...jätkub märts...

 ...tüüpilisel plärtsul moel.

19. 03 Maha sadanud lumi sulab tasapisi ja kuna ilmateade miinuseid päris mitmeks päevaks ei lubanud (mida nad ka teavad, aga ma olen lihtsalt süüdimatu optimist kes alati paremat usub) on lootust jälle kevade rohelist kleidiserva peagi näha.

Tänahommikused lumeolud. Kass on pildil juhuslikult 


ja sulamisolud

Alles ma külvasin ja juba terendab pikeerimine. Jänni jään ruuniga

Maxil saab mais juba kaks aastat elukogemust jaa tema juba teab, et kehva ilmaga on pigem toas silm kinni panna ja tukkuda palju mõnusam kui kõrvuni märjas lumes mütata

20.03 Ja ongi kalendrikevad käes. +5 C, pilves aga üldiselt sajuta. Väga rõõmsaks ei tee, pigem vajutab voodisse unelema. Inimene muidugi on asjalik nagu ikka aga võiks kassidest eeskuju võtta. Nemad ongi kenasti leboasendis, Õue keelduvad ka üldiselt minemast. Ja õige ka. Tänu sadanud lumele on ões ja aias pori ja lume assortii millesse võib kinni jääda, milles võib libiseda maalähedasse asendisse. Olgu siis selili, kõhuli või valikulisele küljele.
Aga linnukesed laulavad, laulavad nii valjusti, et isegi poolkurt mina selle tuppa ära kuulen. Ja vot see teeb küll südame soojaks ja meele kevadärevaks.

Eks elus on ikka nii, et ühtepidi hea ja teistpidi halb. 
Meie 28 aasta maal elamise jooksul on see esimene kord kui me ei saa autoga õue, isegi mitte parklasse sõita. Auto tuleb jätta heki alumise nurga juurde. Hea seegi, et mitte ülemise juurde. Miks ? 
ostsime lumepuhuri, nii vananemist silmas pidades kui ka sel aastal suuremat vajadust rohkem autosid parkida ja manööverdada. Väga hea ost ja õigustas ennast igati aga nüüd kevadel ilmnes tõsine kitsaskoht. Talvel puhtaks puhutud rajad ja platsid külmusid sügavamalt ja kui kujal on kelt kadunud siis nendest kohtadest mitte. Seega all jää ja peal pehme pinnas. Ei edasi ega tagasi. Ja see kestab nüüd jumal teab kui kaua. See jätkulumi, mis mõni päev tagasi sadas on sulanud välja arvatud nendel kitsaskohtadel kus kelt alles. Siit tuleb päris pikk mõtlemiskoht, et kuidas järgmisel talvel käituda ? Killustikku tahaks meie tee mõned osad ja parkla juba ammu aga kesse jaksab. Küna täis killustikku on umbes 300 eurot, mis ei tundugi hull aga vaja läheks kümmet või enamat künatäit ! Kruus on odavam aga üsna lühiajaline lahendus ja ei kindlusta teed nii tõhusalt. Jäta või ennast järgmisel talvel lumevangi  

22,03 Esimene kuldnoka laul (või mis see nüüd laul oli, vilistamine pigem, lauluni läheb aega) kuuldud. Nad võisid ju ka varem kohal olla aga see ei loe. Kui kuulnud pole, pole olemas.

Ostsime kummuti. Oli vaja, sellepärast. Ja kust mujalt inimene ikka mööblit ostab kui Sõbralt sõbrale taaskasutuspoe mööbliosakonnast. Ülo ei saanud sinna kuidagi pihta. Korra käis aga midagi silma ei jäänud. Nüüd paar kuud hiljem võtsin jälle sõna. Ta läks ja nägi. Eile ostis ära ja võttis sahtlid kaasa, sest terve selle tüki toomiseks oli vaja konksuga autot ja käru. Sahtlite võtmise ajal märkas ka suure ukse taha vaadata ja seal oli midagi imearmast. kusjuures meie jaoks täiest või peaaegu täiesti kasutut. Aga mis tollest.



Ma panen siia kasvõi mitte midagi ehk ka igasse laekasse ja salalaekasse ühe unistuse ja me mõlemad oleme täiega armunud. 

