...mai, Mai, Maike, maike ...

 ...on külla tulnud ilusa tüdruku nimi aga kas iseloom ka ilus on, seda kommenteerib järgmine kaunitar, Juuni nimeline.

01.05 Nii suur püha, et lille ka ei liigutanud. Veetsime imelise päeva ülimeeldivas seltskonnas ja olime pühadele sobivalt laisad. Tõsi, Ülo rikkus pärast natuke reegleid ja kaevas eile pooleli jäänud oamaa lõpuni. Reetur selline. 

Ilm oli veidi küll nadivõitu. Ikka see +12 C aga tuulega. Alguses tundus, et hakkab veel sadama ka aga pööras päikselisemaks ja siis oli kõige paksema talvejopega juba istutav küll.


02.05 Jube tuul aga oluliselt soojem ilm. Ühe kampsuni sai vahelt ära võtta. Ja päevaks lubatud vihmasadu jõudis ka alles õhtuks. Mingi aeg oli temperatuur lausa +17 C. 

Murud tahavad niitmist. Juba aprilli lõpus võinuks aga see tundus liiga ekstreemne. Õnneks olid niiduki terad omadega läbi ja täna said uued külge. Nüüd võib kui ilm lubab.

Ikka jagub veel rõõmu kevadistest sibulikest, priimulatest, sõnajalgade rullimisest või ka mitte. Näiteks...

kui see (nime vist ei saagi kunagi teada) ei oleks kevadel nii ilus, viskaksin selle aiast välja. Selle asemel eemaldan igal kevadel paar ämbritäit järglasi. See sõnajalg on hull

Ka kirju liilia on hull paljuneja, Hea kõrgelt seemet visata. Neid peab hakkama pidurdama enne kui varjupeenra ummistavad.
martagonide pealetun võib nõrgemaid ja väiksemaid kahjustama hakata

Kaks minu lemmikut võsaülast. Teadagi sinised ju. Esimene on juba erinevates kohtades mitu aega õilmitsenud. Teine alles alustab
´Mart´s Blue `

´Lismore Blue ` - suuremad õied ja õrnem sinine, mis teatud valguses hakkab lausa helendama

Pöeedinartsisside ja ´Appeldoorni `tulpide õitsemine tähistab minu jaoks varakevade lõppu. Millegipärast.
Narcissus poeticus on kõrge kaaregaa teistst nartsissidest üle. Lihtne aga milline aroom

Tulipa ´Appedoorn `  punane klassika

Linnupiimad on mind aastaid köitnud ja erinevaid liike jagub veel ka suurde suvesse. Mõned neist on peitõielised. Õied on ligi maad ja lehed kõrguvad nende kohal ja vahel. Sellised põnevad
nagu näiteks Ornithogalum scjmallhauseri Zanzeguri linnupiim

Täies ehtes on üks lemmikumaid lauke
Allium paradoxum var normale erislauk, esimene õitseja laukude seas. Meie aias küll

Esimene juuno on alati
Juno graeberiana ´Yellow Fall ` Graeberi juuno, väga vitaalne tegelane

Õide on sättinud ka esimesed kolmiklilled. Neid tuleb nüüd ridamisi mõnda aega.
Trillium chloropetalum var giganteum suure kolmiklille varieteet
ja mingi osa tema tittesid

Kobarhüatsindid on mulle juba lapsest saadik armsad olnud. eelmisel aastal vahetasin Sveaga (olen kahjuks kindel, et tema seda mida tahtis ei saanud aga selle vea saab sel aastal õnneks parandada). väga nunnu sedasi pooles vinnas. Kuidas päriselt puhkenuna välja näeb võib ju Goolist vaadata.
Muscari ´Mountain Lady `

Aga idahüatsindid hakkavad kustuma lõhnates sel ajal üle poole aia
hüvastijätu pilt hüatsintlast

Mõned sinililled tuleb uuesti jutuks võtta kui need lehtivad. Eks ikka nende dekoratiivsete lehtede pärast. Need rõõmustavad südant nii õitega kui pärast lehtedega. Selline kaks ühes.
Hepatica nobilis ´Cremal `

Viimasena puhkeb meil punane karukell
Pulsatilla rubra 


Üks igavesti vahva ja dekoratiivne tegelane on magus piimalill. Täna tuules, sest tuul oli nii tugev, et koolutas ka kõige madalamaid.
Euphorbia dulcis ´Cameleon ` ja kui peale õitsemist maha lõigata on peagi uuesti selline tore punane mütsakas peenras

