... sõid rästad otsustavalt ära kirsid...

...ja on nüüd töös toompihlakatega aga muidu on elu lill. Üks suur vihmapüha päevast päeva.

03.07
Algas suure vihmaga, mis peagi tihedaks seenekaks läks ja siis vaikselt pealelõunani udutas.  Õhtu lubaks nagu õue mängima minna aga põrandavalu tõttu eelistan tuppa jääda, et mitte päriselt õue jääda, nt ööbima.

04.07
mis suurepärane hommik. Peenratööks siiski liiga märg. Mõned pildid ja no ja siis läks nagu ikka. Udu- ja seenevihm vaheldumisi. 
õite raskuses kummargile laskunud mitmevärviline ebaeelas Holodiscus discolor, viimane aeg hakata kujundama, madalamaks ja laiemaks

punane siumari Actaea rubra on varajane ja särav

üks Heleni kingitud (tervtame !) isevärki liilia ´Apricot Fudge `

Olen eelmisel sügisel ja sel kevadel kokku ostnud sellise hulga uusi liiliaid, et mul pole õrna aimugi kust need mind üllatada võivad, sest nende maha torkimise ajal oli ruumi küllaga. Eriti üllatasin ennast kuue ´Tiny (Crystal, Bee, Ghost, Shadow, Moon jaNugget)`sordiga. Hea, et need üldse üles olen leidnud. Õigemini viis neist. Üks on veel teadmata kadunud.
´Tiny Nugget `

Lootsin liiliate plahvatust aga need ilmad, need ilmad. ei plahvatanud, tiksuvad vaikselt tulla. Ongi tegelikult parem, saab rahulikult nautida.


Tii valge, pisut pikali vihmutatud aga nii ilus

Kui keegi vajab mõõduka kõrgusega kollast põõsast peenrasse värviks, siis hariliku ligustri kollaselehine ´Aureum ` on seda läbi hooaja. On üldse üks kollasemaid põõsaid minu arust.
Ligustrum vulgare ´Aureum `

Astilbed eihakka sugugi õitsema enam-vähem üheaegselt nagu ma millegipärast lootsin. Naiivitar 😃 Aga küll oleks uhke olnud. Valged on ilusad.
´Brautschleier `tervitab Helvet

Suure suve tihnikud

siit tahan kokukal 2/3 ära anda pskemi lauk Allium pskemense 

05.07
Vihmapüha. Mitte, et korralikult sajaks. Ikka udu- ja seenevihm vaheldumisi. Selline loll aga järjekindel ilm. Kui jalad kannaks läheks seenele.

06.07
Ilm on loll ja järjekindel. Nii palju pidas vahet, et mõned vihmavahe pildid tegin.

Napa Napaea ei jää märkamatuks aga võiks rohkem juurde kasvada

Minu armas ´Mozaret `. Tervitused Jaanale kes on kuidagi vaikseks jäänud 😔

Nojah, see imeline taevassinine Allium caeruleum, mis mõnel on umbrohi ja mõnel on hea meel kui ikka tuleb. kahjuks kuulun viimaste hulka

´Little Carpet ` üks mu lemmikuid, imeliselt õiterohke alustab ja ka Muhediku sordid on juba pungad paisutanud

koonuslauk Allium sphaerocephalon 

Lilium ´Sorbet `(A)

Karvane päevakübar Rudbeckia hirta, kaheaastane millest väga lugu pean, sest see hoolitseb ise enda olemasolu eest ja pealegi on õied vägagi mitmekesised. Üks variantidest.

Elupuud on sel aastal nii käbirohked, et hakkavad vormist ära vajuma. ´Golden Globe `tõrjub lilled enda juurest teistesse peenardesse. 
hosta ´Stirfry ` ootab kolimist

07.07
Vihmapüha. Ikka tasases tibamises. Ei ela ega sure. Maa on tegelikult kuiv aga eks taimekesed ikka saavad tasapisi juua. 
Et ilma pildistamata ära ei õitseks
´Yellow Crown ` 

08.07
Ometi kuiv hommik. Hakkasime nö. segametsa korrastama ja tihendama. Eks eelmise aasta põud viis mõned noorukesed ja väiksekesed. Tasapisi hakkas tibama aga lootsime, et on samasugune ilm nagu kõik eelmised. Ja kui siis viskas ämbrid välja. Evakueerumisega jäime hiljaks ja olime sama märjad kui seda segametsa kord talgute ajal istutades. Kohe hea oli meenutada. Kui vihm lõppes ja elu tahenes istutas Ülo 5 viimast Betula neo-alaskanat.  Minul hakkab stress tulema. Hambad hakkavad sügelema (külmkapi uks käib juba tihedamini kui tervislik). Kui ma rohima ei saa lähen tigedaks.

