...sai aprillist mai...

 22.04 Tistoul on õigus, ilmajõleduste aeg on ja meel on mõru, sest nüüd on käes see aeg kus tahaks ainult aeda ja kõik muu tegevus tundub tühine. Hommikul sadas lörtsisegust vihma, tuul on üle keskmise ja temperatuur vaid +2,2 C. Vähemalt ei olnud öökülma. Asi seegi.

23.04 Jõleilm kestab. Lilled on külmast kipras, ninad norus või lihtsalt kasvupausil. Teistel on vähemalt lundki, saavad memmesid teha või kelgutada. Selline lumekiht, mis põhjas on võtab vanduma ja teeb meele kurvaks. 

Linnast tulles kui auto pealt ennast maha laadisin tegin tiiru ümber maja. Vaja vaadata kuidas see tumetume hüatsint edeneb aga jube külm oli ja miski ei edene sellise ilmaga.

õige pisut on edasiminekut, õitseb veel kinnisena äragi kui ilm ei parane

Kivila on kuidagi kurvavõitu sel kevadel. Ei ole korraga õide löönud. Muidugi on kollaseõielised kivirikud ja kevadik, mis silma jäävad. Karukellad ka peaks aga enamasti on nii päiksevaba, et need päris lahti oma õisi ei tee. Paar korda on ikka enam-vähem trehvanud
on üsna roosa, pildil on õis tumedam kui laivis


 Paar mändi on ka tõsised talvekahjustused saanud. Üks ilmselt lähebki välja. ´Hillside Creeping ` . Mul on tõsiselt kahju. ´Jakobseni `ehk saab veel päästa. Üks mänd on ka tagaaias tugeva kahjustusega. 
ostsin Saxifraga  x elizabethina  Elisabeti kivirik. Nimi oli ka ja seda välja ei suutnud lugeda. 

sellega veel hullem lugu, sildil ainult gordon ja üldse avastasin selle alles sel kevadeel, kuna või kust pole aimugi
Nartsissidega on mul üldiselt nadisti. ellu on neist vähesed jäänud ja ega needki väga ei hiilga. Kõige priskem on (ja varajasem ka)
´Ice Folllies `

Üks tulp on ka lisaks tulnud. aga neitsitulbi õied on kindlalt nupus ja nii vist jääbki. Ma ei tea kuidas mujal aga meie aias on tulbid kuidagi väga madalad sel kevadel.
´Zombie `
on üks igati tubli tulp aga miks tal selline nimi on ei oska küll arvata

Kobarhüatsindid on mulle alati meeldinud. Loomulikult ei jäta külmaks ka kõik teised või vähemalt enamus
Muscari latifolium  laialehine kobarhüatsint
Kobarhüatsindid enamus alles tulemas. aga ülased on äkiliselt kosunud, Võsades juba on esimesed õitsejad ja kohe kohe ka aias kui ilm muidugi lubab.
´Udu `kirjulehine niivõrd kuivõrd. Mõni aasta rohkem, mõni vähem. Sel aastal pigem vähem

Meil on toredad naabripoisid. tublid põllumehed ja muidu ka. Täna laekusid talvepuud, lihtsalt. Hea veel, et ei tänatud vastuvõtmise eest.

Aga Ülo kuulis uudistest, et nädalavahetuseks lubati +18 C. Ma arvan, et ta kuulis valesti.

24.04  Sajusaared või mis iganes. 

Paar aastat tagasi olid ka. Siis oli neid 4 või 5, ei mäleta täpselt. Sel aastal vaid kaks. Mina määrasin nad laululuikedeks aga ma pole tugev määraja eriti kui asi linde puudutab. Suured ja uhked on küll. Pilt on väga kaugelt tõmmatud

25.04 Ja neid tibusid on juurde tulnud.

26.04 Päikene tõusis lootust andvalt


Päev  ise oli ka enamvähem. Vihmatörts hommikul, uduvihmatörts lõuna ajal ja äge vihmahoog koos vähese rahega õhtul. Sain piisavalt hullata peenras ja niisama. Päeva pilte ka.

Scopolia carniolica  karni skopoolia  kuskilt kunagi lugesin, et on risuhunnikute taim, ei oska öelda miks, mingit isekülvi see ei toimeta ega pole ka muul viisil agressiivne. Missivõistlustele just ei kandideeri aga vahel on vaikne ja tagasihoidlik olek ilusamgi

Kanakoole seevastu on liigina ikka täitsa hull tegelane. Mul on sauna taga vist 2 sorti nahka pannud. Eks see ole varsti näha. Maja pool sauna õnneks veel hullumaja pole aga võib varsti tulla. Ka mõned sordid on kiired laienema. Õnneks kõik mitte ja nende erinevus nii lehtedes kui õites on riskiväärt. Paraku pole ma nimedes enam ammu kindel ja ei julge neid pildi alla panna.
tundub, et siin tahab kollane õit vallutama hakata, kahjuks
Kui keegi on mõne  sordi nimes kindel, siis pakkugu aga välja .Võrdlen olema pidavate nimekirjaga ja saab ehk tõele lähemale. Neid sorte on mul veelgi aga veel ei õitse.

