...algas tormiliselt aprill...

 ...kohe nii tormiliselt, et esimese kolme päevaga näitas suve, kevadet ja talve.

01. 04 Milline ilm. Milline jumalik ilm. Suvekleidi või lühikeste pükste ja vestiväel ilm. +21 C. Töö lausa lendas käes kuigi jah maalitunnis olin tühi nagu katkine õhupall aga töö sai lõpuks ikkagi valmis. Eks suur osa oli juba eelmine kord tehtud ka. 

Ülesandeks tulbid, fotolt, õlis. Lähtematerjal erinev . 

mina
Ülo

Saime ka koju tuua eelmisel korral lõpetatud meremaalikesed. Õli. Olen alati meremaale vaadanud nagu mingit sellist nähtust mida suudavad vaid vähesed väljavalitud. Tuleb aga tunnistada, et kui teatud nipid ära õppida on seda võimalik praktiliselt igal, kel tahtmist on. Muidugi peab ka hea õpetaja olema.
mina
Ülo

Ma pintseldasin veel ühe lõuendi 
tundmatu rannal

Loomulikult tegin aias palju pilte. Sedavõrd sooja ja toreda ilmaga peab ikka aeda nautima ja mitte ainult nina mullas rügama. Lilled hakkasid õitsema mitte tundide vaid hetkedega. Veel ei olnud ja juba oli. Krookused tulid mühinal ja kõik muu võimalik ka. Selline tempo minu kuningliku meelega ei sobinud kohe kuidagi, sest alles ma servapidi hakkasin sibulikke risu ja mulluste lehtede alt päästma. aga ilma üle valvavad ilmateenistuse tädid ja onud olid juba hoiatanud, et seda ilu ja rõõmu suvesoojana üle ühe päeva pole ja üleüldse tulevat talv tagasi.
Lihtsalt rida pilte ilma erilise targutamiseta. Rasked valikud, neid sai ikka omajagu klõpsitud. Nagu ikka kevadeti kui need esimesed lõpuks tulema hakkavad. Nagu mingi kruvi hakkaks peas loksuma. No ei saa pidama.

Hamamelis japonica jaapani nõiapuu, peaaegu

Võrkiirised pole veel tippu saavutanud aga no kes kannatab oodata.
kaukaasia teisendi siniseõieline vorm

´Harmony `

´Cantab ` koos manulisega

´Sheila Ann Germaney `kaaslasega

imeline ´Blue Note `
Neid on veelgi aga on veidi hilisemad ja pildiks tõesti veel vara.

Suurem osa krookuseid on mul suvalised. Tarega kaasa saadud, ise segunevad ja iseliikuvad. Mõlemad on toredad nähtused.





 Paar nimelist on ka aga mul pole krookused eriti pidama jäänud. Paar sorti on kivilassse või selle kõrvale tagasi tulemas. 

Mixid hekipeenras, peotäied kotist, loodan, et hakkavad ka kenasti edasi liikuma nagu kord ja kohus ette näevad

vist ´Ruby Giant `

C. sibieri ´Albus `

C. tommasianus ´Barrś Purple ` dalmaatisa krookus, väike aga võluv.  mulle väga meeldib

Aga ega see siis polnud kõik. Sillasid, kirgaslilli ja juba ka lõokannused. Ninakestest ( kolmiklilled, puškiiniad, kobarhüatsindid, laukude lehed jne) rääkimata. Ja see kõik on toimunud kohutava kiirusega.

see viimane on väga tubliks osutunud Turbergeri silla

Mõned on nii ilusaks läinud, et saavad ka seekord pildile. 
kevadine valevlill

H. nobilis ´alabaster `

02.04 Ilm jahenes märgatavalt aga oli ometi nauditav. Pisut pilves pildistamiseks aga tahtsin jäädvustada sinililli, et need mida vaid üksikute õitega esialgu on korralikult andmebaasi saada. Pildi sain aga kehvapoolsed. Mõned heledad saab hädapärast ka siia panna. Need on kas ümberkaudsetest metsadest (Anni on neid ikka palju toonud) või juba koha peal tekkinud

Päris suur tükk varjupeenrast sai ka roogitud. Eelmise päeva pingutus andis küll päris kõvasti tunda. Ükski asend polnud hea ja kõik lihased olid vist valusad aga mida õhtumaks läks, seda paremaks. Ja õhtud on nüüd ju mõnusalt pikad.

03.04 Hommik tõi külma uduvihma mis tasapisi mingiks lumelaadseks olluseks üle läks. Lõunaks oli pilt selline

Aga õhtuks juba selline. Päris suureks tuisuks meil siiski ei läinud. Lumi sai otsa ja tuul vist ka. Kes toas sellest täpselt aru saab. alumisel korrusel ei kuule midagi.