09.07
Varahommikune ämber kallati taas kaela aga edasi läheb juba valgemaks. Hoolimata märjast ( mulle ei meeldi mudas mütata) hakkan hekipeenart rohima ja seal nupumängu mängima. Hetkel on see juba peaaegu heinamaa ja puud ning lilled segavad üksteise elu. Kuna see ümbertegemine valmis saab ei oska arvata aga algus tuleb teha. 
Ja vihma täna ei sadanudki. avastasin,et ka hallil nulul on esimesed käbid.
Abies concolor

ruljas helmikpööris Heuchera cylindrica läheb aina ägedamaks

õhtune pilguheit liiliapeenrasse, ikka ei ole plahvatust toimunud

Viimaks pean ikkagi hekipeenra kukekannustest loobuma. Olidki algselt täitetaimeeks mõeldud aga ma olen neid nii armastama hakanud. Igatahes ei loobu ma neist täielikult. Noored taimed korjan kokku ja suskan aiapeenardesse. Vot sedasi. ja kuidas saab sellisest sinisest loobuda.

Juhtusin ka ogoroodinakastidest mööda ruleerima. Pidin südari saama. Naerid on sellised mõõtmed võtnud, et viiest jagub meile talvevarudeks sügavkülma ja neid on palju rohkem. Mul pole sellist mõõtu naereid varem olnudki. ka mingi rõikaline ( seemnepakil oli mu meelest must rõigas 😃), mis haugates on nagu redis aga mäludes läheb aina rõikamaks tundus väljatirimiseks sobivat.
miks nii jonksulised ei tea ja loodan, et mu porgandid ja pastinaagid sama lainja joonega ei ole, sest no Kesse selliseid puhastada jaksab 😕

09.07
Totaalne vihmapüha. Laussadu küll ei olnud. Ikka päike vaheldumisi paduga aga kohati oli padu väga padu. Õnneks tegi täiesti ootamatult külla laekunud Karin mu päeva. Tahaksin nüüd väga loota, et vahelduseks mõni kuiv ilma ka antakse enne kui heinamaad kõrvuni ja ohakad üle pea kasvavad. Muudest õuetöödest (varajase saagi koristus, igasugused ärlõikamised ja lõpuks ka mööbli tuunimine) rääkimata.

6 kommentaari:

  1. Plahvatus liiliapeenras on täiesti olemas, võimas kipslill paistab seal ennast hästi tundmas. Delfiiniumide sinine värv on tõesti võrratu. :)

    VastaKustuta
  2. Nojah, hea, et vihm ikka vahel on lasknud toimetada! Liiliad on võrratud! Ja sul neid võrratuid tegelasi, igasuguseid, ikka jagub!Armas hall nulg on!

    VastaKustuta
  3. Vihma on tulnud nüüd nii, et küllalt on. Mitmed taimed sellest suisa lääpas ja vajavad toestamist. Hostadele ja teistele varjutaimedele muidugi on olukord meeldiv, mõni teine aga ihkaks juba päikest ja soojemat ilma. Mina ka.
    Minul pole pskemi lauku!

    VastaKustuta
  4. Ee... ei saa aru, mis suurest vihmast te siin räägite - meil täitsa meeldivalt tibanud. Kastma ei pea, aga keegi vihma pärast ei kannata ka. Eile ainult udutas päev otsa.
    Aga tuustid on sul toredad, väga ootan oma silmaga kaemist :)

    VastaKustuta
  5. Liiliad on imelised.See viimasel pildil olevad Daikonid on ikka korralikku mõõtu.Mul sel aastal ei ole,aga eelmisel suvel jäid küll minu liivamaas poole väiksemaks.Neile meeldib sinu maa-head isu!

    VastaKustuta