...mõeldakse ka murelikumaid mõtteid...

...ja siis ei tundu elu enam nii hernes midagi, loperdab nagu uba. Muremõtted tulevad siis kui on tuvastatud järjekordsed ulukisigadused. Meil on vist nüüd juba mitu sügeleva sarvevahega sokku. Ei oskagi välja rehkendada mitu rulli aiavõrku peaks sügisel ostma. Õige oleks jättagi need võrgud ka suveks puude-põõsasate ümber aga kuidas siis hooldada ? Ei nii ega naa ei ole hea. Võrgutamine igal sügisel ja võrkude eemaldamine kevadel on ikka väga töömahukas. Ja sokud sigatsevad ju suvel. meil ongi juba paljud puittaimed aastaringselt võrgus. Eriti uued ja muidugi piiridel. Eks kuidagi peab need asjad lahendama. 

17.07
Tegin mõned uued külvid. Nuikapsas mustrõika kasti ja mustrõigas nuikapsa kasti. Ühte kasti pistsin herned. Kui normaalselt on millegi seemikud peenras kusagil selle millegi lähedal, siis minul on sel aastal paar hostatitte ogoroodinakastides. 
siinma rohisin välja porgandi 😏

vanad ogoroodinakastid, ees uhkeldab rindeline sibul

Natuke ikka liiliapilti ka.
´Ema Süda `, ´Merle `ja muud

vahepeal poolsurnud olnud ja sel aastal taas rivis ´Royal Sunset ` LA
Leidsin ka kuuenda Tiny sordi. Kui teised võivad isegi oma kohale jääda, siis see tuleb küll hiljem teise kohta tõsta. Kevadine sibulapanek ei kõlba ikka kuidagi.

Loomulikult rohisin ja kõplasin. Leidsin kevadel istutet väidetavalt tiheda sinikõrre Schizachyrium scoparium  sordi ´Kairo `, mis peaks olema roheline sort aga miks see nii karvane on ? Kas olen saanud petta ? Eks see ole ükskord näha.

Kunagi oli mul päris mitu madalat Gaillardiat, nüüdseks jäänud vaid tuts `Goblinit `. Peaks ilmselt jagama. On ikka ilus küll.

Siit need tulevad. sordid ja seemikud.

Üks minu lemmik päevaliiliate seast on ikka ja endiselt säravkollane 
´Mary Todd `



Ja on täiskuu aeg. 

18.07
Väga vihma tõotav hommik. Ja unine hommik. Varajasel lõunatunnil võtsin ennast kokku ja hakkasin istutama.  võtsin hoiuplatsilt 16 taime ja peenras sai tihendatud umbes 1,5 rm, See on ikka täitsa hull kui palju mul veel vaba peenrapinda on.  Väikeste aedade ruumipuuduses aedlejad selle peale muidugi minestavad 😉
Loomulikult rohisin ja pildistasin.
see varem tundmatuks kuuluete liilia on ´Eniac ` LA

´Las Vegas ` A

Muhediku sort, tõenäoliselt ´Mileedi `

tiibeti enajuur Gentiana tibetica

pisilobeelia (sün. pisihüpsel ) Lobelia oligophylla mõõtmete hoomamiseks vaadake kõrval olevat tiarellilehte

saladuslik kukehari, ei tea kust tuli või kes tõi

ka harilik valgepöök Carpinus betulus on sedapsi

Ööseks ja homseks lubati idaservas vihma. Võiks küll.

19. 07
Vihma sajab. Hommikune külaline läheb ära aga võiks ju ka päevakeseks jääda. Tegelikult on meil ikka kuiv  mis kuiv.. Kui reaalselt aias tegutseda ei saa siis tulevad mõtted. Igasugused. suured ja väikesed, rõõmsad ja murelikud. Ikka aiamõtted. Hooajal võib teisi mõtteid unes mõelda. Nii palju tahaks ümber teha ja tõsta. Palju rohkem kui ühte hooaega mahub. Eks ma augusti nagu juba traditsiooniks on saanud pühendangi sellele ja muidugi mööbli tuunimisele. 
Esimest korda peale mitmeid aastaid on mul kõik taimed ( üks tähtis puuke on veel potis ja ootab oma suurt hetke) platsist istutatud, mis istutamist kannatasid. Kuidagi tühi tunne on. Aga varsti ilmselt see olukord muutub ja saab jälle istutama hakata. 
Väike kokukaärevus hakkab juba tulema. See on rõõmus ärevus, sest armsaid aalujaid oma õuel suuremal hulgal näha on pühas rõõm. Ja ma olen üsna kindel, et neid ei huvita absoluutsekt kui korras või korratu mul aed parasjagu on. 
Kui õhtul kannatab, siis valmistame ette koha sellele ainsale istutamata erilisele puukesele ja Ülo teeb ehk ühe väetiseringi ka. Ja homseks on Ülol ja Hillaril plaanis korrastada puid ja põõsaid. Ükskord tuleb ju ka seda ometi teha. Aga seda näeb juba homme.


5 kommentaari:

  1. Algul see liiliate "jaanalinnuefekt" häiris kohutavalt ja lõi nimekirja sassi, sest mis välja ei ilmunud, selle kustutasin ära. Nüüd olen targem. Eelmine suvi õitsesid OT hübriidid, sel suvel on asiaatide ja LA-de kord ruulida. Osad sibulad ongi mullas peidus ja ootavad "oma suve". Ja kui kristalselt aus olla, siis ma ei teagi mis liiliad hetkel aias olemas on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. janalinnuefekt :D aga nad on jah sellised, tegelikult ei tohi ühtegi sibullille nimekirjast maha tõmmata enne 5 aastat vähemalt, nad tulevad uuesti :)

      Kustuta
  2. Häda jah nende loomadega. Meie jätsime võrgud ümber, sest jänes ja kitsed ... sarve sügamise märke on meil võsapargis. Just üleeile võtsin võrgust välja ühe rodo ja lõikasin ta ümbert puhtaks ja siis see võrk talle enam tagasi ei mahtunud :(

    Võrku ostsime suve alguses Lätist, oli soodne pakkumine siis.

    VastaKustuta
  3. Kõuts lubas saabuval nädalal oma sokuloa välja osta ja siis mõnel õhtul külla tulla.

    VastaKustuta
  4. oleks kena küll, sest üks mänd on jälle tuksi keeratud :(

    VastaKustuta