...kevad on käes...

 ...nagu mujalgi paigus ma kahtlustan  😀

21.03. Ikka on veel suurepärane ilm. Päikene, väikene tuuleke. Nägin unes aianduslikku õudusunenägu. Niitsin aga seda oli peaaegu võimatu teha, sest kaitsevõrgud puittaimede ümber olid pealtpoolt välja keeratud umbes 30 cm ja pealegi oli kõike nii palju ja tihedalt, et vaevalt mahtus vahelt läbi😏. Seega võib vist öelda, et hakkas pihta.

21.03. Milline ilm ! Kõige magusamal ajal pidin kodust ära käima ja kui tagasi tulin oli valgust juba vähevõitu. Tänase päeva kangelaseks kuulutan võrkiirise 

´North Star `

Kui ei saa õues siis toas ikka saab.
tuleb leida järgmised tegelased Suurnokksudija, Muhelendlohe ,Pärlikandurlind ja Kroonlind.

22.03. Vist üks mõnusamaid ilmu selles päikeseliste pikas reas aga nagu ikka seadused ette näevad on aednik sellise ilmaga mingil põhjusel aiast ära ja kui kord jõuab on lihtviisiliselt väsinud. . +14 C mingi hetk vist enamgi. Lumi pole ikka veel sulanud, kahanenud ometi jõudsalt.
Kuigi aiahooaeg ja praktiliselt alustamata (teoorias olen juba kaugel, otsapidi mais või lausa juunis, plaanid noh) leidus päevas üks (tegelikult kaks ühes) kena rõõmukarikas. Saabusid esimesed tellitud taimed 😍 Natuke alpikanne ja paar hostat


Kaks imearmast triibuvaipa ülemisele korrusele. On äärmiselt vahva omada õde aianduses kellel on talviseks hobiks vaibavabrikus hullamine. Tegelikult ongi vist suurem jagu aiainimesi vägagi mitmetahulised oma tegemistes. Futuga on meil kummaline diil, mis on tugevasti minu kasuks kaldu aga ma pole teda suutnud ka ümber veenda, et tükk tüki vastu ei ole sugugi aus. Pealegi on tal lugemine ka sassis. Ja nii mul siis ongi jälle kaks uut triibuvaipa.

mitte vaip ei ole rombjas vaid ikka korralik ristkülik, pildistamise nurk on vale aga paremini ei mahtunud.

23.03. Ikka on veel päike kuigi päevaks lubati ka vihma. See kuluks ära küll aga seni tuleb täna küll käsi mullaseks teha.
Tegin ära!  Käed mullaseks. Kõige kriitilisem peenranurk kus paksult õunapuu lehti ja lõikamisest ka oksarisu ja selle all juba maa seest välja pressivad hüatsindid, võrkiiristest, juunodest ja pisitulpidest rääkimata. Otsisin aiast õisi ja Sass muidugi ka. Ta lausa jumaldab kellegagi koos aias hullamist. See tähendab muidugi, et tema hullas, mina liikusin mõõduka tasakaalukusega 😉 Tulevad need kevadised. varsti toimub plahvatus ja neid saab korraga palju olema. Mõnus. Lumi sulab aga seda on veel ikka omajagu sellistes imelikes kuhjades ja laikudes. Tiigil on ühes servas vaba vett.

kui maja taga on aed peaaegu lumest puhas siis eespool maja on seda veel küllaga

Sass on pokukuningas





Kusti mossitab toas, ei ole veel nii mõnus, et vanur tahaks õue. Mõni kiire käik ja kohe tuppa tagasi.

Mina väga armastan lumikellukesi aga nemad nagu ka krookused ja nartsissid mind ei armasta. Sellest on kahju aga mõnes mõttes on see ka hea, sest mõelda vaid kus neil kõigil on liike ja sorte mille pärast peast soojaks minna 😃
Need lumikellukeste sordid, mis olid on õnneks elus. Liik tuli tagasi paar aastat tagasi ja edeneb. Eriti hästi lähen täidisõielisel. ´Suur Tilk ` alles pressib tulla ja laialehine on hoopis hilisem. 

