...OK toober... (vol.1)

 ...selge see, et jänni jään. Ma ei jõua ilmaski 19. oktoobriks aiaga maha saada. Sellest kuupäevast pean vasaku käe mõneks ajaks unustama aga kuidas ma aias saaksin paremaga töötada ja vasakut mitte koormata seda pole ma veel välja mõelda suutnud. Aga rohkem edasi lükata seda küünarnuki närvikanali laiendamist ka ei saa. Siis jääb parema käe ranne kevadesse ja see oleks juba päris hull. See on nüüd suur mõtlemise (ja kaasamõtlemise) koht.

03.10 Lõunast algas vihmapühapäev. Jõudsin hommikul kokku korjata öö jooksul kerkinud puravikud ja käru pealseid täis lõigata. Aga vaatamata kohati süngetel pilvedele oli ilm mõnusalt mahe. Rõõm oli toimetada.

Esimestel aastatel arvasin, et peagi see pada lihtsalt lõhki aetakse aga nüüd enam ei karda. Liiv-vareskaer on imeilus kõrreline aga ainuke viis ongi seda kasvatada kindlas anumas ja siis ka peenardest piisavalt kaugel ning pähikud õigel ajal likvideerida.

Leymus arenarius  liiv-vareskaer

04.10 Ja siis hakkas eile sadama ja sadas terve õhtu ja osa öödki. Kell 4.00 oli temperatuur +16,7 C aga hakkas langema ja jäi +11C kanti pidama. 

üldse pole veel oktoobrikuine

Nägin esimest korda reaalis mustreid moodustavaid linnusülemeid. 

Ja õhtul hakkas jälle sadama. Mingil hetkel hilisel pealelõunal kõmistas taevas. Vaatasin kiirelt kaardilt, et meie suhtes teisel pool raudteed, seega piisavalt kaugel ja minusse ei puutu.

Ahjaa sooja öö ja vihma koostööna oli jälle pannitäis puravikke võimalik kokku korjata. Ja kaks soomustindikut ka. See on nüüd uudiskaup.

Seente poolest on mõni puu tublim mükoriisatama kui teine. Segametsas (see on see kuulsate talgute tulemus üle kraavi, mets on muidugi praegu olmselge liialdus) on mul üks ülimalt tubli haab ja tuulekaitses on üks põõsaskase  (mäletan, et on Luua päritolu, kahjuks ei muud) seemik eriti tubli kivipuravike osas. austan seda kaske piltidega


Näen sel aastal paljude nende astrite õisi mis muidu enamasti õiteni ei jõua. Tegelikult ei peaks neid üldse aias pidama aga enne ei viska välja ka kui tõesti mõnele etemale ruumi vaja on. Esialgu on nii mõnedki kohad peenardes veel liiga hõredad. Aga pean lisama, et on olnud ka neid aastaid kui kõik hilised astrid on õie vähemalt ära näidanud kui mitte lausa korralikult õitsenud. 
Näiteks on nii mõnelgi aastal täisõies olnud 
Aster hyb ´Snowflurry ` hübriidne aster

Täiesti töökorras on veel ka juba tükk aega õitsenud keegelaster, taevassinine aster, Frikarti aster, amellid ja varajasemad kõrgedki. Suurepärane näeb välja juba pikalt õitsenud
Galatella sedifolia ´Nanus ` kibe stepiaster

Peaaegu õitsevad
Symphyotrichum novae-angliae ´Constance ` kaunis sügisaster, milline imeline värv 

Symphyotrichum novi-belgii  õiekas sügisaster, sordi nime ei tea

Madalatest jõudsid 
Tii peaaegu neoon elik nimetu

Symphyotrichum dumosum  ´Peter Paan ` madal sügisaster 

Mõned võivad veel paarist õiest kaugemale jõuda kui ilmad lausa hukka ei lähe.

Pikka sügist vajab ka
 

05.10 Seened hakkavad vist tasapisi otsa saama. Ja vihma sajab. aiatööst ei tulnudki midagi välja. Ilm on sügisene, nii nagu peabki.

laugud on selline tore seltskond milles on õitsejaid kuni hilissügiseni välja

Allium lusitanicum  euroopa lauk, mis oli algselt ´Spiralis `aga nüüd pole enam lehtedel keerdu sees kahjuks

Üks krüsanteem jõudis veel. Tore, et just punane. nimesid ei tea nagu ikka nende puhul

07.10 Ära märkimist vääriv sügispäev. Nimelt on ilm sügisele kohane. Tormituuline ja sajuhoogudega. Külm ka. +7C ja kõik kuigi öösel oli +12C ja hommikul paistis isegi päikene.

