...hakkab üha enam porisev kõneviis võimust võtma, ...

...sest kas siis tõesti peab iga päev vihma sadama. Üks kuiv päev nädalas on kevadiste kiirete aiatööde jaoks ikka häbemata vähe või kuidas ? Jah, täna ei saja aga mis vahet seal on kui udu ei haju isegi vaatamata tuulele ja eilse äikesevihma, muidu vihma ja uduvihma märg on kõik alles. lausa vesimärg on. isegi kärusangad on tilkades. Fui. Sellise ilmaga ei taha isegi luuasõitu tegema hakata. Mida sa ikka lendad kui märjad seelikusabad laperdavad vastu jalgu ja ina on jääs.

Loen sügisese aedniku ulmelugu sellest, mida kevadine aednik kõik ümber istutab ja korda sätib. Mida ? ei saa isegi peenraid lõpuni talvejäänustest puhtaks teha, sest parem on mitte talluda maad mudaks. 
Mõned järeldused olen ka teinud. Näiteks okaspuude kaitsmiseks kevadise kõrbemise vastu aitab täiesti raagus lehtpuu varjust. Et meie üks vanadest vahtratest tagaaias pidi kahjuks kujudeks saama oma halva seene pärast, siis sel aastal on näha ilud diagonaaljoon, milles okaspuud, mis varem pole kunagi kahjustunud on vähem või rohkem pihta saanud. 
Teine järeldus on see, et ma enam oma aeda ei halda. Mõned asjad on mitu aastat kadunud ja kellegi küsimise peale selgub, et ei ole kadunud vaid on lihtsalt nimekirjadest väljas aga peenras täitsa olemas (üks jürilill), lausa õitsema minema või õitsemas (ebamäärase nime ja päritoluga kannike, kollaseõieline). Ühe olulise õitsemise magasin lihtsalt maha (udupeen püvilill) ja paari õitsejaga on nibin-nabin. viimane hetk oli märgata.Näiteks:
äärispriimula Primula marginata ´White ` nagu silt ütles. Ei ole küll nii väga ja päris white aga avatud õis on vist piisavalt white

Koerahammastest õitseb mul nagu ikka uhkelt siberi koerahammas Erythronium sibiricum ´Belõi Klõk `, kasvb muuseas täispäikeses, tavalises meie aiale omases raskes savikas peenramullas. Tesed koerahambad varjukas näitavad küll 1-2 õit aga koralikku õitsemist ei tule.

´Belõi Klõk `

Et jorisemises põhjalik olla, siis tuleb lisada, et peale toreda nulu on täiesti kõrbenud ka kaukaasia nulg. Seda pole varem juhtunud, esimesena mainitu oli roosa ka üleeelmisel aastal Järeldus. Kui rohttaimedega võib ka piiripealsetega mängida, piinad kiratsemise või hääbumise pärast pole nii suured, siis puittaimed on selleks minu jaoks liiga austusväärsed, et näha neid nagu praetud räimi aias seisma. Muidugi, uued võrsed hakkavad jälle kasvama ja puukeste ülemine osa on varsti jälle ilus, pole see ikka mingi lohutus. nagu seegi, et ehk kunagi kasvavad need sellisesse kõrgusesse, et kevadised lumi ja päike enam kahjustama ei küüni. tulevad sellised mingi maani laasunud tüvega puud. 

Positiivsema poole pealt ka. Sel aastal kõvasti kannatada saanud nelkidest on vähemalt nendel, millega ma juba kohtunud olen mingi osa siiski elus ja päris kaduma need ei lähe. Kõik püvililled, mis tulema peavad tulevad. . 
Selaginell (määramata) on korralik.

Ahjaa, kuidagimoodi sain maha 3 uut liiliat. ogoroodinakastid on külvatud. madal hernes, porgand, nuikapsas, naeris. tahaks istutada kasvuhoones ootavad juba saabunud taimed. Äkki pealelõunal õnnestub.
Sõbra seemnekülvist on esimesed 4 liiki juba pikeeritud. Varsti tuleb järgmiste kord. 
Rohkem ei tulegi midagi äkilist meelde. Natuke pilte ka.
lõokannuste vabalasteaed

ilus roosa, seemik

kattelehine lõokannus Corydalis bracteata

väga nooruke C. schanginii oivaline lõokannus

Kohe kindlasti ei saa mööda vaadata kevadmagunatest Sanguinaria canadensis . Esimesena lööb keebihõlmad lahti ja tupeerib soengu
´Multiplex `

Avastasin ühel noorel sinililleseemikul identiteedikriisi
Üldiselt hakkab siiski sinilillede aeg ümber saama ja algab ülaste aeg. võsa- ja kollane ülane on täisilus. Sortidest on ikka esimene ´Taavi `



´Taavi `on tore, madal ja kompaktne. Hetkel väga värske ja valge. Lõpuks ilus lilla.

Kui enamus priimulaid alles asutavad, siis valgeõieline hambuliselehine, mis kasvab kõige varjulisemas kohas  aias üldse, arvas, et on viimane aeg.
Primula denticulata

Kõige esimene karukell, mis eile õie avas.
Pulsatilla ´Rote Klocke `

Päris puittaimedeta ka nüüd kuidagi ei saa ju. 
konksmänd Pinus mugo ssp uncinata ´Silver Candles ` pole oma nime asjata saanud

Aga põrgusse see vesine aprill. Loodame, et mais tuleb nädalasse juba kaks kuiva ilma. Peaaegu oleks unustanud. Pääsuke on kohal, kägu ja ööbikut poleveel kuulnud. 

Head lendu neile, kel luuad olemas ja korras 😻

6 kommentaari:

  1. Meil tuli kägu eile, kohe päris mitmesse ilmakaarde korraga. Nagu äikesega oleks saabunud. Pääsuke on naaberkülas juba kaks nädalat kohal, aga meile pole veel ilmutanud. Kuigi sajune ja hall, on ikkagi ilus, äkki on kõik väga roheline!

    VastaKustuta
  2. Mulle kostab läbi topelt-akna tuppa laulurästas, mu meelest oleks palju täpsem nimi talle juturästas. Aaria linnule, keda olen rannikutele lähemal kuulnud - hoburästale - sobiks nimeks laulurästas. Selline mõte siis.

    VastaKustuta
  3. Te vist teete seda meelega. Kõigepealt Milda ja nüüd Sina ka. Mul juba täiega ila jookseb nende lõokannuste piltide peale. Ja Taavi on ka minu aiast veel puudu... :P

    VastaKustuta
  4. Need õied on mul veel tulevik. Ülastega paistab meil ka veel aega minevat. Vihma meil nii palju ka ei ole tulnud. Aga jännis olen ma ka aia koristamisega. Kaks suurt istutusala täitsa korrastamata veel.

    VastaKustuta
  5. Meie kandis õnneks olen ma jõudnud oma aiatoimetustega enam vähem ühele poole. Nii tihti vihma ei tule. Aga võrratud kevadlilled on sul. Kas selle kevadmaguna sutsakat saaks siiapoole postiga saata?

    VastaKustuta