...tahaks midagi teisiti... ( pikk jaanuar)

 ...ja tegelikult on neid asju mida tahaks teisiti palju, ilmselgelt liiga palju ja nii lohisebki kõik vanaviisi edasi. Ka blogi tahaks teha kuidagi teisiti aga ikka veel ei tea kuidas see teisiti oleks . Annan alla ja jätkan samamoodi kuni see teisiti koitma hakkab.

Jaanuari alguse talvist ilu ja kasside unist mõnu. 










Korralikud aednikud tellivad seemneid. Isegi mitte nii korralikud ja pühendunud tellivad seemneid. Peaks vist ka varud üle vaatama ja tellima seemneid. (17.01.2022)

Need kaks peaaegu hooaega on ikka sügava jälje jätnud. Mälusse. Uurisin Järvselja pakutavat, kirjutasin terve rea toredusi välja aga mõni asi tekitas kahtlaselt tuttavat tunnet. Selge, tuleb taimekaustad läbi lapata. Ja KOHE hakkaski tulema. Nii mõnigi soovide tulbast peaks mul juba kusagil kasvama. On pildijälg sellest, et taim on minuni jõudnud aga edasi ? Kas sai istutatud ja kirja panemata jäetud või jäid viimased (kusjuures jutt käib puittaimedest mitte mingitest lilletuustidest) taimeplatsi kevadet ootama. Täielik tühjus ja loomulikult paanika. Ei ole veel selles vormis ka, et otsima minna. Oeh, ma ütlen. (18.01.2022)

Muudkui loen, et see kui teine on seemned ära tellinud. Tegin siis ka inventuuri ja selgus, et väga palju polegi puudu. Kasutaimi mõistagi. Läksin Talupoodi. Õnneks seal püsikute seemneid eriti ei pakuta ja need vähesed mis on, maksavad väga veidrat hinda. Mitte kõik aga osad küll. Asusin siis korvi täitma. Jube suur kuhi sai. Peenemaid kasutaimi, lausa tundmatuid ja mõni lilleke ka, enamasti üheaastane ja natuke maitsetaimi ja tarvikuid ja.... Seejärel hakkasin korvist riiulisse tagasi panema. Kohe pool panin tagasi. Selliselt oli lõppsumma juba rahuldav. (19.01.2022)

Päev mil oli päikest ja härmatist ja lund enne kui see ära sulas ja ilm tõmblema hakkas







Ilmad on heitlikud. Ikka sula ja kerge miinus vaheldumisi. Natuke lund antakse juurde ja siis võetakse jälle tagasi. Tuult on palju. Päikest võiks jaanuaris rohkem olla. Kuu esimeses pooles oli küll nagu piltideltki näha võib. Eestimaal oli mingil ajal uhkeid virmalisi näha. Meil kahjuks ei olnud. Ilmamärkmed jaanuari kohta on kaduma läinud. No ma ei tea.😟

Ülemise toa ühe poole kapid said lõpuks valmis. Ülo sai rahulikult toimetada, sest oli nädalasel nö jõulupuhkusel ja mina ka ei liiberdanud jalus ega esitanud mingeid nõudmisi 😀




Eile veel ma kiunusin Annale, et meil on vastupidiselt temale must maa. Öösel hakkas vaikselt pihta, hommikul oli juba arvestatav lumekiht ja nüüd muudkui langeb  lund, langeb lund, langeb lund. (21.01.2022)  




Pime ja lumesajune. Tihasepoiss ei viitsi mitte süüa vaid istub nördinult katuse all varjus.


Olen täielikult õnnelik. Peale paari praadimise päeva tellisin Vanaraamatust Eesti kirivööd. Jälle üks unustus vähem aga küll uued tulevad 😊. 