´Wasp `- eelmisel aastal sai teist peale õitsemist veidi ümber tõstetud. Õnneks elus.

Galanthis lagodechianus lagodehhi lumikelluke

´Atkinsii `

´Bluebury Tart `

´Straffan `
Kindlasti ma tasapisi veel mõne aeda toon. Lumikelluke on peaaegu, et kevade sünonüüm. Ja lihtsalt imeilus õrn lilleke.

Alpikannidest on osad õisi seadmas, osad veel mitte. Tundub, et kõik on elus, nii kevadel kui sügisel õitsejad. Kahjuks on mul sildid jalutama läinud ja valitseb suur segadus. Lihtsalt mõned pildid õitest niivõrd kuivõrd ma neid pildistada suudan, sest aastaaeg lausa kõhuli viskuda veel ei luba.

Teine võrkiiris, mis õitsemist alustab
´Georg `

Paljud räägivad oma pea, et lume all õitsema hakanud transilvaania sinililledest. meie aias on õied vaid valgel aga pisut hädises. Ilmselt põeb eelmise aasta kolimist. Oli ju see jube põuaperiood. Hariliku metsaleidudest on kolm õied lahti löönud. Mõtlen Annile ja tänan teda südames kõigi nende eriilmeliste toomisest meie aeda. Mingu neil endiselt hästi. Annil ka 💖

Ega ma pikalt tegutseda ei jaksanud. Pilve läks ka aga oodatud vihma ei tulnud. Mingi udupihu korraks oli ja kõik.

24.03. Lund on palju vähemaks jäänud. Nüüd ongi hommikune esimene pilk lumelaikudele. Kas on juba kadunud või vähemalt jõudsalt vähenenud. Harjumatult jahe hommik ja pool päevagi enne kui päike ennast taas näitama hakkas ja siis läks küll üsna kiiresti + 10 C-ni aga mina olin sellest vähesestki eilsest pehme. Hommikul oli udu. See pidavat näitama, et kuu aja pärast samal ajal on ikka veel külmavõitu. Eks aprill on ka ju selline kiusukuu.

25.03. Elu on täis ootamatusi. leidsin varjukast kahtlaselt lumikellukese lehtedega sarnased lehed ja siltki oli juures -  ´Mount Everest. Minu andmebaasis sellist pole. Õisi ka veel pole, ikkagi varjupeenar.

Ja siis leidsin veel ühe lille. Ühe õie. Siiani pole keegi vastanud küsimusele, et mis lill see on ??? Arutelude käigus oleme jäänud pidama armeenia sügislillele ???
keegi ikka teab!

Palju uut oli vahepealse ühe päevaga mil ma pilte ei teinud tekkinud.
Mitmeid krookuseid. 
Fuscotinctus ? bot. krookus aga olgu see nüüd mis iganes, kollane on kevadel kuidagi eriti teretulnud

võrkiiristest tulid juurde
´Sunshine `
´Painted Lady`

Näeksin heal meele, et kevadine valevlill ennast jõulisemalt edasi arendaks
Bulbocodium vernum 
Üks tore varajane ja sealjuures kauakestev
Turbergeri silla Scilla mischtschenkoana koos mummiga

Sinililledes on märgata juba olulisi arenguid. Paljud on kohe, kohe ja mitmedki juba. hea meel on sellest, et peenemad kaugelt tellitud sordid elus on. Nii harilikud kui transilvaanlased. aga ega metsaleidudestki vähem rõõmu ei ole nähes neid kohanemas ja juba kenasid mutsakaid moodustamas.
kohalik metsaleid (Anni 7)
hariliku sinilille sort ´Rubra Plena` ei ole veel täies hiilguses aga juba täitsa tore
ja muidugi erilist rõõmu teevad tekkima hakkavad seemikud