Veel ühel rodol on õnnestunud oma õiepungi kitsede eest peita
R. aureum Hallanilt kuldrodo

03.05 
Vaatamata samale temperatuurile, mis eilegi, oli ilm märksa soojem, sest tuult eriti ei olnud. Pilved käisid kahelt poolt aga sadu ei olnud ega tulnud ka siis kui hilisel pärastlõunal (või on see varajane õhtutund ?) kui umbes tunniks päris pilve läks. Pärast oli jälle päikesepaiste aga tuult juba rohkem ja see oli lausa jäine. 
Mõnikord on kassid erksamad ja ilmuvad õuele ka päevaajal. 
Hommikused kassid

leia pildilt kass


Vana vares istus ka katusele rinnasulgi soputama või mis iganes ta seal tegi

Õhtused kassid. Ülo tuli koju ja ehk annab palukest ka

Sass vaatab...

...kuidas Max vigurdab


Küll mina mõtlesin ja uurisin ülaste kausta. Mis imetegu see siis nüüd on. Mõtlesin lõpuks välia, et ainus võimalus on võsaülane ´Pink Delight `
See peab välja nägema (2022 pilt) sedasi
Aga sel aastal näeb välja hoopis sedasi

Mägisibulad on nummid olenemata sellest, et sildid ammu kadunud ja sordid segi. Eks pika otsimise ja kõrvutamise peale mõne nime ju leiaks ka aga see pole eluliselt oluline.




Mina loen kasutuskõlbulikuks tulpe, mis kasvavad ja paljunevad ilma, et ma neid vahepeal maa seest välja peaks koukima. Üks selline tundub olema
´Exotic Emperior `

Pisut väsinud ent siiski dekoratiivne lumeroos koos koerahammas ´Pagoda ` puhmaga, lisaks õide puhkev kolhise epimeedium

Kriimulad on tõesti sel aastal kidurad, priimulad aga täitsa kobedad. Iseenesest huvitav fakt. Need on mu lemmikkriimulad on need punased ja longus

Püvililled mind kohe mitte ei armasta. V arem või hiljem kipuvad lahkuma, ka sellised, mis lollikindlad. Mõni on ikka alles ka
Fritillaria pallidiflora kahkjas püvilill

Mõnikord on tulemine põnevam kui õilmitsemine. Nende kahe kohta see siiski ei kehti. Ilusad ja põnevad  algusest lõpuni
Chloranthus japonicus jaapani rpheõis

Caulophyllus japonicus indiaani kukerrohi, väga visa juurde kasvama

Ööseks muidugi läheb selgeks ja seekord ei pääse ilmselt meiegi. Iseasi kui palju, kas õhus või vaid maapinnal
Ülo niitis õue- ja aiamuru. Juba aprilli lõpus võinuks aga hoidsime hambad ristis ennast tagasi. kes siis aprillis juba muru niitma hakkab. Detsembris on teine asi.

04.05  Ja oligi maa valge, hallast. Sademeid meil ei tulnudki. Ei vihma ega lörtsi näol. Paljudes kohtaes (isegi Tartus eile päeval) on lund. rahet ja lörtsi sadanud. Õhutemperatuuri miinimum oli +1,7 C. Selline kerge hallaöö veel midagi hullu ei korralda. Loodan, et sellisele tasemel öised külmad jäävadki.

Kevad on ikka nii pöörane, huvitav ja tärkamist täis, et isegi vaid murdosa aias toimunust võtab palju ruumi. Vaatan, et pildirida juba nii pikk, et korraga rohkem ei tohigi. 
Täna on siiani olnud molutamise päev. Külm ju. Pole +5,1 C kõrgemale tõusnudki. Minu plaan täna niitma hakata jääb ilmselt ära. 


1 kommentaar:

  1. Oi, teil on ikka nii palju kevadem. Meil idahüatsindid alles puhkevad ja sõnajalgade leherullid on veel üles kerkimata. Tulbid puhkemata, varasemad siiski näitavad juba värvi. Ilusilus aeg. Imetlen su aias kõiki neid tuttavaid liike mis savimullas ometigi hoopis teises tempos kasvavad kui mede liivmullas. Lausa pöörane lopsakus kui ma vaatan sinililli, martagone, juunosid ja isegi idahüatsindid tahavad savikat. Ikka täiega hea muld on sul.

    VastaKustuta