Ülo sai maha nõndanimetatud kušetiga mu põetamisvoodi madratsi baasil (hea madrats aga kuhu sa selle siis paned ? jalad alla, plaat ka ja ongi). Hea endal päevaund teha ja saab ka mõni külaline vajadusel küljealuse. Äkki võtavad kossamid ka omaks ja magavad vahelduseks omaette voodis 😃 Nüüd pean kibekiirelt haakkama oma heegelruute katteks vormistama. 


Ja nendest kotitäitest peab sellele lebbolale tulema kate. Natuke on veel ruute teha ja siis algab suur kokkuheegeldamine. Ühe toki igast värvist jätan juhuks kui on juurde vaja ja kui ei ole vaja siis võib teh nt ühe padjakatte ka.

Esialgu võib neid siiski enamasti meie voodist leida 
Aga mitte ainult. Neil ikka seda und jagub. 

Ülo nägi köögi aknast kährikut kes midagi aknaaluses peenras nosis. Mida kährikud üleüldse söövad. Täitsa rumal lugu aga ma ei tea, õnneks on inimestel Googel 😏. Püha müristus, see loom sööb kõike. Siiski ilmselt ta aiakahjur ei ole, pigem vastupidi. Taimsest toidust eelistab siiski vilju aga pidi isuga näiteks ka teravilju, eriti kaera hävitama. Selge on, et mu sõnajalad ja rodod ei ole ohustatud .  (22.01.2022)

Viimased ilmad on olnud üldiselt pilves ja pimedavõitu. Mõni õnnelik päikesesminut sekka. Mingeid loodukatastroofe nagu tuisk või pakane õnneks pole esinenud. Kõige muu vahele tegelen puittaimede väga korraliku tabelisse ajamisega sest Larsil on huvitavaid ideid puittaimede siltide osas ja seekord vist lähebki nii, et veel üks pikaajaline soov täitub.  (26.01.2022)



On helgete hetkede päev. Seemned jõudsid lõpuks kohale. Puuduvad kasutaimed ja ikka natuke lilli ka. priimulate segupakid. Katsetan teiste aednike eeskujul kasutaimede talikülvi. Lilli olen ikka enam-vähem talikülvanud kui just pakil pole teisiti. Et nagu kohe kasvukohta on parim variant.
Ühe uudisvilja ikka tellisin ka. Alguses oli neid mitu aga siis tuli mõistus koju tagasi kui seemnete summa hakkas 100 eurot ületama 😀

Ja ilm oli ka helge.

Varblutid on väga osavad rasvapallidega. eile oli neid ikka ühe- ja kahekaupa.

Täna oli neid lausa parves. Lendlemine oli nii tihe ja kiire, et seda oli pildistada võimatu. Ma armastan varblaseklutte. Nad on meiega nii talvel kui suvel ja töötavad aias väga usinasti. (27.01.2022)

Maa ja taevas on piird kaotanud. Silmapiiril on näha paksu härmatist.

Aga meil aias on seda vähe, kahjuks.


Ilmad on heitlikud. sajab ja sulab. sajab ja sulab. Ometi on ikkagi talv talve nägu. kaua see juba on kestnud. Kaks või lausa kolm kuud. Ajatajuga on mul ikka endiselt väga halvasti 😏
Otsisin välja oma töökampsuni projekti. Heegeldasin selle kõikvõimalikest lõngajääkidest juba siis kui 2020 pikalt ortopeedias kinni olin. Asi jäi pidama taskute taha. Ülo lubas, et teeb ära aga lõi siis põnnama. Mina teadupärast kardan õmblusmasinat rohkem kui tonte. Aga nüüd tuleb asi koos käsile võtta, sest pea see kevad ei tule ja siis on kindlasti vaja. Taskuid tuleb 5 või kuus. Igaüks isemoodi ja neisse saab väga palju aias vajalikke asju hoiule panna. Üldiselt näeb asi välja sedasi.