23.04 ja 24.04 Kaks päikselist päeva. +8 C. Eile puhus kahjuks liiga tugev tuul ja täna hakkas pealelõunal pilve üles keerama. Viimasel hetkel tegin paar pilti ja vaatasin kas arenguid on. Natuke tõesti on. Siiski on veel liiga pehme ja vetruv nii peenardes kui murul. Veel ei saa aga ärevus on juba suur.
see krookus on raudselt Tii käest ja raudselt on sel ka nimi aga milline seda ma ei tea
Crocus, botaaniline ? ´Fuscotintus ` või hoopis ´Saturnus `, mina vahet ei tee ja ma arvan, et seda polegi, sest olen samanäolisi veel muudegi nimede all kohanud

kivila krookused kadusid kõik ära aga nüüd on paar sorti ? tagasi tulema hakanud ent selle vaese kallal teevad mingid pahalased sigadusi. Ma pole veel jõudnud uurida kes või mis. Kui keegi käigu pealt öelda oskab, lasku aga tulla
Õnneks pole kõik õied sellised. Kas ma peaks selle kogumi eemaldama (haigus) või alles jätma (kahjurid) ei tea enne kui olen tõe välja uurinud
nime ei tea kindlalt, ei ütle ehku peale

Iridodicryum ´North Star ´nüüd täies ilus
Teine võrkiiris mis on varajane on ka alustamas
Iridodictyum  histroides ´Georg ` lüükia võrkiiris

Veel üks lumikelluke on puhkenud
Galanthus lagodechianus

No peaaegu, kohe, kohe hakkab kevadine valevlill. Aga ka selle tulemine on ilus, õrn ja habras,
Bulbocodium vernum

Kõiki alpikanne pole ma veel kätte leidnud aga need, mis on, on kindlalt kanda kinnitanud. Tasapisi hakkab tulema ka sinilillekesi. Esimene nagu ikka valge transilvaanlane. Kõige varajasem harilik sinilill on ´Rubra Plena `, mis alustab isegi enamustest transilvaanlastest varem.
Hepatica nobilis ´Rubra Plena ` paistab välja isegi siis kui pole täielikult õisi avanud


25.04 Pähhhhh! hommikul sadas lund. No 1 minuti või 2 aga oi kuidas tegi pahaseks. Aga üldiselt ilm paranes. Paar kerget vihmahoogu vaheldumisi päikesepaistega ja +8 C keris ka lõpuks valmis.
Enne kunstitundi minekut lõpetasin ühe pisikese lõuendi. Ma polnud päris kindel kas ikka on ja võtsin tundi kaas. Õps vigu ei parandanud. Järelikult valmis.
Linn ja laine


26.03 Eesti ilma mitmepalgelisus lõi täna jälle välja. Meil oli päeva jooksul paar peenvihma hoogu (ikkagi kuivakandi), Tartus oli ühe pauguga äike ja enam kui tunni jagu suurt vihma (andmed Ihastest ja teises linna servas või ju vabalt ka päike olla. Paljudes paikades , enamasti vist sinna Kesk-Eesti kanti kupatati arvestatav lumi ja samas mõni kant sai lumekirme. Oli seega kõike ja meie viimaste aegade (aastate?) ametlik ilmaennustus kus pildil on päikese servake, valge pilv (suurused on varieeruvad, et oleks mitmekesisem), hall pilv ja mitmesugused sademed läheb alati täkkesse. Kusagil ikka.
Tasapisi tuleb krookuseõisi juurde. Peaks juba ammuilma aedlema aga tundub kuidagi märg ja külm, no ja kui seda tuult võiks vähemaks keerata oleks ka abiks.
'
27.03 No nii! Päikene paistab ja lubatakse ilusat ilma. Äkki saan minagi lõpuks aeda mindud. Aprill kohe käes ja ma pole veel lillegi liigutanud. Oleks muidugi kena (ma pole üldse nõudlik ju)  kui temperatuur tõuseks lubatud kõrgustesse ja tuul oleks lubatust väiksem. Kui kõik klapib teen pilti ka.

Ja nüüd see algaski. Oligi soe ja päikene paistis ka kuni lõunani aga ka siis kui pilves oli, ikka oli soe. Tuul oli soe. Kohe kui õue astusin sain aru, et pingutasin vammustega üle. Koorisin vähemaks. Tahaks öelda, et oi kuis ma rabasin kevadtöid teha aga ei rabanud ma suurt midagi. Rohkem molutasin ja vaatasin, kuulasin. Kuldnokka õnneks kuulen veel päris hästi, väiksemate jaoks pean pingutama. Aga kui taevas hakkavad sõjalennukid tiirutama ei kuule enam midagi. Päris tükk aega lendasid ja tuletasid karmi reaalsust meelde.
Varakevadisi õisi tuleb tasapisi juurde. Kuna ilma lubatakse soojapoolset siis tõenäoliselt aprilli alguseks on neid juba palju. 
Päeva maksimum oli meil +14 C.
Kui mõni päev varem oli palju lubadusi siis tänaseks on need täidetud.
´Georg `
kevadine valevlill oleks peaaegu juba õied kokku pannud, päike oli pilvedesse kadunud

Veel üks varajasemaid võrkiiriseid. See sort tuleb alati kuidagi äkiliselt. Ei ole ja siis järsku juba on.
Iridodictyum reticulatum ´Velvet Smile ` harilik võrkiiris

Lumekupud eri kasvukohtades puhkevad pisut erinevatelaegade. Imestan ikka veel kui varjulise kasvukoha omad enne päikselise kasvukoha omi tulevad. Aga millegipärast nii on
Eranthis x tubergenii  aed-lumekupp

Amuuri adoonise tited hakkavad tasapisi multši ja risu alt välja pressima. Sestap pole ka nii varajased kui võiks. Hea on see, et neid tuleb aina juurde.
Adonis amurensis 

Krookuseid tuleb tasapisi juurde. Eri värvid, enamasti nimetud. Seda väga kollast ja suureõielist armastan rohkem kui mõnda teist.

