...kulgeb jõudsalt sulnis august...

...ammu jungliks kasvanud aiaga mõnusalt laisklevas olemises. Tasapisi peab hakkama äraõitsenuid lõikama ja pidama viimast selleaastast võitlust ohakaga. 

21.08
Plaanis õhtul käia kiimarsil läbi mõned aiad ja kohtuda armsate aiavaimust vaevatud inimestega. Sulaselge mööfikas. Sadas terve päeva. Alles siis kui me Tsiili juurest hakkasime lahkuma tõmbas tagasi. Ja kui õetütre juurest välja astusime oli juba lausa ilus ilm aga ka suur õhtu juba käes. Aidi ja otri juures mugisime imemaitsvaid keraküpsiseid. Ahjusooje. Tea ees pean küll väga vabandama. Tundsin ennast nii nõrgalt hetkel, et isegi autost välja ei kobinud. Tsiili juures nii kergelt ei pääsenud. Tema ju teadupärast vihmast elabki ja saime ikka kiire ülevaate sellest uskumatust tööst, mis ta aiaga teha on jõudnud selle lühikese ajaga, mis Tondilossis elanud. Loomulikult ei ainsatki fotot. Järgmisel suvel võtame selle kandi uuesti ette ja põhjalikult. Kohe hommikust õhtuni, ilusa ilmaga ja tegelikult oleks neid aedu ju lausa viis.

22.08
Tsiili juures toimus loomulikult mõningast hamsterdamist. Õigupoolest päris palju. Tuleb istutama hakata. Mõned eriti peened tegelased peavad väärikad kohad saama ja need kohad peavad ka nende elusolemist toetama. (kaks erinevat rippkivirikku, Maacki upsujuur ja laiguline metspipar). Natuke rohkem pusimist tuleb ühest heleeniumist ootamatult kolmeks kasvanud heleeniumi istutamisega. Aga need on nii nunnud lilled, eriti kui tegu on kõrgetega. Kaasaegsed sordid on kõik sellised meetrimehed aga minu jaoks peab üks korralik heleenium olema ikka ninani või rohkemgi. Nime neil pole ja polegi oluline.

Heleeniumite istutamiseni paraku ei jõudnudki. Küll said maha kaks karukella ja üks epi. Mööblitegu nõuab oma.
Paar muidu pilti ikka ka. Kipun igal aastal maha magama paar hilist lauku. Eriti nepaali lauku. Ega see mul just jõudsalt edene ka. Ikka vaid õisik või paar. Olen kohtagi vahetanud. Ei mingit tulemust. Lauk iseenesest toredat värvi kuigi hõredavõitu õisikuga .
Allium wallichii

Kõige viimaseks lauguks aias on lõhnav lauk.
Allium ramosum

Sattusin lugema oma kunagist blogikirjutist aia laukudest. Pean kurvalt tunnistama, et neid on päris palju vähemaks jäänud. Aga mis parata. Kõik ei kasva ja kõik ei vea välja. Elu !

23.08
Peale mööbeldamist siirdusin turbapeenrasse, et 3 lätimaist kanarbikku ära istutada. Loomulikult tuli sealt jälle sinna sisse pugenud orasheina eemaldada. Leidsin ka kümmekond jõhvikat. Toored alles aga ma olin meeldivalt üllatunud, sest ega ma eriti ei lootnud, et selles kuivas ja päikselises peenras üldse kunagi mingit mammut tuleb. Tooreid marju pildistama ei hakanud. Kui küpsevad siis peab ikka sellise ajaloolise hetke ära jäädvustama. 
Tagaaias oli 3 puravikku end maa seest välja pressinud. Lootsin siit-sealt lisa aga mida ikka ei ole, seda ei ole. seenepõud on mul totaalne. 