04.04 Miinuskraadid andsid pealelõunaks järele. Õige vähe plusspoolel, kõigest +1,8 c aga asi seegi. Lootsin sisimas, et lõunaks lumi sulanud aga ei sula õhtukski. Aga ometi on märke, et talv saabki lõpuks läbi
Tali liugleb elegantselt lindude toidumaja katuselt olematusesse

05.04 Kui autost hommikul välja astusin kiikasin kivilasse. Ka siin on juba toimumas. Õnneks veel vähe aga õitseb...ja kevadikud peaaegu ja mõnedki kivirikud

Kell on 09.40 ja sajab laia lund. Tänan pakkumast nii palju polnud küll vaja. Olen siiani suutnud peaaegu edukalt vältida taimepoodides lappamist aga nüüd küll nõrken. Sellise ilmaga pole tõesti muud midagi peale hakata kui nutta või taimi tellida. Ja sadama jäigi. Õhtuks kena lumevaip. lillekesed kuni ninani või lausa üle pea lumes. Siiski on väike lootuskiir, temperatuur ronis õhtuks plusspoolele.

06.04 Ja ongi hommikuks lumi taas kord sulanud. Ilm oleks nagu selline, et on lootust isegi aiatöödeks.
Ja nii oligi, kohati küll hämaravõitu aga vihmata. Üsnagi normaalne oli toimetada.

07.04 Lubatakse lausa kolme kuiva ja poolpäikselist ilma. No näha saab.
Ei olnud see ilm päikseline ja kuigi +11 C tegi tuul selle sooja suht olematuks. Hindasin välja minnes ilma üle ja kui tavaliselt pean hakkama õues maha koorima siis täna panin lõuna ajal hoopis juurde. Ikka jube külm hakkas . Kas ma oma nohusele minale ka liiga tegin on homme näha.

Muidu oli täna tore. Esimene kirju liblikas ja esimene Tema Kõrgeausus Prints Kärnkonn. Võsad lõid rohetama. Külvasime redise kasvukasse. Las kasvab. ) sorti. Loodan sel aastal lõpuks sotti saada, mis uuematest on hea ja mis mitte. Korralikud sildid said juurde pandud. Ega see pole muidugi esimene kord silte panna, seekord tuleb need ka saagini nähtaval ja alles hoida. Ükskord ju peab saama. 

Punarind on sel aastal täiesti süüdimatu. Hea kui pähe ei istu. Aga katsu tüüpi pilti saada. Niheleb, lausa käe ulatuses aga niheleb.


Sain Üloga kaubale, et ta suuremad kuivanud pealsed ära lõikaks. Detailidesse süvenemata. Ilmselge, et jäänuksin jänni. Kõik juba kasvab ja katsu siis jaanipäeval neid kuivi varsi kätte saada. Minu tegude tempo on ikka väga tigude tasemel. Kahjuks.
Toredaid tärkamisi ja tõotusi lähipäevadeks
Hacquetia epipactis ´Thor ` pisiputk

Teadagi, mis !

Varakevad on ikka nii pöörane aeg, et üle nädala korraga ettekannet ei mahu. Sedagi on juba liiga pikalt.


4 kommentaari:

  1. Jajah, need kevadised tööd... Mul ka jälle ootamatult palju vaba aega, kuid kere ei tee enam seda koostööd, et seda kõike tegemist vajavat ära teha - teha oleks rohkem, kui jaksan. Eile uurisin omal kasvavaid/õitsevaid isehakanud krookuseid (sortidest ei tea midagi, pealegi neid suvaliselt mitmes kohas) ja ka imestasin, et lähemalt vaadates nii palju erinevaid, küll õiekuju, küll värvitoonid.

    VastaKustuta
  2. Paari pingutava nädala järel hakkab talvine kiuslik korpus jälle koostööd tegema. Aga krookused on tõesti väga vallatud. Nimedega on ka ju nii, et ühel sarnasel on ikka päris mitu nimevarianti just neil nö kaubanduslikel, haruldasemate kohta ei tea sõna võtta, need ei taha mul püsida.

    VastaKustuta
  3. Jah, praegu on õues täielik nirvaana. Pole ime, et me seda juba sügisel ootama hakkame. :)

    VastaKustuta
  4. Kõik need varajased õitsejad on väga armsad ja tekitavad palju elevust. Kahju vaid, et nad alati nii üürikeseks hetkeks on. Kuigi ega sest pole suurt lugu - aina uued ja uued tulevad järjest peale!

    Kadakatäks on päris kindlasti hoopis punarind. Väga armas linnuke. Eestis on nad arakesed, aga inglismaalt söövad aednikul peost, kui vaid veidi harjutada.

    VastaKustuta