..märts kõlab peaaegu nagu kevad, aga...

...pole seda oma olemuselt mitte, isegi peale ametliku kalendrikevade välja kuulutamist. Aiategudele saab ikka alles mingil ajal aprillis. Aga hing ihkab ja süda tuksub aina enam aiale.

Poleks aus veebruari viimast päeva mainimata jätte, seda enam, et öösel tõusis termomeetri näit nulli. Hommikul oli see kogunisti +1,2C. Tuulutab ja kihutab pilvi taevas. 

01.03 Öösel vajus -5 C ni ja ilmateade lubas päevakski miinust aga vot ei ole, täitsa +1 c on, päike on ikka juba täitsa võimas. Eks see ongi märtsilik. Öösel miinus ja päeval päikese toel pluss ja see on ka see aeg kui taimedele, eriti igihaljastele liiga tehakse. Kahjuks. Tuul on suhteliselt tugev ja lükkab taeva pilve aga pilvest võib tulla mida iganes. Tegelikult päris pilve ei läinudki. Temperatuuri maksimum oli 3,5 C. Päike loojus kenasti värviliselt.

seal kuhu kukkus oli tuline

aga kaugemal oli kenasti mahetriibuline

02.03 Öösel oli pisut miinuskraade, -0,7 C. Päevane tippmark +5,6. Tuulel on väga tugevad puhangud välja pakkuda ja need on kevade häälega. Ma ei tea kuidas teistel aga minul on küll tuulte hääled väga erineva tähendusega. On vinge tuule hääl ja kõleda tuule ulg, on pakaseline ja suvel leitsakuline. Täna on absoluutselt kevade hääl.  Päike paari pilvetutsuga, selline mahe. Jälle kevadine.
Sain valmis eile alustatud laua aga see pole päris see, mida ma silmas pidasin. kahjuks. Ehk tuleb midagi pisut kabedamat ka veel kuigi see hakkab ilmselt ammenduma. Peab midagi uut välja mõtlema.

Kolm graatsiat ja liblikad

Sain sibulilled. comist mõned kunagi talvel tellitud ja täiesti unustatud sibulad kätte. 5 OT liilia ´Pretty Woman ` sibulat oli ilmselt põhjus aga et see oli nii väike raha, mis nende eest küsiti siis ilmselt, et postikulu endale õigustada olin tellinud veel kaeralille segu ja roosliiliate segu, mis iganes need siis ka oleks. See liilia on mul seenesest olemas aga kuna olen palju tellinud 1-2 sibula kaupa siis lubasin endale, et hakkan olemasolevaid juurde ostma, et ikka mingi tuust oleks ja mitte 100 üksikut vart. Selline lugu siis.
PS. vaatasin järele, mis imeasjad need roosliiliad on. Appi, täidisõielised, mul oli ilmselt mingi talvine meeltesegadus !!!
Ülol oli lõpuks võimalik potid verejahupudruga üle võõbata. Kas sellepärast või hoopis tollepärast, et Ülo mööda aeda tallus aga päikeseloojangu kitsekari jäi tulemata. 

03.03 Öösel jäi temperatuur napilt plusspoolele. Täna hommikul pöörasid meie linnukesed ära. Kui mina suhteliselt kurt inimene suletud akendega kuulen siis peab lärm ikka juba korralik olema. Üldiselt pilves väheste aukudega kerge päikese jaoks, langeb üksikuid helbeid. Temperatuur plussis. Ilmateade näitas nädalavahetuseks -3 kuni -5 C ja lumesadu. Oi kuidas ajas närvi. See tähendab, et märts, see aednike vaimse vintsutuse kuu on kanda kinnitanud. Kevadeootus jätab kõik muud emotsioonid kaugele selja taha. Selle peale, et ega aprilliski veel kevadist kaunidust kohe nautima hakata ei saa mõelda ei tohi.
Kitsed ei tulnud ka täna.

