...ei ole aedleja ikka veel reele saanud...

...elik aedlema hakanud. Mingi nokkimine käib aga tõhusat tegutsemist ei paista kusagilt. Ju see augusti kurvastusele kaasaelamisest. Ikka kohutav küll kui aegade algusest aegade lõpuni jääb sulle pihku vaid armastatu lilleline seelikusaba ja suure suve parfüüm.  Ja nii see August siis kurvastab lahinal nutmiseks pisaraid ei jätku. Lihtsalt vahepeal lähevad silmad niiskeks ja haruharva poetub ka tõsisem pisar. 

01.08
Normaalne Eestimaine ilm. Fliis selga, fliis seljast ära... . Molutan. Korjatud põldoad said siiski sügavkülma. Istun peenra äärde mõtisklema, et mida siis ja kuidas. On plaan teha ühele tähtsale puukesele koht. istun ja mõtlen, et kohe varsti peaks külalised saabuma, jess. Ja nad tulidki. Päris õhtul alustan siiski selle koha ümbertegemist, mis plaanis on. Kollane võhumõõk saab eemaldatud, selle vahelt olulised taimed välja õngitsetud, kaukaasia kitsekakar kokku lükatud. Ja siis on selge, et mõte puule koha tekitamisest oli ikka väga vale.
see koht siis kus ma pusima hakkasin

02.08
Ilm selline millise korral saab alati rohkem tehtud kui plaanis. Pidev valmidus evakuatsiooniks ja seda kuni hilisõhtuni välja. Öö hakul sadas paar minutit padu. 
Pusin peenras edasi. Et läks nagu plaanitust teisiti, siis sai päris mitu kokukahamsterdust ära istutatud. Nüüd tuleb ainult oodata kuna need kõik kasvavad. Ega selles peenras eriti toimetada annagi. Siin on sibulikud sibulikes kinni. Kust aga urgiteda, ikka tuleb mõni sibul välja. Arvata võib, et ma neid omajagu nüüd segi keerasiin. Et ma seda sibulike värki juba ka kontrolli alla ei saa. 
ega see koht nüüd oluliselt parem välja küll ei näe ( nüüd on veel käokinga roostes jalad ka näha) aga ma loodan, et kui taimekesed kasvavad ( peale pilti sai sinna veel mitu juurde)  ja kui ma ülejäänud peenras ka veel piisavalt korrektuure teen, saab sellest asja küll.
Kui juba tegemiseks läks, siis päästsin veel ühe helmiku elupuu alt siia peenrasse. See koht peaks nüüd küll piisavalt tihe saama.

Tõime oalapkese peal ülejäänud põldoad ka ära. Päris kena saak sel aastal. Kahjuks ei ole mu korduskülvidest (naeris, nuikapsas) mingit märki. Mustrõika üks rida on vaid tärganud. Ilmselt jäid mingil hetkel kuivale. Kapsoididega tundub, et läheb nii nagu alati ja selle tulemuseks on lubadus, et ei ühtegi teist kapsast peale nuikapsa. See on juba rutiin mitmeid aastaid.

On päevaliiliate, flokside ja siilkübarate aeg. Kirev. Tunnen, et liiga. Peks midagi hakkama vähendama. Kui köögiaknast varjukasse vaatan olen rahul. Valdavalt roheline ja see on hea. Samas, eks üks aeg aias võib ju ka väga värviline olla. Kaua see suvi ikka meil kestab.
siilkübaratel on väga vähe liblikaid ja muud elu. Loodan, et see aeg on veel ees.


üks tore sort ´Quills and Thrills `, on olemas ka taoline valge, peaks soetama

üks armas ja siivsa olemisega päevaliilia, kahjuks polnud see, mis olema pidi ja ütlen ausalt, et pole ka viitsinud otsida, et mis. Kui keegi teab, paluks ütelda.

Muhediku ´Magister ` 

Floksid on sel aastal nii ja naa. Mõned on väga ilusad aga mõned poolkustunud olekus. Eks see sõltub kasvukohast ja nii eelmise suve põuast kui ka selle suve väga vähestest sademetest. 

´Neon Flare `tunneb ennast üpris hästi

´Laura ` - armastan seda värvi

´Miss Ellie ` tervitab Helenit

flox, mis ei vasta lubatud sordinimele aga on hästi suure õiega ja muidu ka tubli

´Maria ` samuti suureõieline ja üpriski lemmik

Enamus flokse praegu õitseb aga on ka mõned hilinejad, seda ka päevaliiliate seas. See on täitsa tore. Kui suur mass lõpetab jäävad mõned veel tiksuma.

