...teen ma seda kõige magusamat tööd...

...nimelt mängin. Ja see ei ole mingi Tsirkusemäng või Reis ümber maailma. See on tõeline male 😊 Futu nimetab seda peenhäälestuseks ja tõsi see on. Pool päeva, 10 taime ümber istutatud ja tegelikult peale iseenda ei saa keegi eriti midagi aru. Aga see on see kõige mõnusam aeg ühele aedlejale. Istutamine ja ümberistutamine. Täiuslikust õnnest on puudu vaid vihm. No loodan, et tuleb lõpuks meilegi midagi. Optimist minus sureb peale mind.

05.08
Suurem osa päevast kulus selle väikese peenrakese, mis katusealuse kõrval, kohendamisele. Pärast sai veel kribinal-krabinal kenake hulk kokuka taimesaagist istutatud. Tihendasin seda peenart, mis ogoroodina kastide otsas asub. See peenrake hakkab ka ilmet võtma. Et kogu selle ümberistutamise protsessi keerukus ja ajakulu oleks hästi arusaadav, siis parim võimalus on näidata pari lehekülge aiakaustikust. Ühe pisikese peenrakese jaoks kirjutasin täis 5 lehekülge. Nagu ma juba kirjutasin, see on male.

Tulemus sai selline. Ehk mõni aaluja märkab mingit erinevust aga ilmselt eriti mitte ja tegelik eesmärk ongi ju see, et taimedel oleks parem ja enda hing kenasti rahul. Miks ma üldse siin mässama hakkasin ? Okasnumpsikutest on kasvanud okaspuud ja lilled ei tahtnud enam ära mahtuda. Seega tulid mängu nii käärid kui kühvel ja labidas. osa kolis mujale ja sealt mujalt jälle need, mis nagu polnud päris õiges kohas omakorda mujale. Tulemusega olen rahul, sest kõik sai ju väga hästi läbi mõeldud. Rahul kuniks...kõige hiljem kevadel kerkib taas küsimus, et Kesse ja milleks 😕


ka see peenar hakkab juba looma. Seda, et viimasedki tühjad kohad täis istutasin pildilt ei näe aha ega siia enam eriti midagi mahu. Paar kohta on veel reserveeritud.

Pildistasin ka. Peamiselt sõnajalgu.  ega suurt õieilu enam lisaks soodata ei olegi. Mõned hilisemad floksid ei ole veel eriti õites ja tasapisi tiksuvad viimased esimese õitsemise OT liiliad. Muidugi on tulemas veel krüsaneeme ja astreid ja vilju aga tasapisi hakkab aed rahunema.

Tänane liilia.
´Tabledance `

Paar hetkel tippvormis kõrrelist.
juus-stepirohi Stipa capillata ja ärge tulge mulle ütlema, et see on invasiivne. Külvab aga vähe ja enda lähedale

Ja muidugi minu absoluutselt lemmik kõrreline kõigi lemmikkõrreliste seas 😉
palmlehine tarn Carex muskingumensis ´Little Midge `

Sõnajalad on mu lemmikud kõik. Eranditult. Ei mingit vahetegemist. Lihtsalt mõned neist.
varvas-adiantum Adiantum pedatum

karvik-astelsõnajalg Polystichum setiferum ´Proliferum `

meelis-sõnajalg Dryopteris affinis ´Cristata the King `

harilik naistesõnajalg Athyrium filix-femina ´Victoriae `

karvik-astelsõnajalg P. setiferum ´Alaskense `

Athyrium ´Ocean`s Fury `

meelis-sõnajalg D. affinis

meelis-sõnajalg D. affininis ´Crispa `

karvik-astelsõnajalg P. setiferum ´Plumosum Densum `

Nüüd aitab ka. Aga on ikka iludused küll. Ma paneks nad muidugi kõik siia ritta aga see oleks liig, mis liig. Jõuan talvel ehk ühe põhjalikum loo nendest teha. 
Ei, ühest ikka veel. See on mõnus metslane. Tahan proovida tema võimeid kuuskederea tagumises otsas.
meri-roodjalg Blechnum penna-marid

