suurelehine brunnera  Brunnera macrophylla ´King´s Ransom `

Ja kääbusiiris alustas. Varsti siis tulevad madalad sordid .
Iris pumila , sort aga nime ei tea

1 kommentaar:

  1. vot kaelustulika olen kuidagi maha maganud, nii huvitav! vaja uurida.

    VastaKustuta