...kruvib aiavabaduse ootus pinget...

 ...ja vaatamata teadmisele, et kevad tuleb tahame või mitte on ikka igal aastal väike kõhklus, mis siis kui jätab selle aasta vahele. Mitte sedasi, et kohe ongi suvi, seda on ikka vahel juhtunud aga, et ikka kõik jääb vahele, tuleb igisügis või igitalv. seda juttu ei tasu muidugi liiga tõsiselt võtta. Kruvid logisevad nagunii aga mitte veel nii hullusti. Ja ikkagi, oleks juba nagu aeg või mis.

16.03 Eile pealelõunat hakkas küll päikene täistuuridel tööle aga tuul, olgugi taltunud pööras külmaks ja äkiliselt kukkus temperatuur vaid +3 C kanti. Niheles õhtuni +3 ja +4 vahel ja siis kolaki +1,2 C Öösel jäi -1,2 C juures langus pidama. Väike külm suure sula vahel on hea sissesõiduteele, tõmbab tahedamaks. 

17.03 Öösel -5 C, päeval ilmselt +5 C (lubati vähemalt) ja päike. Normaalne märtsi teise poole ilm. Ka meil on esimesed lumikellukesed tärganud. peab lumevabasid kohti nuuskima minema. Ehk on veel kusagil midagi silma ja eriti südant rõõmustavat. Need väikesed vaprad varajased.


Tegelik päeva tipptemperatuur oli +7,7 C

18.03 ÖÖ jäi +2 C juurde ja päevane tipp oli taas +7,7 C aga väga tugev tuul tegi nautimise võimatuks. Lumi taganeb tagasihoidlikult aga püsivalt ja igasuguseid ninakesi pääseb aina enam nähtavale. Lõokest täna veel kuulda ei olnud ja meie kuldnokad ka viibivad veel kusagil mujal kuigi meist mitte kaugel Läänistes on juba nähtud, ju siis meiegi omad varsti kohale jõuavad.

siit tuleb meie kõige varajasem võrkiiris ´North Star `

19.03 Ööpäevaselt väike + kraad, umbes +3 ja +6 (täna üle 6,1 ei kerinud) aga polnud ka päikest toeks. Tormiiilidega tuul oli ka taltunud. Lumi kahaneb ja kasse näeb järjest harvem, vahel kui käpad liiga märjad ja vastikud ( mõnikord ka saba ja eriti saba) tullakse korraks sülle kuivama ja soojenema.  Ainult Kusti pole väga rahul, sest kamina kütmine on väga kaootiliseks kujunenud. 

20.03 Kevad on ametlikuks kuulutatud. Nüüd küll paluks mitte mingisugust lund enam ja natuke soojemaks võiks ka asja keerata. Ilm mahedalt hall, ei saja, ei tormitse aga päikest ka ei ole. Plussis ööd on lumekaole soodsalt mõjunud. Aina vähemaks jääb. Tasapisi hakkavad alpikannid välja sulama.


 Päeva kõrgeim temperatuur oli +12 C ja see on lumele peaaegu ära teinud. Õhtul sadas veel vihma ka. Ei imesta kui hommikul on enamus lumest läinud.

Kui autoga sõita on näha, et inimesed on aedadesse lahti lastud. Peaaegu võiks isegi juba toimetama minna. Kuna keltsa polnud on juba üsna tahe. Isegi sissesõidu tee pole enam nii õudne kui näiteks reedel oli.

21.03 Tikitöö sai valmis. Vabakäeline, nii joonistus kui tikitöö. Ma olen vaid korra elus korralikult tikkinud, 12 aastaselt pükste säärtele korralikud võilillepuhmad. Maru moes oli. Varsti enam ei olnud. harutamine oli sama raske kui tikkimine. Nii korralik töö oli. vahepeal mingis vanuses 20 ja + tegin ristpistes kunstilaadset. osad on siiani alles ja ripuvad ausalt me seinetel. Nüüd siis tuli tunne ja tahtmine. Eesti arhailine tikand. alguses ajas närvi, et kõik on nii kõver aga siis mõtlesin, et ega need esiemad peeruvalgel panid nagunii poolpimesi ja peabki kõver olema. Nii värvilisi tikiniite neil vast ka polnud aga teadagi, mina ja värvid. Eriti toredaks läks siis kui jõudis kohale, et mulle saab täita mitmel eri viisil ja see muutus juba lausa loominguliseks. Nüüd muidugi veel pesu, kassikarvade eemaldamine (milleks huvitav küll!) ja silumise kuumtöötlus.On ära proovitud aga tikkijat minust siiski ei saa. Kuidagi rahutuks tee, pidevalt oli tunne, et peaks mujal viibima ja muud tegema.