04.03 Eile oli tegelikult väga äge ilm. Päikene paistis ja lund sadas. See sulas muidugi kohe ära, +3,5 C tegid oma töö. 
Täna nii vahva ei ole, temperatuur kõigub küll 0 C ümber aga sajab. See pole lumi vaid valgeks võõbatud vihm. Mis see lörts muud ikka on. Puud ja põõsad, autod ja muu on juba kinni mätsitud. Märtsis tahaks juba nagu helgemaid hommikuid.

05.03 Sajab, hõredat lund ja padulund nii, et meetri kaugusele ka ei näe. Õnneks pole lubatud tuisutuult. Temperatuur  töterdab 0 C ümber. Mis parata, ametlikult on ju veel talv ja aiahullude magusvalus igatsus ilma ei huvita.  Olenemata tterve päeva kestnud lumesajust on lumekoht vähemale auto katusel muutumatu paksusega, see mis tuleb lihtsalt sulab. Milline raiskamine.
Lõpetasin eile alustatud lauakese.
Energiakass

Ja enne homset sai veel üks valmis
 
Peidus pool (või pool peidus) oleneb kuidas võtta

06.03  Öösel olnud kerge miinus on lasknud lumekihil kosuda. Hommikune ilm on olnud kergelt plussis ja isegi lühikeste päikesesähvatustega. Vaikselt sulatab aga lund on palju. 
Aga pilt ütleb ikka enam kui kirjeldavad sõnad. 
neli harakat

ühest aknast näeb sinitaevast ja kerget päikesepaistet (selle kõige eredama magasin maha)

teisest aknast näeb ähvardavaid lumepilvi, õnneks vaid ähvarduseks jäigi
Olen selle aasta esimestel kuudel tegelenud taimemaailmaga rohkem kui viimastel aastatel kokku. Olen tuuseldanud laias maailmas seemnepoodides, kodumaistes taimemüügi kohtades. Tasapisi hakkab pilt jälle selginema. Selles mõttes, et mida pakutakse ja mida põnevat võiks tahta. Meelepärast olen leidnud palju. On veel taimepoode, mida pole tuustinud aga jõuab ju veel küll. Tahaks palju. Kõike ei saa, rahakott kipub ahistama (mõistus loomulikult vaikib nagu siga rukkis) ja ilmselt saaks ka suvi enne otsa kui kõik ära krabada jõuab. Aga ühe korraliku ampsu teen küll, olen juba servast tublisti nakitsenud

Veel üks laud, vist viimane praegu aga kes teab, mis ette jääb ja värvi järele karjub. 
Metsik vanamees

Lõpuks sai valmis ka mitu aastat töös olnud (ikka on midagi olulisemat vahele jäänud) top valmis. Miks selline lõng jäängi vist imestama aga ju siis kunagi oli just sellist vaja. Varrukad koosnevad peamiselt vigadest. Ühel on räige mustriviga mille avastasin liiga hilja ja teine pole kaugeltki sama, mis esimene. Muidugi ei paista need vead muidu välja kui varrukad laiali laotades. Kandmise ajal ei laotu need kuidagi ja olen juba nii paksu nahaga, et ennast neist vigadest häirida ei lase.
Aga katsu sa sellisest pilti teha kui selga panna ei taha. Ja ma esialgu kohe üldse ei taha. Ma mõtlen selle üle paar päevkest ehk. Ülo pole mannekeenina riidepuust parem, ei mingit ümarat vormi.
et ikka kogu sädelus peale jääks, sestap valgem valgus ja pimedam valgus, pimedamas sädeleb paremini

Eilsetest valimistest ja üldse poliitikast ma keeldun rääkimast. Seda vaid, et vaatamata lubadusele sel aastal enam mitte valida, valisime siiski.

Kõige tähtsam oleks jäänud kirja panemata. Paprikad tärkavad. Nii udunummi.


1 kommentaar:

  1. Imeline kassiseeria, eriti "Vanamees". Ja, nii tabav, "aednike vaimse vintsutuse kuu". :)

    VastaKustuta