06,07                                            
Mäng jätkub. Mina olen õnnelik. Endiselt on mureks vihm, mis siin ja seal ämbritena alla tuleb aga meid kuivale on jätnud. Kui mul poleks tiiki ja sellest lähtuvt veevoolikut kogu aeg kõrval, ma taimi torkida ei julgeks. Aga on ja ma mängin nendega ülima mõnuga. See on see osa aedlemisest mille nimel tasub elada.
Võtan käsile sarapuupeenra. Tihendan kunagi tekitatud mõttetut rada, eriti selle sisenimiskohta. Tõstan vanu ja istutan uusi ning siis tagumise külje. Selline olukord tuleb likvideerida. Ei ole kahtlastele servadele ja nurgatagustele kohta.
See võttis terve mu päeva ja valmis ma ei jõudnudki, öö tuli enne. Päev hakkab juba kahtlasselt lühikeseks jääma.
Veel üks uutest näitab ennast. kahjuks koos liiliakuke tegevusega. Esimeste kukkede ajal jäi seekord pritsimisring tegemata ja nüüd on siis tulemused käes 😕 Enam ei hakka pritsima ka, kui leian hävitan mehhaaniliselt aga järgmisel aastal tuleb seda põhjalikum olla.
´Zambesi ` OT lõhna tunnete ? 

Suvelilledega läks nagu läks. Olen vist juba kirjutanud, et mitte eriti aga mustköömen tuli. Olgu siis türgi- või aed, nimetatakse siin ja seal nii ja naa ja ma ei hakka selle pärast väga pingutama ka. Seda varianti olen kunagi varem ka ihaldanud aga siis ei saanud taiepoegagi. Sel aastal läks paremini.
aed-mustköömen Nigella sativa , sinine õis ei mahtunud pildile 

Südame-emajuur hakkab lõpetama, sügisene on just õitsema asumas nagu ka süstlehine. Hiina emajuured minul õitsema minna ei jõua ja sellest on väga kahju.
süstlehine emajuur Gentiana asclepiadea

Kui ma enamasti kirun seda meeletut hostade õitemerd, siis on mõned, mis armu saavad. Need, mis lehtede dekoratiivsust toetavad. Sellel hostal on kõik barlanksis.
´Sting `

Aga nüüd paluks küll vihma. Tõsi, päeval korra maja ees udutas, nii 1-2 minutit aga aiapool maja polnud sedagi 😒

07.08
Kõik on ilus aga minu ind on langenud. Kui ikka tevast vett ei anta, muutub minu istutstegevus liiga riskntseks. ma ei mäleta ilmaski kuhu midagi vahepeal midagi kolitud sai, et kannuga lasta Ülol ringi joosta, sest ise ma veel kannuga ringi ei jookse. Järgmisel hooajal loodan küll.  Ilmselt on kaks päeva hullamist ka oma jälje jätnud. istutasin Hallani toodud mikrobioota ja ühe peaaegu surnud sõnajala mändide alt köögi akna alla. Äkki tõuseb veel elule. Kooserdasin ja kogusin mõtteid. Pilte ikka tegin, sedapuhku kaardistasin kukeharju. 
Ja siis see tuli. Laus vaatasin kella, 14.30 hakkas keskmist seenekat andma ja kaugustes kõmistama. Evakueerisin loomaaia ja kerisin ennast iluunne. Enne jõudsin veel kuulda vihmakrabinat katusel. palju ei sadanud, äike ka läks ilmselt ikkagi kõrvalt aga udutas edasi ja siis sadas veel korra mõnusat vihma.  Ega sellest nüüd kindlasti aita aga tänamatu olla ei tohi. Taimed ikka kosutust said.