lõpuks ometi Adonis vernalis  kevadadoonis

Pajud-remmelgad on mu suured lemmikud. Neid on palju. Neid on igasuguseid. Neil on tibud. Neis on graatsiat ja salapära. Mõni on mingil ajahetkel eriti armas
Salix helvetica  helveetsia paju. Olen seda varemgi kiitnud ilmselt

Ja käes on aeg rullima hakata. Lahti rullima. Esimene pilt aga neid tuleb veel. Mõned on lahedamad kui teised. Kindlasti ei mahu siia formaati minu kõik rullijad aga paneks küll.
Osmunda regalis kuningosmunda

27.04 Ilm ilus, meel rõõmus nii endal kui aial. Vähem riideid, kergem elu. Ja nii edasi. Temperatuuri eriti ei oska kommenteerida aga tuult polnud ja päikene paistis. Külm igatahes ei hakanud.

Alustan hommikut nagu ikka aiatiiruga See tähendab ka pilte ja on üks kohustuslik pilt, mida iga pildistav aiainimene peab oma elus tegema (naerukoht), Ma ka üritasin

kastepiiskades Alchemilla mollis pehme kortsleht (kindlasti sobib mõni liik veel) 

Üks püvilill on lõpuks õitsema jõudnud. See ongi kõige varajasem meie aias hetkel

Fritillaria eduardii Eduardi püvilill, tundub päris kindlameelne olema nii püsimises kui tittedest keeldumisest. Ikka uhkelt üksinda

Sinililleaeg hakkab tõesti lõppema. Lõpuaaria laulab ikka täidisõieline harilik sinilill. Ma kahtlustan, et sel võib mingi teinegi nimi olla aga mina sain selle plenana ja nii siis on. Istutasin ära ka 6 uut sinilille. Vaatan kuhu need on ennast külviga paljundanud ja sinna kanti ka istutan. suur rõõm tõdeda, et sinililledele meie juures meeldib ja istutamisruumi neile veel ka on.
H. nobilis var nobilis ´Plena ` harilik sinilill

Ja muidugi selle päeva rullimised.
selle sõnajala nime ei saa ma ilmselt kunagi teada. On üsna metsik paljunema aga ilusa tulemisega elik siis kategoorias ilus loll

mehine ja karune

28.04 Ilm veel ilusam, veel soojem. Meel veel rõõmsam. Palju suurepäraseid hetki puhkemisi vaadeldes ja nautides. Temperatuur tõusis kusagile +20 C kanti ja seda on tegelikult natuke veel palju. Püsige lihtsalt veidi üle +10 C ja ööd kenasti plussis.

Jõudsin suure kivilani. Ma ei saa aru kuidas terve suvi hooldatud ala võib kevadel olla nagu heinamaa aga vot on.

see küür polegi nii hull kui vanem osa aga võilillede läbimõõt on kohati 30 cm ja +, kui selle kätte saab on kohe tühi plats. Miks aga on nii palju tühja ruumi? Käiguraja liivatee sai kõvasti pihta aga küll taastub.
Selles kivila osas on kõik karukellade külvid selle keskmise suurema punase ´Rote Glocke `lapsed. Täna leidsin ka esimese, mis täpselt  ema nägu on kuigi võinuks arvata, et just emataime sarnaseid tittesid on valdavalt.   Mõni lapsuke siis ka lähemalt.

Kivila servas on õied avanud üks tore ja ilmselt mitte liiga nõudlik  tulp
´Exotic Eperior `

Olen väga rahul idahüatsintide talvitumisega. Kõik elus, vitaalsed  ja maja tagune lõhna täis.  eks möödunud kuiv ja kuum suvi (suved) on sellele kaasa aidanud.

Siia sobib ka viimane pilt sellest väga tumedast
´Midnight Sky `                                                        
                                                                                                              

Tegin traktoriga pikad tiirud. Maa on nii märg, et rolleriga lihtsalt ei pääse läbi. Meil pole ammu nii märga kevadet olnud.  Pole nagu isegi põhjust. Pole eriti sadanud ja seda 20 cm lund meil polnud, Ei olnud millimeetritki. Kõik, ka kõige pisemad ja nooremad lehtpuud ja-põõsad on elus. toredaid pungi täis või juba väikeses lehes nagu pihlakad, kased, mõned kikkapuud.

