...sai vist suvi ootamatult otsa...

...ja see tundub kuidagi liiga äkiline olema. Alles oli +25 ja enam ja öösel +16. Nüüd hirmutatakse vaeseid aednikke halladega. Hea uudis on see, et lõpuks on meilegi vihma antud.

11. 09
Ilm ei ole mitte lihtsalt soe vaid suisa palav. Töötegemiseks teeb ilma talutavaks väga tugev tuul. Mängin puittaimedega. Lõikan siit ja kärbin sealt. Enamasti käib see ´Mint Julepi `kohta, sest teised peavad ka ära mahtuma. Et neid mänge üleüldse mängida saaks, lõikasin ära kõik rohttaimed. Ainult natuke amuuri siidpöörist jätsin alles, sest praegu on tema aeg. Eks sai veel muidki tükke tehtud aga ega kõike ei saa ka ära rääkida.

Tegelikult on see Jõlep mu lemmik Pfitzer ja ma nägin järsku kõrvale vaadates kohta kuhu ma järgmisel hooajal veel ühe panen. siis saab see armas metslane vabalt ja uhkes üksinduses ennast näidata.


Lõpuks sikutas Ülo Hortsmani ka jälle pisut sirgemaks ja kõrgemaks. Eks vast järgmisel aastal saab ta oma õige asendi kätte. Kui muidugi jälle mingit äpardust ei juhtu.

12.09
Lõunast keerab tuule edela ja lääne vahele ja muutub pisut jahedamaks. Tahaks midagi maikale peale panna. Aegajalt on tunne, et ka meie võime vihma saada aga see tunne läheb kiiresti mööda. Ja siis kui mul on umbes 1 rm õnnest puudu, et majataguse peenraga ühele poole saada tuleb väike sutsakas. Olen liiga väheste riietega ja pagen tuppa.

13. ja 14. 09 
Meilegi antakse vihmahooge. vihma on vaja ja ma tegelen rahumeeli muude asjadega. Märg aeda pole ma veel valmis võitlema minema. Aga see aeg võib varsti tulla, sest aedlemise aeg hakkab vägisi lõppema.

15 09. 
Paks pilvelaam vajub päikesetõusule ette. nagu tuumatalv tuleks. On tähtis päev. Nimelt Võhma Juurikas. Ega ma sinna ostlema nagu enam ei lähegi ( midagi ikka näppu jääb, taha või ei), pigem kohtuma armsate inimestega. 
Nii vihmast väliüritust ei mäleta ammu. See jääb tükiks ajaks smeelde. Aga näod on rõõmsad. Kallid palavad ja vaatamata sellele, et lõpuks kojusõiduks autosse jõudes on hambaaugud ka märjad, on emotsioon võimsalt positiivne. Eks ma ikka natuke ostsin ka ja hamsterdasin aga mitte ülemäära palju. Ja jumal tänatud, sest tulemas on veel 10 hostat ja mitu laadungit sibulikke. Kui muidu jookseb tarkuse ja lolluse piir ikka aia tagant, siis minul vahel on see joon ikka keset aeda. No Kesse jälle istutab. Vaja peenraid korrastada nii palju kui võimalik. Suur osa ümbertõstmisi, mis plaanis jäävad nagunii tegemata. Üks niitmisring ootab. Ja valge kapp tahab ka veel lihvimistööd. OEH, ma ütlen. Kriitilised taimed said istutatud vihmavahedes ja osad sibulikud ka maha.
üks tore ja elujõuline krüsanteem koos keegelastriga

keegelaster A. turbinellus on lihtsalt imeline

Kiidan jälle roose. 
´Aspirin `on tõesti oma kuulsust väärt. Ilus on ja muudkui õitseb, ise alles suvel mulda saanud

´Mozart ` teisel ringil. Ka üks imearmas roos.

kaunis liilia Lilium speciosum var rubra Uchida, lõpuks ometi. Hakkasin juba kartma, et see ei jõuagi õite avamiseni
Maruhein on nii maru, et ma kohe pean tema pilte jagama.
arkansase maruhein õhtupäikeses Vernonia arkansana


16.09
Lõpetasin pooleli jäänud ruutmeetri. Tegin seeneluuret aga meie maadel sel aastal pole lootustki. Ainus elujõuline seen, mille leidsin oli küll panni mõõtu aga pisut ekstreemne praad saanuks.

Natuke on juba sügist ka näha aga veel üsna vähe. Et ma seeneluuret teen murutraktoriga, siis tuli ikka pilte ka.
Siiani selgusetu lursslill Cimicifuga jõuab ka lõpuks õitsemisni. Oma kõrgust 2 ja + m hoiab igaaastaselt

üks Lätist toodud kanarbikest on täitsa põnev, nimetu loomulikult, sest ikkagi Depost

Kõrged astrid hakkavad tasapisi õisi avama. Päris hilised ei mõtlegi loomulikult veel. Ka madal aster on kuidagi toppama jäänud. Kõige hilisema õitsemisega kukeharjad kenitlevad.
´Herbstfreude `

´Elsis Gold ` hakkab roosasse faasi jõudma

kohtasin üht karsklasest admirali

Avastasin, et üks elulkõng, tõenäoliselt ´Korean Beauty ` on võtnud uskumatud mõõtmed ja õitseb nagu pöörane.

vahtral on esimene punane tutt

kanada lodjapuu Viburnum lentago on ainsana sügisrüü selga ajanud

sinine kontpuu Cornus amomium - lehed hakkavad juba tooni võtma ja esimest korda on sel viljad, huvitav kas need ka siniseks minna jõuavad

Igasuguseid toredaid viljakandjaid hakkab silma. Erinevad viirpuud. Erinevad kukerpuud.

üheemakaline viirpuu Crataegus monogyna

pikaastlaline viirpuu Crataegus macracantha

ümaralehine viirpuu Crataegus rotundifolia

korea kukerpuu Berberis koreana

kanada kukerpuu  Berberis canadensis

Ringsõit sõidet, võtan käsile uue peenra. Paar võrkiirise sorti saavad mulda ja nauk korrastamist. Ühtäkki muutus pilv kuidagi ahvardavaks. Et lubati hallaöid jätsin lilleilu rahule ja ruleerisin ogoroodinakastide juurde. Evakueerisin punapeedid ja suvikõrvitsad. Mõtlesin, et on hea idee ka porgandid mullast välja tirid, vähemalt osagi ja poole peal jäin vihma kätte. Evakeerusin ka ise. 

5 kommentaari:

  1. Sel aastal oli tõesti äkiline pööre sügisesse,täna meil veel esimene kerge hall ja vähesed miinused.Loodan,et värviline sügis veel jätkub.Sul aias palju värve,ilus on.

    VastaKustuta
  2. Vihm segab ka meil aedlemist, pealegi tuleb pilvise taevaga õhtul pime palju rutem peale kui selgega, aga selliseid on viimasel ajal harva. Ootan põnevusega vana kapi pilte uuenenuna. Kui viitsid, tee tööprotsessi ajal ka pilte, et enne ja pärast ja vahepeal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma ikka üritan natuke pilte teha jah aga vahel on hoog nii sees, et ei tule meeldegi :D

      Kustuta
  3. Ohh see ilus aeg, marjad puus ja lehed kirjud.

    VastaKustuta
  4. Hilissuvi v varasygis, selles on kysimus :)

    VastaKustuta