Öösel sadas kerget vihma mis hommikul jätkus aga tasapisi taandus. Lootsin suuremat lumekadu aga asi seegi.

Tegin mõned üldist olukorda kirjeldavad pildid. Pärast tuli päikene ka aga kesse seda teadis. Nii lootusetult pilves tundus

kui loodekaarea on täitsa kevad...
...siis kirde- ja idakaares pole nii kevad midagi...
...ja kagu suunas näeb ka veel lund, ilmselt on kasvukas süüdi
Põldudel on ikka veel valgeid triipe ja laike aga üldpilt on siiski juba meeliülendavalt lumevaba

see on puhtalt hiljem välja tulnud päikese pärast pilt

Igal sügisel jätan lõikamata suurema osa sõnajalgu. See poleks eriti põhjendatud kui ei loodaks, et sedasi mõnel eosekribalal õnnestub kusagile kasvama pudeneda. Talvehaljad on kevadel küll veel täitsa rohelised mõnda aega ja lumevaba talve järel on neist rõõmugi aga enamasti vajutab lumi need lapikuks ja ei mingit varakevadist ilu. need püsivaad veel mõnda aega rohelised. Kaua sõltub kevadeest aga üle 1 kuu kindlasti mitte. Lehed hakkavad tasapisi pruunistuma aga mõnedel, eriti astelsõnajalgadel Polysticum jäävadki mõned lehed roheliseks. Need jätan lõikamata. Eriti tubli on selles osas ogane astelsõnajalg
Polystichum aculeatum
Selle on isegi lapikuna jumet aga suurem osa näeb välja kurvavõitu
Arvan, et sõnajalgade lõikamine saabki olema esimene töö. Ka paar kõrrelist tahavad kiirelt lõikamist. neid ei jäta ma ilmselt enam sügiseti ühtegi lõikamata. Sama teema. Juba esimene lumi, tavaliselt märg ja raske vajutab need maha ja sinna see ilu läheb.


Kõikvõimalikke pisisibulike ninasid on juba palju, Ilmet hakkab võtma ka kaukaasia lumeroos

Duširuumi aknal alustavad paprikat oma teekonda meie kõhtudesse ja suvikute külvid on tärganud (va. aedastri mix)

Päev jäi külmaks, isegi päiksega ei tõusnud üle +3,1 C

22.03 Öösel tilbendas temperatuur 0 ümber, pigem isegi -0 C. Hakkab jälle tuult tõstma.
Kohtusin märtsikellukesega

ja sinililled hakkavad ennast juba liigutama. 
transilvaanlane ´Alba `on alati esimene, teised õnneks veel mõtlevad. Aknast tundub jah aed juba kenasti tahe aga see on puhas pettus. Pole seal nii tahe midagi, kahjuks. 

23.03 Öö oli vihmane ja plussis, hommik uduvihmane või lihtsalt udune. Aga muidu ju ilus ilm. Tuul taltunud ja +10 C. Hakkab jälle peale. Läheks aeda ja teeks midagi aga vihma sajab, Mina ei ole vihmainimene aga tean mõnda kes vihmast ei hooli. Või läheks aeda aga tuul on liiga vali. Ma ei ole ka suure tuule inimene kuigi mis salata. Toas mulle küll meeldib kui tuul väljas kohiseb ja kolistab. Tekitab tugeva turvatunde (katus pea kohal, õnneks)

24.03 Öö möödus kenasti +6 C kandis aga vihma sadas vist varahommikuni. Igatahes olid kassid kogu aeg märjad. Max tõi Ülole hommikueineks hiire voodisse. Seda kartsin juba ammu, tundub selline tooja kass olema ja hoiab oma inimesi VÄGA. 
Päevane maksimum +11,6 C ja mõned tunnid paistis ka päikene. Lindude ühendkoor laulab kevadele hümni aina valjemini aga ka aina nüansirikkamalt ja asjatundlikumalt.  

25.03 Kui seda marutuult ei oleks! Taas üks +6 C öö ja lumi lõplikult läinud. isegi teelt lükatud vallist on järel vaid madal laik ja see on ka ainus nähtav lumi meie silmapiiridel. Päevane +10C ja päikene tundevad ideaalsed aga tuul on iiliti nii tugev, et kaua vastu ei pea. Osalt on ka veel pehme või lausa vesine. Nn. tuulekaitses on alati kevadel vett aga sel aastal on seda kuidagi eriti palju ja paiknemine on ka kuidagi teine. ???

