...on juuni vaikselt lõppemas...

...ja seda ma just mõtlengi. Eks ilmataat ole juba vana mees ka, pisut seniilsust on täiesti normaalne. Võib ju olla, et mai tuleb järgmisena aga võib ka hoopis vahele jääda. 
Terve kuu jooksul 1 vihm. Meie saame oma raskel savikal maal veel täitsa kenasti hakkama aga kerge liivase-kruusase või ka paese pinnasega aiad kõrbevad juba lootusetult. Mina samal ajal juurdlen, et kas niita veel mõnest kohast neljandat ringi või mitte. Pole muidugi ka väga oluline. Võib ka rahus niitmata jätte. Esialgu. Üldse hakkavad aiatööd (peale ohakaga sõdimise) kuidagi kokku kuivama. Istutada ega ümberistutada ei julge. On täitsa võimalik, et saan peenardele ka varsti ringi peale. Hetkel +29,4 C ja tundus targem varjuda siseruumidesse ning see aeg lõpuks kuud kokkuvõtva blogi kirjutamiseks ära kasutada.
Kõik on kasvanud ja õitsenud sellise kiirusega, et mina pole tempot hoida jõudnud. See, mis täna jäi homseks on homme lõpetanud ja kõik kuu aega hoolikalt valitud pildid on juba nii sügaval ajaloos, et las need olla . 
Tulbid olid sel aastal ilusad ja terved aga täiesti alamõõdulised. No poole lühema varrega ja väiksema õiega. Seda muidugi mitte ´Appeldoorn `
Lilleke rohus. Appeldoorn on visa Hing 1-10. ega Appeldoorn Flite ka maha ei jää.

kusagil 10 da paiku

Nartsissid jäid sel aastal valdavalt maa sisse. Käest ära on muskarimajandus. Vähe ja väikesed õiekobarad. praegu on laukude õitsemise keskpaik. Muude sibulike kohta ei oska eriti midagi veel kommenteerida. Mis on õitsenud on teinud seda normaalselt ja neist mis alles tulemas, ei oska esialgsete vaatluste põhjal veel midagi arvata. 

Kivila on tegija. midagi seal ikka õitsemas on olnud selle kuu vältel. 



Mõni kivilailudus eraldi ka.
kääbus-kimpkellukas Edraianthus pumilo

palu näsiniin  Daphne cneorum oli väga uhke 
Üks väga kurvakstegev kadumine oli ka kivilas. Minu kaua ja armastusega juba täitsa kenaks põõsapumpsuks kasvanud alpi näsiniin on hakanud lehti ajama ja siis kuivanud. Sellest on nüüd küll väga kahju. 

absoluutselt vastapandamatu aubrieeta ´Variegata ` ( seda kirjulehisust tõsi näha hetkel pole )

südajas keraslill Globularia cordifolia on sel aastal päris kabe

ja no seda pilti lihtsalt ei saanud panemata jätta, on ikka alles punne, ah ? !
Douglasi leeklill Phlox douglasii ´Crackerjack `

Mis siis veel sel kuul on olnud. Kõik viljapuud õitsesid üheaegselt. Eks seda ole kindlasti ka varem olnud aga minu maaelu ajaloos küll mitte. Õitsemine oli võimas aga kas ka saaki tuleb, seda veel ei tea. Põud võib oma töö teha ja juunivarisemine võib olla võimas. Kes ei tea, siis juunivarisemine ( enamasti siiski toimub juulis) on see kui viljapuu annetab maale selle saagiosa, mida ta ise toita ei jõua.
helendav hapukirsipuu 

Tegelikult juhtus ju iga päev midagi. Emotsioonid vaust ( milline iludus) kuni eiiiauuuväää (jälle on keegi lahkunud) on vaheldunud nagu ameerika mägedes. Aga kes seda nüüd enam kõike mäletab. 

Esimest korda sel aastal. 
õitseb kollane hobukastan Aesculus flava

Peale mitut aastat potis ja siis veel eriti hoituna peenras seemnest kasvatet suureõieline koerahammas Erythronium grandiflorum

kahel erineval ajal soetatud 15 st nimetust ja suvalise suurusega kuldkingaalgest suutis vaid üks õitsemiseni jõuda ja seegi on nüüd nimetu aga selle eest väga ilus

Praegusel hetkel alustavad juba kõrged iirised, nelgid, pojengid pole enam kaugel . Läheks natuke jahedamaks, saks ikka õisi ka nautida, mitte ainult üle jala fikseerida, et näed, õitseb või oh, see on juba ära õitsenud.

Üks ülivõimas käpaline, mille kohta Ülo küsis väikese värinaga hääles, et kas see on käpaline ja lisas pisikese pettumushäälega või hoops hüatsint 😊
hall käpp Orchis militaris

Ega korraga ja kiiruga ei tulegi rohkem midagi olulist meelde. Ogoroodina niipalju kui seda sel aastal on on 100 % kastides, tomat õitseb, kurk ajab kombtisaid. Paprika on lihtalt ilus. Redisesaak läks jälle aia taha, sest redisel hakkas kasvukas liiga palav.

Mõned vaatelised pildid.




Kõik need ilusad asjad, millestsedapuhku  jääb kirjutamata  (sõnajalgade tulemine jms) tulevad hiljem kui aiatempo jälle normaliseerub.




5 kommentaari:

  1. Väga ilusad vaated. Hea ju, et soe on. Pole ammu saanud end korralikult soojaga laadida.

    VastaKustuta
  2. Ka mul õitseb kuldkingadest ainsana samasugune valge.
    Jah, põud. Juba käe sees see kastmine, kuidas muidu päeva alustada.:)

    VastaKustuta
  3. Kiirelt liikuva pildiga ilus mai. Kivila on tõesti uhke oma värvides. Meil ka täna nii nii palav ja maapind kui asfalt. Fokiniga isegi raske raiuda. No küll see vihm ka ükspäev tuleb. Ega ta taeva jää.

    VastaKustuta
  4. Kiiresti kulgeb õitsemine selle kuumaga ja isegi mina ei näe kõiki õisi,kuigi koduselt püüan ikka end kursil hoida.Eks see vihm ka ükskord tuleb ja kardan,et koos pauguga peale sellist kuuma-vot seda küll ei taha!Edasist ilusat õitsemist Sul aeda.

    VastaKustuta
  5. 10 päeva jooksul vihma ei näita, mu halb ennustus hakkab teoks saama. Sinu kivila on aga kirev! ;)

    VastaKustuta