Iga aastaga läheb suuremaks ja suuremaks

Clematis ´Lorean Beauty ` elulõng

Tegin viimase seeneringi. Nüüd küll hakkavad puravikud otsa saama ja isegi kui ei saa on minu isu selleks aastaks otsakorral, vist.

Mingi suurema tuulega kord räsis meie vaese musta männi ´Fastigiata `niigi juba hõredat võra. Palju tuli ära lõigata, maha võtta veel ei raatsinud. Jäi sellise veidra pikliku tutiga. Siiani pole keegi suutnud välja mõelda, miks on selle oksad just sellised. Kuju, mis muudab oksad äärmiselt hapraks.

On see konkreetsele isendile oman või mingil määral sordiomane ? aga neist võib mingi idee millegi tegemiseks sündida

08.10 Sadas paar minutit lörtsi. Tegelikult pole midagi imestada, et ilmad hulluks läksid. Lihtsalt sujuv minek jäi seekord suvele pidama. 

tõeliselt ilusa teise õitsemise tegi

Phlox paniculata ´Early Purple Eye` 

09.10 +1,2C kell 5.00 aga halla ei olnud. Tuulega ei saa miinused lohkudesse koguneda.

Aastaid on olnud lemmik oma toreda kasvukuju ja sügisvärvi pärast

Aruncus aethusifolius  korea kitseenelas

Paar silma rõõmustavat sügisest kooslust. Üks neist tänu sellele, et kesksuvine heleenium otsustas teist korda veel korralikult õitseda ja olla naabriks taevassinisele astrile


Solidago ´Minutissimum ` kuldvits Frikarti astri külje all

Vana vaher enam punasemaks ei lähe, küll hakkab juba hõredamaks jääma. 



Paistab, et nokjalehisest saarest saab üks tore sügisene rõõmustaja kasvavat
Fraxinus rhynchophylla 

Maarjakaskede tukake segametsas hakkab värvi vahetama


Uus tulija sel värvivaesel sügisel
Acer saccharinum  hõbevaher

Käisin esimest korda kunstitunnis. lausa kodu lähedal toimuv koolitus. Tõotab tore ja hariv tulla. Esmaspäeviti kuni maini. Olgu tänatud sõps kes mulle sellest rääkis ja kes mind peale korjab ning kohale viib. Moosin Ülot ka liituma. Paar tundi nädalas lõõgastavalt mängida peaks tallegi hea olema.

Äkiliselt on tekkinud loodusesse värvid. Ilus.

10.10 Esimene hall ka meil. Tegelikult oli maa valge juba eile õhtul. Korraks päiksetõusul oli isegi -0,1 C. aga üldiselt püsis õhk 0 C juures.



Ilus ju tegelikult.

11.10 Päeva pikkune sajuhoog. Enne keskööd temperatuur tõusnud +13 ni. ja loomulikult tuulutab, tugevasti.

13.10 Trehvas ilus ilm olema. Mõnus. avastasin veel ühe pikka sügist vajava tegelase. Peaaegu juba õitsemas, ilmselt jõuab õied avada.
Saxifraga fortunei  ´Wada ` suur kivirik

Loodan veel ikka, et punaseid lehti tuleb. Harilik pihlakas on natuke värvi võtnud aga pilakaid, mis peaks punastama on veel päris mitu. Kurb oleks küll kui sügis nii värvituks jääks. Armsad klassiõed 1 c-st tulevad homme, et sügisvärve nautida aga karda, et suur tuul puhub kiilaks ka need vähesed mis juba värvi on võtnud.
Sorbus aucuparia

15.10 Imetore koosviibimine vaatamata sellele, et ilm oli vihmane ja tuuline. Aga soe. Mingil ennelõunasel hetkel lausa +16,6. Edasi tasapisi langes +14 kanti. Tüdrukud leidsid ka ühe vihmaaugu ja tormasid aeda vaatama. Tore on vaadata teiste tehtud pilte. ise kipun ikka samadest kohtades ja sarnase nurga all neid tegema.
Jäägem siis vananaiste suve ootama kuigi ma natuke kahtlen selle tulekus, sest suvi sõitis ikka sügisele täiega sisse.

1 kommentaar:

  1. Tuleb tõdeda, et sügisene suvi on parem kui päris suvi. Pole vaja põuaga võidelda ega päeval kuuma eest tuppa varjule minna. Aga värvumise poolest on sügised tõesti väga erinevad.

    VastaKustuta