...armusin ma sõnasse JÕLE...

...sest see on nii ilmekas, heakõlaline ja õ-ga pealegi. Jõle - jõletu - jõlev - jõlevipoeg - jõlevitütar - jõlejas - jõlekas - jõleõis - jõlemus -jõledus - jne 😀

01.04 - nagu päevale kohane oli hommikuks lumekiht maas (JÕLE), mis õnneks aga kohe ära sulas ja päeva maksimum oli lõpuks +8 C. Normaalne.

02.04 - ilm üsna normaalne, endal JÕLE olla

03.04 - varahommikune lumi, väga korraks aga normaalset ilma ei tulnud, sest tuul oli JÕLE

04.04 - linavästrik jõudis kohale aga ilm üsnagi JÕLE, aknast ilus vaadata. tuli meelde kontrollida, mis redis ja hernes kasvukas teevad. Kasvavad mis mühin, JÕLE lahe.

05.04 - ilm jälle aknast vaatamiseks, vähemasti minule. Ülo sai õunapuudega maha. Peaaegu. Üks vajab veidi viimistlemist.

06.04 - käisin kliinikumis, eriolukorra kiuste. JÕLE valusad proovid võeti põlvedest ja toober verd ka. Operatsioon tuleb varem või hiljem. JÕLE. Ja aiandussuvi ongi mokas. Kui väga hästi läheb, siis sügistöid saab ehk juba teha, Kui on veel üldse midagi päästa võimalik. Aga ma usun, et Ülo aitab asjad enam-vähemgi kontrolli all hoida. JÕLEdavõitu perspektiiv. Eurobulbi sibulikud tulid kohale. 

viimistlemine toimub Sassi juhendamise ja abiga 😻
07.04 - varjus maksimum +18,6, päikese käes päris palav aga muidugi see tuuleJÕLETIS pidi ikka lõõtsuma. Ülo torkas maasse 3 hõbepaju vaia. Ühte kohta oli vaja.

Oh, kõik need toredad Õ-ga sõnad. Õis, õnn, õiglus, põnn, lõim, sõim jne. jne. jne. Korrake neid sõnu palju kordi, need lähevad aina ilusamaks ja jõulisemaks. aga kui korrata sama palju näiteks sõna lill (lilled iseenesest ju mulle väga meeldivad) ja sellest kujuneb lihtsalt üks lilin. Või sõna pann 😕

10.04 - vaatamata ilmategijate pidevale vihmajutule pole meil küll mingeid sademeid. Oma Suure Reede palved lugesime Üloga heki esist peenart rookides. See jäi sügisel lõikamata. Selles peenras oleks vaja JÕLEDAMALT palju tööd teha, et sellest jälle asja saaks. Aga kesse ?

hariliku sinilille täidiõied on viimased, mis põhiplatsil lahti löövad

Jasmiini all kasvavad ise tulnud harilik sinine ja Võhma metsadest pärit peaaegu neoonroosa on õnnelikult abielus ja titetegemine täies hoos. paljud on juba õitseeas aga kahjuks on neid suures pildis väga raske näha ja leida. Igatahes koostöö sõnajalgadega on populaarne. Nii olen ma sõnajalgu kolides oma sinilillede kasvuala aina suurendanud.

nii need koos kenasti kasvavad, need lapsukesed. Roosa geen on tugevam. Seda on tittede seas palju. On ka lillat ja isegi valget.

Tagaaias kuivmüüri ees on veel üks omamoodi kasvukoht. Sealsed on sellised. 

11.04 - toimetame vaikselt. Ülo pani maha kahed martagonid. Mina lihtsalt kaagutasin kõrval. Ok, näitasin koha ka kätte. Aiasõbra taimed viisime kasvukasse. Redis kasvab, natuke juba näitab punast ja kausihernes ka juba 10 cm pikk. Terve kastitäis liiliasibulaid on vaja maha saada. Koha leidmine muutub ain keerulisemaks. Kesse käskis !
Krookused hakkavad otsa saama, lumekupp ja võrkiirised ka. Sillad, kirgaslilled, puškiiniad on tegijad. priimulad hakkavad tasapisi tulema. Ja muidugi lõokannustel on hiilgeaeg. Esimene linnupiim. Püvililled . Koerahambad. Kanakoole.

buhhaara silla Scilla pusckhinioides annab aastaga ühe uue õisikuvarre, äkki talle ei meeldi see kasvukoht ?

Lõokannuse sortidest pole mul ammu enam midagi eriti alles aga need elavad mõnusat vabaelu ja tekitavad erinevates toonides lillasid, punaseid ja roosasid variatsioone ja levivad aias mulle meelepärase kiirusega.

kohalik mix

Ülo ja Sass mediteerivad ja ühtlasi õngitsevd paarile sõbrale mõne vajaliku lõokannuse 😀
lilla fännina on mu lemmikuks kirgaslillede seas ´Kloostrimetsa ` Chionodoxa

Mulle väga meeldib ja sobib kui pisikesed vaprad varakevadised sibulikud võtavad metsikult levida. leidsin tagaaia kuivmüüri juurest puškiiniad. Kuidas need sinna on saanud, kes seda teab aga see on tore.