Aga aias on muudki.
puishortensia Hydrangea arborescens ´Pink Annabelle ` püsib püsti vaatamata kõigele

aia kõige vanem ja uhkem aedhortensia Hydrangea paniculata ´Phantom `

varretu keelikurohi Carlina acauls on küll natuke kuri aga vaatamata sellel üks mu lemmikutest

lihtsalt tore pilt palmilehisest tarnast Carex muskingumensis, tarnad on üldse väga lahedad

Üritasin üle pika aja suvikuid külvata, neid mis otse kasvukohta lähevad. Erilist edu mul ei olnud aga türgi mustköömen tuli täitsa välja ja ma loodan, et tuleb ka külvi ja järelkasvu järgmisel aastal.

mõni on ka peale õitsemist ilus ja kui sügisel need pallid hakkavad veerema, siis mõne aja pärast võib taimi leida päris ootamatutest kohtadest, turkmeenia lauk Allium cristophii

Puudelt ja põõsastelt võib juba igasuguseid toredusi leida
harilik lodjapuu Viburnum opulus ´Xanthocarpum `

suuretiivaline kikkapuu Euonymus macropterus

mandžuuria sarapuu Corylus sieboldiana var mandshurica esimene viljumine, 11 aastat läks aega

Oh need sinised, neid armastavad vist küll kõik. 
käokingad tulevad

sügisene emajuur Gentiana septemfida

03.08
Ainduslikus mõttes üsna nulliring. Ilm täiesti tobe. Ei ela ega sure. Tugev külm tuul mille käes niiskena olla ei taha aga perioodiliselt on uduhoovihmad. Märjaks teeb aedleja aga taimed on kuival. Kaua sa ikka kuube vahetad. Kiilub ikka kinni küll. Mõtted jäid enamuses mõtlemata. Lõpuks tegin pilte uutest avanejatest ja ka mitteavanejatest. viimased on lihtsalt kuidagi tähelepanuta jäänud.

olen suutnud maha magada munaja trompetipuu Catalpa ovata õitsemise, järel vaid riismed aga muidu läheb sel puulapsel hästi. Kuigi jah, need olematud talved. Hästi on läinud isegi kanada juudapuul

läbi hostaõite (küll võivad need vahel tüütud olla) paistab bensoelindera Lindera benzoin, müstiline tegelane, kas emane või isane ja kui see kord selgub siis kust saada partner, sest viljad on hinnatud ravimina aga ilusasti õitseb hoopis isane

mismoodi see tüüp ometi pirni tüvele tinistada - Hydrangea anomala ssp cordifolia ( või hoopis ovalifolia  ) las targemad otsustavad

verev männaskanep Eutrochium purpureum elab tiigi kallastel oma elu

alati kui seda luku vaatan meenuvad mulle tulnukad, ei teaagi nagu miks - ilusa laugu valge vorm Allium carinatum ssp pulchellum ´Album `

OT liiliad on sel aastal madalamad kui tavaliselt.
Eriti hull lugu on ´Conca`d Or`kõrgusega. Tavaliselt minuga ühepikkune piilub vaevu teiste tagant välja

´Beverly Dream ` OT

keerulise elulooga nimetu lätlane tuleb sel aastal nüüd küll ebaküpressi alt ära päästa

Uutest ei olnud sedapuhku ühtegi uut avanejat. 
väga tähtsa puukese (see, mis alguses mõeldud kohale ei sobinud) istutasime küll juba eile aga pilt sai alles täna tehtud
selline kingitus siis mälestuseks, minu sel hästi


Homseks on mitmeid muid plaane ja kas aed sinna üldse mahub ei tea. Tahaks ikka küll, vaja nupumängu mängida.





3 kommentaari:

  1. ILus aed ikka sul. Kahju, et ma seda kaema ei jõudnud. Tõenäoliselt sel aastal ei jõuagi - elu on nii ära planeeritud. Ei jõudnud terve suve jooksul Karinigi juurde. Aga ristkäämen ei andnud järgmine aasta mul isekülvi. Kõige kindlamad isekülvajad on saialilled, lõvilõuad ja kosmos.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellest on kahju jah, et sa ei jõudnud. Pole juba 100 aastat näinud :( Mul kunagi kui ma suvikuid kasvatasin andis see mustköömen täitsa head isekülvi aga eks elu näitab. Saialill muidugi ja vaatamata sellele, et see mulle väga meeldib, rookisin aiast välja :)

      Kustuta
  2. Ilus, armas ja mu meelest lihtne, liigse peenutsemiseta aed. Kahju, et nii hirmus kaugel elad, ei juhtu kuidagi sinnakanti.
    Tervitusi Metsaaiast!

    VastaKustuta