Nüüdsest tuleb varakevadised igal võimalikul juhul üle vaadata, sest pilt muutub lausa tundidega. Muidugi võib ilm veel ka pidurit tõmmata aga protsessi enam ei peata. paari päevaga on lisandunud juba hulk krookuseid, amuuri adoonis, alpikannide õisi, sinililli. ´Tivi `oli küll veel nupus ja mitmed krookused ka aga õhtuks kui veel päikest hoiab võivad needki juba õied lahti lüüa. Muidugi ka lumikellukeste sordid ja esimesed võrkiirised.
Crocus gargaricus gargari krookus

´Cream Beauty `

´Saturnus `

´North Star `täna

´Velvet Smile `tekkis kuidagi salamahti ja tegi rõõmsa üllatuse sellega
Nemad ongi varajasimad aga ´Georg `tuleb ka kohe, üks õis oli juba lahti.

Mõned lumikellukesed ka. Osad on veel nii värsked, et iseloomu ei näita. Ega mul neid palju pole, no ei taha mul hästi edeneda aga ma tahaks neid küll. Lumikellukesed on lihtsalt nii kaunid. Lihtsuses peitub suurim võlu.
´Straffan `

G. lagodechianus  lagodehhi lumikelluke, vahepeal kartsin, et olen ilma aga tasapisi paistab taastuvat, nii ägedad mütakad õied

´Wasp ` siiani lemmikute kirjas

Märtsikelluke on kolme päevaga uhkeks läinud. Tiia (minu Lillehaldjas) sibulikud olid need, mis lõpuks jäid ja edenevad ning laienevad. No läks ikka aega enne kui selle tegelase aeda sain

Kiire ülevaatuse põhjal võin öelda, et alpikannid on enamuses elus ja elujõulised. Võib ju olla. et isegi kõik aga seda ma praegu täpselt küll öelda ei julge. Aastaid tagasi sai SS aias põõsa all kasvavat alpikanni hardusega vaatamas käidud. Tasapisi hakkas neid mujalegi tekkima ja lõpuks julgesin isegi proovida. Pole need alpikannid nii õrnukesed ühti.
C. coum ´Rubra `(vist)

C. coum ´Silverleaf `

Arvan, et nädala pärast on juba sinilillede pidu. Muidugi on selleks ajaks ka palju enam krookuseid ja võrkiiriseid ja üleüldse üks suur kevad. Kuigi, jah, ilmajaam lubab närust ilma järgmiseks nädalaks ja isegi lund.

H. transsilvanica ´Rosea `transilvaania sinilill

hariliku sinilille metsaleid

Sass on huvitav loomake. Toas on ta üsna pipar. See kui ta sülle tuleb on püha hetk ja ülejäänud elu jääb selleks ajaks seisma. Silitamisega on ka nagu on. Vahel võib ja vahel mitte. Aga õues on ta hoopis teine kass. Pillub ennast jalgade ette paitamiseks pikali, kõnnib sabas või tolgendab ees. On juures ja olemas.

No vaata, VAATA, siit tuleb midagi ja ärme enam tuppa lähme. Kevad on ju. 

Ja tal on täiesti õigus. Kevad on. Aitab siin arvutis ja blogis lamisemisest. Tuleb tasapisi tööle hakata. Kui midagi põrutavat ja põnevat või väga ilusat on siis vahel ju võib maailmale ka jagada. (nagu see maailm seda kõike juba miljon korda näinud ei oleks aga mõnikord ju nii tahaks oma rõõmu jagada).
Imelist kevadet meile kõigile.


4 kommentaari:

  1. Jah huvirav on see kevad, üheltpoolt oleks nagu igal aastal samamoodi aga tunne on ikka nagu vasikal esimest korda karjamaale pääsedes ja iga lumikellukese või lumekupuõis on pärast pikka talve otsekui ime

    VastaKustuta
  2. Vett on sel kevadel palju ja eks ta sellest suurest lumest sulas. Suhteliselt kiiretl, vihma toel. Naabri salvkaev on aastaid püsinud 8. rakke peal ja pole kevadeti ka mitte tõusnud. Nüüd on ühtäkki 4.dani tõusnud. Kusjuures, vesi selge.

    Kõrrelisi ma sügisel soovitaks siiski mitte lõigata. Lõigatud kõrs kui toru külmale veele taime südamesse. :)

    VastaKustuta
  3. Head ajad on alanud. Hoolimata lumest mis just maha sadas. Küll ära sulab.

    VastaKustuta
  4. No ma ei tea, nii palju lilleilu juba. Meil siin keskmaal on vist ikka veel Antartika, midagi ei edene ega kasva ega õitse. Tõeline kannatlikkuse kasvatamine.

    VastaKustuta