(28.01.2022)

Lehtpuude nimed said tabelisse. Kohe alustan okaspuudega. Peab kiiresti asja ära tegema, sest muud tegemised ootavad. Virn raamatuid ootab ka. Teise virna olen läbi närinud. Hommikul nägin rebast kes keset õue midagi sõi. Tundus ikka väga suur olema. Terve ja ilus koheva kasukaga loom. Fotokas oli kahjuks kaugel. Õues sajab mingit lörtsilaadset ja tuul on tugev. Lubati ööseks tormi aga ma arvan, et see pole meie torm. (29.01.2022)

Hommikul oli põnev aknast välja vaadata. Mõnest (köögi aknad) ei näinudki kohe hommikul välja aga tasapisi sulasid needki puhtaks. Selle aja peale oli juba laekunud igasugust informatsiooni lume kogustest üle terve Eestimaa. peab tunnistama, et meie pääsesime kergelt. Mõned hanged mis lume ümberpaigutamisest tuule poolt olid tekkinud. Lund ennast polnud kuigi palju lisandunud. Kõik puud olid püsti. Eks sissesõidutee võis huvitav olla aga traktor ajas sealt peagi lume ära. 






Maja taha sai linnukestele toitu viia ilma igasuguste probleemideta, võinuks lausa saabasteta. Esimest korda nägime jänku jälgi. See ei ole hea uudis. 
Mulle nii meeldis Futu blogis kohatud kohamäärus tekiluited, et tegin kohe meie kassidest ka pilti. Magavad, muidugi magavad. Kes siis sellise ilmaga midagi muud teekski 😀. Suusafännid ehk kusagil isegi suusatavad kui muidugi radu on. Räätsainimestel oleks rohkem võimalusi.


Selline jaanuar siis. Homme vaevalt enam midagi põrutavat juhtub. Seega ilusat talve jätku. Talv on selline
kui lähemalt uurida 😀


8 kommentaari:

  1. Oi, see talv läheb lausa lennates, kui nii palju toredaid tegemisi teoksil on! Ma ise juba pelgan, et kas jõuangi kõik loodetu talvega tehtud või jõuab enne kevad kätte. Veel ei taha - on ilus ja hea niisamagi! :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oo, jaa, mul on see igaaastane veebruaripaanika ja märtsis on närvid kahetiselt läbi, tahaks veel tubaselt aga tahaks ka aeda :)

      Kustuta
  2. Imelised postkaardivaated. Paistab, et lõunas esineb härmatist palju tihemini kui põhjas. Meil siin on lihtsalt külm kui teil on külm ja ilus veel ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sel aastal on härmatist palju olnud, see nagu ma mäletan ütles midagi suve kohta aga ma ei mäleta enam mida :D

      Kustuta
  3. Ära blogi küll kuiagi teisiti taha. Nii on väga hea, just täpselt sinu moodi. Vaatan alati rõõmuga aiapilte ja käsitööpilte ja kasside pilte. Kuigi ma tegelikult loomafänn ei ole. Ja sa võiks oma luuletustele ka blogi teha. Need on nii ehedad ja sooviks neid aeg-ajalt üle lugeda, kuid fb-s raske leida.
    Kirivööde raamat on hea. Kas proovid vöösid teha või kudumise mustrite jaoks.

    Teil on mõlemil Üloga osavad ja kuldsed käed, peaks kohe kindlasti ära mainima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, me täname :) Mõte käib jah mustrite kasutamise rada aga ei või iial teada, äkki tuleb vööteo isu ka

      Kustuta
  4. OO,sul nii palju põnevat teoksil.Need puittaimede sildid on vinged,lausa graveeringuga-mis materjalist?Lumine aed on ilus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. siltideks on valida 3 erinevat materjali, kõige rohkem meeldib mulle messing, esialgu on tegijal selleks isiklkud varud aga kui see otsa saab, siis kas peab ostma juurde, mis on suht kallis või leppima odavama plastsildiga, mis mõlemalt poolt alumiiniumi kihiga ja mõeldud väljas vastu pidama. Graveerib laser, kirjutab ka.

      Kustuta