Eelviimane floks (viimane on 1 nimetu roosa ja see ei jõua alati üldse õitsemiseni)
´Creme de la Menthe `

Üks tore kivirik on vahepeal natuke nime muutnud. Hea kui aegajalt ikka nimesid kontrollitud saab. Iseasi kas need muutused mulle ajusse ka kinnistuvad. Heaks kasvamiseks vajab tõepoolest täisvarju. Kontrollitud.
mandžuuria varbkivirik (=mandžuuria kivirik) Micranthes manchuriensis (=Saxifraga manchuriensis või manshuriensis või ka S. punctata var manshuriensis)

24.08
Lõpuks ometi saavad ka kaks heleeniumit omad kohad. Ühega on lihtne. Vaid pisut rohimist ja paari tuusti lõikamist, et toimetama üldsegi mahuks. Teise istutamiseks tuleb ´Butonik `´T-Rexi `seljast ära istutada või siis õigemini nihutada (oli juba mõnda aega tegelikult plaanis). Selleks omakorda tuli eest ära liigutada hosta ´Golden Waffels `. Loomulikult ka rohida ja lõikuda. Üks heleenium samasse peenraotsa jääb homseks, sest veel rohkem on vaja rohida ja lõikuda. aga peenranurk näeb juba palju tsiviliseeritum välja.

Õhtupäike.
ühe kobarpea õied

see pendrik on kaugelt vaadates hetkel täitsa tore

amellaster ´Rudolf Goethe `, porgandikarva krüsanteem ja üle mitme aasta ennast taas ilmutanud hürkania tarinõges

25. 08
Täna saab paika kolmas heleenium, see kõige kõrgem. Ja ma loodan, et ka need 5 taime, mis veel taimeplatsis on. Ilma lubatakse suurepärast. Edasi tundub minevat ilmaga nii, et minusugune pingviin peab hakkama jälle mööda varje hiilima.
Heleenium, see kõige kõrgem saigi oma kohale. Neist viiest istutamata taimest platsil sain ühe ära sokutada. Mööbeldasin veidi liiga kaua ja isuga,

Piltideni jõudsin ikka väga õhtul. On hulle õitsejaid aga mõni on eriti hull. Teisel ringil on teisedki Grootendorstid ja ´Agnes Relander´, ´Aspirin´ pole vahet pidanudki, ´Tommelise `ka veel jõuab aga no see...
...´Pink Grootendorst ` ületab kõiki

Oh, need emajuured. See pidi konkreetselt küll valge olema aga tundub teine sinine. Sinisem kui liik ise.
süstlehine emajuur Gentiana asclepadea 

Mõnusad õhtud on. Istusime Puukoiga kasvuka ees pingil ja nautisime. Sass oli kõik aiatiirud kenasti kaasa teinud, mänginud ja müranud, Meerile paar kolakat andnud ja iga natukese aja tagant nõrkenud kõhu alt sügamise tarbeks. Nüüd sättis ennast ka ilusaks. Tema juba teab ja oskab.

Üks tore kukeharja seemik, mis ennast vahvasti on sisse seadnud. Tema ka teadis kuhu, et ellu jääda.

Sageli vaatan siin seda liiv-vareskaera ja mõtlen, et huvitav kumb peale jääb. Kas taim või malmpada ?

3 kommentaari:

  1. August on sel aastal ilus,on nii vihma kui päikest,nagu terve suvi.Aias on sul ilus ja õisi nagu alati.Tore,et jõudsid aiatuurideni,kahju et ei kohtunud,See kukeharja seemik on eriti ilus ja endale sobiva koha ka leidnud.Viimasel ajal peatub mu pilk tihti kukeharjadel,millest varem pilk mööda libises,Ilusat suve jätku.

    VastaKustuta
  2. Vananaistesuvi võiks olla sel aastal kohe novembrini välja, sest enamus taimi on vähemalt siinkandis lopsakamad ja ilusamad kui muidu.
    Aga Sinu Pink Grootendorst on vägev.
    Kukehari paistab väga kena.
    Muudest aiaasukatest kõnelemata.

    VastaKustuta
  3. Jeerum, ainult 5 taime veel maha panna, olen kadeeeee! Kiviriku nime eest tänud, mul ka õitseb praegu.
    No ja külaskäik läks küll nihu :( vaatasin pärast, et klaarib ära ja oleks saanud normaalsel moel ka jutustada, läbi vihmakardina on ikka jama :) uuel hooajal siis mõnuga broneerime ilma ja puha.

    VastaKustuta