Ilm oli kuni lõunani jumalik. Nii soe, et suuremad vatid jätsin selga panemata. +14 C ikkagi. Tasapisi hakkas päikene pilvevinusse kaduma ja tuul tõusis aina tugevamaks aga siiski polnud hullu. + 10 C pole ju ka märtsis vähe kuigi tugev tuul hakkas täiuslikku õnne kärpima ja suuremad vatid tuli ka tasapisi kõik selga ajada.😏 Õues hullata on lihtsalt imeline ja kui mõelda, et varsti ei pea enam ( ega tahagi) õuest enam eriti tuppa ronima. Mõnus 😊. Seda ikka lootuses, et maailma asjad lõplikult untsu ei lähe, mis kahjuks pole üldse võimatu kui vaadata nende riikide juhtide käitumist (totaalselt munadeta argpüksid) kelledest midagi sõltuks 😟

26.03. Lubati ilma kolenemist. Esialgu polnud peale suure tuule midagi eriti hullu. Siis hakkasid hoosajud nii vihma, jäite lörtsi kui lume näol. aga hood lühikesed ja päikesepausidega. Siiski vaid +3C peenrasse ei kiskunud. Kasvuhoone koristamiseks täiesti sobilik päev. Nii me siis nahistasimegi seal kahekesi Üloga. Ülol jääb veel homseks vähemalt seestpesu. Väljast ilmselgelt homme ei saa. Mina saan redise  ja ehk veel miskit külvata. Talikülvamise katse tõstsime ka kasvukasse. Kui tuppa hakkasime siirduma nentis Ülo, et kuidagi külm on, vist miinus no ja oligi. -1C. Ja maa hakkas valgeks muutuma. Ja tõepoolest tuiskaski nagu lubati. Keeldusin seda pornograafiat pildistamast. Eks võtame seda stoiliselt väetisena ja loodame, et üleväetamist ei toimu. 
Uudistest selgus, et meil siiski võrreldes kasvõi Saaremaaga on tuul kökimöki. Suutsin ennast sokutada ühte sinilillede tellimisse. Transilvaanlase ´Sensation ` ja H. x media ´Blue Stunde `


27.03, Üllatused jätkuvad. See, et kerge lumekord maas on, oli juba eile teada. Õnneks on ka päikesepaiste. Üllatuseks oli see, et vahepeal on kella keeratud. Meile jõudis see kohale alles peale paari tundi ülevalolekut. Las siis nüüd see suveaeg jäädagi. Rohkem pole oluline keerata ei taha ega ette.
Ülo oli ülitubli ja pesi tõesti kasvuhoone seest. Väljast on mõistlik pesta siis kui saab pumba juba tiiki panna.
Temperatuur suutis tõusta vaid + 0-ni

28.03. Plussi (+2,4 C) jõudis temperatuur öösel. Sadas natuke lund aga hommikuks oli kõik sulanud. Varahommikund päike käis periooditi pilvede tagant ennast näitamas. Tuul üsna maruline. Lubati ka sademeid ja nii plaanisin tegutsemist kasvukas. temperatuur tõusis +7,7 C-ni ja oli täiesti õuemineku kõlbulik. Ja tõesti, tõesti sadas nii vihma ( mitu üsna tugevat ja kauakestvat vihmahoogu), lumeräitsakaid kui miskit, mis krõbises kasvuhoone katusel. 
Külvasin. 
1. Kausiherne. ( ei ole uus, kaval sort vaid tihe külv kaussi või mingisse muusse sobivasee moldi. Õigustab ennast.) Oli ka viimane aeg.
2. Redised. Veidralt palju erinevaid sorte, 8 lausa. Panin igast 0,5 m jupi 😏. Kuigi Ülo arvas, et silte pole mõtet panna, sest lõpuks oleme alati unustanud neid vaadata kui juba söömiseks on läinud aga mina optimistina panin ikka. Ehk sel aastal õnnestub mingi edetabel teha.
Poloneza, Vienna H, Saxa 2, Korund, Kaspar H, Felicia, Slavia ja lihtsalt Varajane.
3. Külvasin  veel ühte ja teist. Kordasin igaks juhuks mõned külvid, mis said ka talikülvatud (priimulad nt.) ja mõned, mis aegade jooksul otsa saanud (palderjan, sidrunmeliss) Muidugi ka basiilikut ja apteegitilli. Ilm on küll ilmselgelt liiga külm aga lootust on, et peagi jäle soojemaks läheb. Eriti kasvukas
4. tuppa tõin karbid melon-maavitsa (= pepino) ja juurselleri Bruno külvidega.
olen seda seemnepakki vist juba kunagi näidanud aga kesse mäletab 😏 täitsa põnev kas kasvatamine õnnestub ja kui siis mismoodi need viljad maitsevad. enamasti on sellised imeasjad pettumuse valmistanud