vaade varjukale teiselt poolt varjukat, esiplaanil ´Weihenstephan ` 

hetk kribulillega

Nn kõrged kukeharjad on vähehaaval õitsema hakanud. osa neist on mul koondatud ühte peenraossa koos kõrrelistega, mis alles mõõte võtavad ja osa on mööda aeda laiali. On sort ja veel rohkem toredaid seemikuid. väike valik enamasti sordisedumeid.

väike kukeharjala

´Eline `

´Hab Gray `

´Munstead Red `

nimeta aga väga tore kogu kasvuperioodi

´Orange Xenox `

seemikute segu

´Strawberries and Cream `

´Sunkissed `

´Tochdown Teak ` on üks viimaste aegade ägedamaid punaseid kasvu algusest kuni hääbumiseni ja puhmake on hõre, sest populaarsus ja ilu nõuavad ohvreid 😊

vaade VIHMAMÄRJAST AKNAST  mu lemmikpeenrasse

08.08
Väga paks udu. Tekkis septembripaanika. Tegelikult on see vaikselt juba tükk aega susisenud. Tükk aega oli tegemist, et endale selgeks teha mis kuu on ja et Võhma Juurikani on pealt kuu aega ja oeh. No august alles algas ju !!!
Tahtsin blogiga valmis saada kuni udu hajub aga ei jõudnud. Eks see lugu siis venib veel natuke pikemaks.

Sarapuupeenar sai valmis, peaaegu. Üks heleenium vajaks veel ümbertõstmist aga seda ei taha praegu teha. Pilti ei ole, sest fotokas sai täpselt selle nüüd hetke juures tühjaks. Mis sellest enne pildistki siis panna.  Pärast käisin hulkumas ja naastes polnud enam päevavalgust. 
Panin mõned lubadused potti. Korjasin paarid seemned. Seemneraamatukogu motiveerib päris kenasti.
Köögi akna alt kolisin ühe sobimatus mõõdus hosta, tõstsin varjukast asemele kaks pisimõõtu sõnajalga ja nende asemele ühe kahe põõsa vahele lõksu jäänud sõnajala. Istutasin kaks epit ja viisin kuidagi kahtlaselt kiire levikuga Blechnum penna-marina juppe tahaaeda kuuskede alla kust ma hommikul 3 kiratsevat hostat sarapuupeenrasse kolisin ( saate ju aru kuidas asjad käivad 😁) Kui see seal ka hakkama saab, siis seal kasvama hakkabki. Ruumi laialt käes ja vaba voli.

Kaks esmaõitsejat
´Luson `OT

´Elusive `OT mmmmmm

Kui Sass on silmapiirilt kadunud tuleb teda otsida mõne ilusa taime alt 😺

Ja ikka paluks vihma. Saaks ka mööbliga mängida. Ja maa saaks ehk ka natuke niiskemaks. eilsest selles osas nüüd küll abi ei olnud.

4 kommentaari:

  1. See vihma ootamine on ka hull tegevus. Meil oli ka maapind meeletult kuiv. Eile ajasin taga kahtlase karukella seemikuid ja kuiv mis kuiv. Aga eile õhtul saime õnneks vihma kuhjaga. Loodan, et osa jõudis teile ka :)

    VastaKustuta
  2. Appi, kui uhked vaated ja kui uhke hosta!!!!! Sinu blogi ikka ei tohi üldse vaadata, niisugune suur igatsus tuleb aedades kolamise jms järele!

    VastaKustuta
  3. ma loodan, et teile tuli ikka ka seda pangega vihma. Eile õhtul läks meilt üle suur pilv ja midagi pudenes ja peletas mu tuppa.

    Väga inspireeriv ja kui ma mõtlen sinu aia mõõtudele, oh jeerum

    VastaKustuta
  4. Sõnajalad on ka minu lemmikud. Palju neid muidugi ei mahu, kuid mõni siiski.
    Blehnum penna-marina minul ei taha kasvada. Ei happelises ega aluselises. Lihtsalt Saku ei meeldi ja kõik. :)

    VastaKustuta