Nagu mõned teisedki sibulikud (lumikellukesed, nartsissid) e taha ka krookused mul enamasti eriti ellu jääda, Eriti peenemad liigid, sordid. Seda suurem on rõõm neist, mis on pidama jäänud.
Crocus heufellianus ´Carpatian Wonder ` Heuffeli krookus

Sinililled alustavad. Esialgu transilvaanlased aga juba on ka harilikul nupud. Suurema õitsemiseni läheb siiski veel aega
Hepatica transsylvanica  ´Alba `

Tuule ja valguse jõud on hariliku lumikellukese vildakile lükanud.
Galanthus nivalis ´Plena `

28.03 Oh sa poiss kus oli alles ilm. Juba hommikul +14 C. See tähendas kohe kergemaid riideid ja jalanõusid ja seeläbi ka kergemat liikumist. Päästsin sinililli eelmise aasta pahna seest. Üks plats sai valmis, ütleme,. et 1/4 varjupeenrast. 
Eile läksin aeda ikka päris suure mure ja hirmuga. Tundus, et ma ei jaksagi enam, Aga ellu jäin ja täna hommikul võtsin lõdvalt jalad alla. Täna jõudsin tõdemuseni, et olen ikka palju vintskem mutt kui endast arvasin. Täna oli juba tore ja päevgi venis videvikku välja.
Transilvaanlased õitsevad peaaegu kõik aga mõni hariliku sort on ka varajasem. Selle platsi omad on kõik ka elus. Metsaleidude pärast ma ei karda. Sortide pärast küll.
Ilupilte sellisest peenrast mis sügisel korda tegemata ei saa aga natuke ikka õisi näeb
H. nobilis ´Rubra Plena `

H. nobilis ´Alabaster `

H. transsylvanica ´Rosea `

Lõvi sai ka minuga päris pikalt elu nautida enne kui Max välja ilmus. Siis on kohe sööstjooks tuppa.
Kas midagi huvitavat leiduks ? 

Ah, jaa. Eile nägin esimest liblikat. Kollast ja täna oli linavästrik platsis.
nende soojade ilmadega käib kõik maru kähku. Kui hommikul vanu krantse krookusi ei olnud siis õhtuks oli juba kõiki värve näha.

29.03 Ilm või asi.

30.03 Hommikul tudus ilm suhteliselt nutune tulevat aga lõunaks oli päikene võitnud ja ilm kujunes üheks viimaste päevade parimaks. Nagu ikka kui plaanis pole aed vaid kodust välja minek. Üks armas lapsuke, kes mu arust alles sündis saab 2. aprillil kümneseks.


 Pidu vanavanematele ja tädidele onudele oli natuke enne. Pidu sõpradele tuleb natuke pärast. Tööpäevadel ju pidu ei korralda !
Esimest korda nägin sellises mõõdus tulikaid. Väga ilusad ja võimsad.


31.03 Hommik paksus udus. Peab vaatama et siilile peale ei astu ja hobusega kokku ei jookse. Haa, nali. Pole meil ei siili ega hobust aga temperatuur pole veel +5-gi jõudnud tõusta. Tuleb kirjutades aega parajaks teha enne kui aeda saab. Ma ei kavatsegi ennast haigeks külmetada kuigi aed karjub. 
Õhtul saab märtsi otsad kokku tõmmata ja hõisata tere aprill. See on juba kindlalt kevad.
Ei läinudki palju aega kui aias +12 C oli ja tõusis see päeva jooksul veelgi. Tuulutas küll aga tuul oli soe. Sai nii tööd tehtud kui külalisi vastu võetud ja kena kevadet nauditud.
Selline siis märtsi lõpp. Ilus ilm meelitas Kustigi pikemale jalutuskäigule.


3 kommentaari:

  1. Parim märts üle hulga aja, lasi kõigil kevadlilledel ühel ajal õide minna ja lumega ka ei perutanud. Head ajad on alanud. :)

    VastaKustuta
  2. Kui see tumekollane krookus on minult siis tal polegi muud nime kui "Best bye" - Esimene pakk, mis ma siia aeda ostsin, et ikka saaks sama raha eest võimalikult palju :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinu krookus jah ja ikka väga uhked kollased laigud, olgu siis nimega nagu on :)

      Kustuta