Tiigi ääres võib kaua molutada. Kalad ja konnad solberdavad. tiik on igas mõttes lausa õnnistus. Mitte ainult kastmisvee olemasolu aga just see kevadine konnade laulatus ja hiljem tiigikonnade kisakoor. Ka mõnede vee- ja niiskuslembeste taimede kasvukoht. Vesirooside ( neid pole veel näha), varsakapjade, haisuvõhkade, partheina, tarnapokude, hundinuia, kalmuse jt.

Glyceria maxima  suur parthein
Tarnad on väga mitmepalgelised ja toredad kõrrelised. 
Carex elata  luhttarn , toredad mustad pähikud ja hiljem vahvad pokud

Tänase päeva rullija on Browni astelsõnajalg. Õieti veel isegi pole rullija vaid on selleks ettevalmistuvas faasis.

Tänase päeva ilusaim tärkaja
Primula matthioli ( s. Cotrusa matthioli ) harilik kortuus

Tänase päeva üllataja. Euroopa võrdviljak. Kasvab juba aastaid. Ikka vars ja selle tipus õied. Sel aastal on see korruseline. Seda näen esimest korda. Google´ näppimine isegi andis mõne sellise taime pildi. Seega pole anomaalia. Lihtsalt on lõpuks jõudnud vist sellisesse väärikasse täiskasvanu ikka. Igatahes minu arvamus sellest tõsis märgatavalt.
Isopyrum thalictroides

29.04 Kõige ilusam ilm või õigemini parim ilm aiatööks. Soe aga mitte palav, sest mõnus tuul hoidis olemise laheda ja osalt oli ka päikene pilvevinus. ka see aitas mõnusale olemisele kaasa. Öine temperatuur oli +10,2 C !!! ja päevane maksimum +22,6 C. Ja muidugi hakati kohe ka äiksega hirmutama. No ei ole äikesilm ju ometi.
eile suutsin vastu panna kiusatusele idahüantsintide piltide panekule siia aga täna ikka nõrken. No need lihtsalt on nii lemmikud ja sel aastal nii tublid.

Püvililled on valmis startima. Esimene on pirtspeen ja paljuneda ei kavatse. Oleks nagu kusagilt lugenud, et kohe tõesti ei kavatsegi ! Oleks ma seda varem teadnud, oleks rohkem ostnud. Tegelikult olin selle juba vahepeal maha kandnud, aga ilmus uuesti, sestap vaid paari õiega. Eks see siis kas kaob lõplikult või hoopis kosub. See jälle viitab sellele, et on ikka paljunemisvõimeline küll. ega see sibul seal maa sees nüüd paariaastast uinakut ka ei teinud.
Fritillaria sewertzowi Severtsovi püvilill

Ilusad ilmad meelitavad ka kassitaadi õue päeva veetma

Leidsin just, et priimulad on täiesti unustatud aga las siis jäävad tulevikuks. Neid on teisigi mida mainima ehk peaks. Sanguisorbad näiteks. Ja toredaid pungi ning lehtimiste varased staadiumid on ju imekenad. Aga aeg ja ruum panevad piirid.

30.04 Ja saabki otsa. Hommik kergelt vihmane aga ikkagi +12 C . magnoolia hakkab õitsema. Sel aastal õienupud väiksemad. Loogiline, et õied ka aga ongi ilusamad. Eelmine aasta olid nagu kortsus paberituustid mille keegi öösel pusse riputanud. Juba varajaseks lõunatunniks on ilm jälle aiatööks kõlbulik ja juhtugu siis sel viimasel aprillipäeval mis iganes, läheb see juba mai juttude sisse. Kui muidugi on mida ära märkida
Magnolia kobus hondo magnoolia


Üks ikka veel. See on eriti hiline sinilill. vot see on nüüd küll kõige viimasem neist
H. nobilis ´Prickel `

Ilusat maid meile kõigile. torman vihmavärskesse aeda kui muidugi uuesti sadama ei hakka aga hetkel päikene kadus ja pilved tormavad kuigi tuult pole.


3 kommentaari:

  1. Meitel ikka pigem kuiv ja üks korralik vihm kuluks marjaks ära. Ning eilne tuul oli meie juures nii jube, et läksin hoopis ära tööle, sest riisuda ega mingeid mullatöid aias teha polnud võimalik - tuul viis lihtsalt kõik minema. 😃Täna on õnneks tuul vaiksem ja saab jälle normaalselt aias toimetada.

    VastaKustuta
  2. Nii palju ilusat kevadet...ja Kustile tervisi, minu lemmikkass. :)

    VastaKustuta
  3. See oli küll vist üks lühimaid hüatsintide õitsemisi, mis on olnud. Või kas see oligi päris loomulik õitsemine?! Need viimased väga terava päikesega ilmad lihtsalt kärsatasid õied pruuniks. No mitte küll kõik, aga need küll, mis enam päikese käes.

    No ja nüüd siis jälle öökõlma ja lörtsi ennustused. Oh aeg!

    VastaKustuta