5. sortisin välja seemned, mis esimesel võimalusel otse avamaale külvata,
Selleks ajaks kui ma kõigi nende seemnetega olin ühele poole saanud hakkas päikene paistma ja Ülot oodates ( vett oli ju vaja) puhastasin ka jupi peenart. 
Solvusin südamest kitsede peale. Avastasin, et nad on ära retsinud kanada tsuuga ´Jeddeloh`. Ok, elupuud võivad mingil moel taastuda ja kui on hea koht kasvavad kiiresti aga ´Jeddeloh `on kaua kasvanud, et mingigi arvestatav suurus saavutada.😟

29.03. Ülo ütles öösel kui magama läksime, et lund sajab. Tugeva tuulega võib ilm ööpäevas x korda muutuda. Igatahes hommikuks lumi maas. Mitte liiga paks aga ühtlane. Ja sajab praegugi. Jätsin eile paar töökest tubaseks tegevuseks. 2 tellitud hostat tuleb ikkagi posti panna. Lootsin küll, et ehk saab varsti peenrasse aga ilmateade on nutune. Veel panen juurduma kahed viinamarjad. Nimelt on meie ´Hasanski Sladki ` ja ´Jubilei Novgoroda ` jäänud magnoolia taha sügavasse varju aga kes siis neid vanu ja suuri tõstma hakkab. ´Zilga ` (muide ka pistoksast kasvatet) jääb paigale. 
Aga lund aina sadas, vahepeal nii tihedalt, et midagi polnud näha ent maa on juba siijenenud, sest osa lumest sulas kiiresti vaatamata miinuspoolel olevast temeratuurist

siin hõredamapoolne lumesadu



30.03. Hommikul -8 C. Lõunaks +0C . Päikene paistab aga lumi on maas ja kuni silmapiirini on kõik kenasti valge. Vaatamata sellele, et nüüd saab ikka kõvasti kevadväetist kokku hoida 😉 võiks vähemalt aprilliks jälle kõik sulanud.
Peale lõunat läheme Üloga Elvas raamatukokku väikest lauanäitust üles seadma. Teie, kes te olete seal lähedal, astuge läbi kui mahti on. Näitus jääb rippuma kuni raamatukogul mingi uus ja parem võimalus tekib.

31.03, On kätte jõudnud. Õues -2,3 C mis on üllatav, sest on selge. Ja jälle on virmalised. Vaevalt, et päeval aiatööle pääseb. liiga külm on. Lumi on ka maas. Sestap aitab küll. Lõpetan selle märtsikuu ära.

 Vot nii pikalt saab ühest nädalast kirjutada kui korralikult päevikut pidada. Eks see ole mingil moel ettekirjutamine. Kui aias ikka tõsiselt tegemiseks läheb pole siin enam mingit pläkutamist. Lihtsalt ei jätku aega ega vast võhmagi. Tulgu see aeg aias ja aiaga nüüd kiiresti.

2 kommentaari:

  1. Imeline lendseltskond.:) Uurisin tükk aega, nii palju ägedaid üksikasju. Aga kas üksik õieke võiks olla ungari sügislill? Väga põnevad sinililled on teil sealkandis. Ja lumest hoolimata ikka palju kevadem, mis on ka loomulik, ikkagi lõuna.

    VastaKustuta
  2. Kevade tulemine esimeste õite näol on ilus ja tundub kordumatu,kuigi igal kevadel ikka ja jälle uuesti!Aga pintseldus on sul seekord väga äge,mina näen seal sulaselget esimest kevadist mesimummi!Ilusat kevade tulemist Teile!

    VastaKustuta