Pisut hilinenud amuuri adoonis. eks liivatee seest ongi keerulisem välja ronida

küll võib mõni ilus olla, vähema päikesega lausa sügavsinine tunduda

see sametpunane on õnneks kosunud, eelmisel aastal oli vaid 1 rosetikene


lihtsate võlu

idahüatsintidele on viimased kks suve passinud oma kuivaga. Mina neid vahepeal mast üles ei võta. peavad hakkama saama. Ja saavadki. Sel aastal tõotavad tulla igati kabedad.
Esimesed.
Kadri kingitud äge roosa

´Blue Jacket `mitte veel päris aga juba loob

Kivilas avanes esimene karukell Papageno sarjast. Ülejäänud hoiavad veel madalat profiili.

Kribukivirikest on tippvormis 
teravatipuline kivirik Saxifraga x apiculata Pungens

Elisabeti kivirik mille sordinimega juba ostmisel segadus tekkis, kahjuks Saxifraga x elisabethae - oskab keegi ehk aidata ? ja abi tuligi Katrinilt  - ´Minehaha ` 

Mägisibulad on heas konditsioonis aga pildile jäi üks äge kuhik
see VÕIB OLLA ´Monique ` aga PEAD MA EI ANNA ???

Harilikud koerahambad ajavad hulluks. ÕUDNE kuidas nad ei taha õitseda ja aina lehti kasvatavad.
Erythronium dens-canis ´Pink Perfection `

´Snowflake `

Paar oksa ka. Peaaegu oleks maha maganud jaapani nõiapuu õied. Ja jälle pean tõdema, et ikka pole ma suutnud osta ainsamatki nõiapuu sorti. No kaua võib ?
Hamamelis japonica

udaa paju ´Sekka ` Salix udensis pakub ikka mõne elamusliku oksa

Aeg-ajalt võtab mõni taim või puhmik meie aias südame kuju. Sedapuhku siis
kanakoole ´Collarette ` Ranunculus ficaria

12.04. - hale tibutamine ja udutamine läks pealelõunal lõpuks siiski päris vihmaks üle. JÕLEDAMALT oli vaja juba.

13.04 - väikeste vihmahoogudega ja üpriski tuuline. Võtsin tubase seisukoha.

14.04 - JÕLEDUSTE JÕLEDUS, hommikul 6st hakkas lund sadama. Õnneks on ilm sedapalju pkussis, et maha midagi eriti ei ole jäänud. Vihm tunduks aprilli keskpaigas loomulikum. aga tegelikult on täna täitsa pull ilm olnud. Vaatamata igasuguses koguses ja kontitsioonis lumele, mis taevast tulnud pole seda maapinnale grammigi veel jäänud. Vett oli maale vaja ja miks mitte siis rahulikult lumel maasse imbuda.
Homsega on ootamatult pool aprilli läbi saanud. Mida järgmine pool toob, seda näitab aeg.
Olge terved ja närige tervistavat muru 💓
Taraxacum officinale

8 kommentaari:

  1. Vaatasin ilmaprognoosi, selline JÕLE s..t suusailm tundub terve nädalajagu päevi veel kestvat, järgmise nädala teine pool tundus veidi kuivem ja tsipa soojem.

    VastaKustuta
  2. Kahju,et pead uuele opile minema,aga tervis tuleb korda saada.Ole tubli ja PEA PÜSTI,küll aiaga ikka kuidagi saab.Ilusaid õisi on sul meeldivalt palju

    VastaKustuta
  3. Meil oli täna vist veel JÕLEDAM ilm, sest murult lumi ära ei sulanudki ja terve päev tuli teda hooti aina juurde.
    Ja üldse on Tagatalus meist ette saadud, sest siin pole veel ühtegi idahüatsindi õit! Rääkimata võilillest.

    VastaKustuta
  4. Meie hommikud algavadki nüüd "lumemuinasjutuga", täna ööseks lubatakse ka. Nõustun. JÕLE on 100% sobilik sõna. Aga taimede kasvu poolest on teil palju suvem, meie Papageno pole veel lehekesigi välja sirutanud.

    VastaKustuta
  5. Ilm on jõle jah, lastele muidugi meeldib, tegid siin ärajäänud talve tasa ja ehitasid lumemmemme

    VastaKustuta
  6. Suusalumi jah...
    Teil juba nii palju õisi!
    Kui ei ole kohatu pakkumine, siis me tuleks Katriniga ykspäev appi eriti kriitilisi asju tegema. Vastukaupa ei ole vaja, meil endal kõike kyll ja ylekyll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on ilus pakkumine, mille ma heal meelel vastu võtan

      Kustuta