...pandi püsti jõulupuu...

...aga sellest hiljem. 
Mitu aega on viimasest kirjatükist möödas. Kuhugi on kadunud novembri teine pool ja suur hulk detsembritki. Üldse galopeerib aeg sellise kiirusega, et jooksva aasta number ei jõua veel kinnistudagi kui juba uus käes on. 
November ei erinenud oluliselt oktoobrist. Ilma poolest ma mõtlen. Tõsi, Kadri viskas külmaks aga see oligi ootuspärane. Kauaks seda ei jagunud. 
Sain esimese eriti varajase jõulukingi. Annilt. Väga südantsoojendav põdraluust ja nikerdustega heegelnõel priskema materjali punumiseks. Üliarmas.

Detsembri esimesed päevad tõid pisut lundki. Kohe ilusam sai. 3. detsember esines ka härmatist.Meie juures siiski väga vähe ja kadus kiiresti. Kerge lumekiht kutsus kohe pildistama. Lumi on meie mail ju haruldaseks muutunud.

2. detsember









Edasi taas iiriroheline ja detsembri kohta soe. 8. ja 9. detsember oli ilm lausa kevade hõnguline. Millegipärast muutusid aedlejatest sõbrad pisut imelikuks. Eks minagi. Kohe mõtted tulid pähe. 

vist oli see 10. detsembri kandis kui veel õige pisut lund näidati. Järgnevad kolm okasnumpsikut paistavad välja ka iirirohelisel taustal.
mägimänd Pinus mugo ´Ophir `
mägi-ebaküpress Chamaecyparis pisifera  ´Filifera Nana `
harilik elupuu Thuja occidentalis ´Golden Tuffet ` üks ägedamaid elupuu sortide seas. Näeb aastaringselt välja nagu oleks surnud või kohe hakkaks. 

Võtmesõna detsembris on tuul. Valdavalt tugev või väga tugev. Palju on olnud ka madalat taevast ja vihma. Nõrka aga visa ja kestvat. Ei saa öelda, et päikest pole paistnud. On juhtunud küll.
18. detsember õhtul tõuseb tuul tormikd. Siiski seekord ei ole tormituuled nii rajud kui eelmine kord. 
Max temp oli päeval +8 C

Ja nüüd jõulupuust. Need, kes raskelt traditsioonides kinni või muidu nõrganärvilised võiksid selle lõigu vahele jätta. Meie ise oleme kohutavalt rahul ja lausa armunud. Üldiselt on kuusk meie majas haruldus. Pole nagu ruumi olnud piisavalt. Sel aastal aga juba on. Elusa kuuse aeglaselt surema toomine ei meeldi meile kummalegi aga kui juba tehiskuusk, siis ikka täiega. Roosa muutus kinnisideeks aga ega seda leida lihtne ei olnud.
Puukoi avaldas küll arvamust, et järgmisel aastal võiksime samahästi kumminaise lakke tõmmata ja ära ehtida. Iseenesest intrigeeriv idee aga meie jääme ilmselt nüüd tükiks ajaks oma roosa nunnu juurde. Pealegi ei tarvitse peale jõulu kuni jaanini okkaid koristada ja KASSIDELE ei paku meie nunnu absoluutselt mingit huvi.
Eriti ilus on see pimedas. Tõeline valgusteraapiline objekt. Esimestel öödel käisin lihtsalt vaatamas ja hinge rõõmustamas. Öösel ei paista remondijärg ka kätte. Aga küllap seegi kord otsa saab. Umbes nii 60. eluaastaks näiteks.


Advendi edenedes tekib öösse asju

Novembri viimastel päevadel jõudis kohale teadmine, et aeg on hakata väikevorme punuma nagu lubatud. Esimeseks said Muhedikupapale sünnipäevaks poolsõrmikud. (Oli see vast tore pidu konjaabeni, sõprade ja naljaga). Et need olid mu esimesed, siis täpselt sellised need ka välja nägid.  Kahed randmesoojendajad tulid ka.

Edasi läks lahti tõeline JÕULUILUTILULILU (oi, mis tore sõna) tootmine. Et ikka kõigile jaguks.
Seda nänni sai ikka terve kuhi. Viimaseks üritasin ühte delfiinikujulist järjehoidjat aga välja tuli mingi haugi ja varani ristsugutis. No ei õnnestu alati.

Tasapisi hakkabki pühadeks kiskuma. Kokkulepped külalistega ja külastusteks. Salmilugemise koht nagu ikka mu armsa õe juures. Tegin salmi ka, sest lapsukesed aina kasvavad ja saavad targemaks ning enam kõigi eest salme lugeda ei taha. Kui kellegi on salmi vaja võib julgelt laenata.

jõuluvanal mure must
puudub jõulurõõm ja lust
kogu hingest tema püüab
metsas põllul jõulu hüüab
aga jõulutunnet pole
olukord on üsna tobe
kus vaid asub hädalist
võib kohata ka abilist
jõuluvana kullapai
on memmel ahjus jõulusai
ja piparkoogi rivi pikk
nii lausus sõber päkapikk
ja kui ka küünal tule saab
ning pakitud on sinu saan
sa kihutad ja tunned taas
et sinu sees on jõulumaa

Sedasi ei jää vähemalt häbisse.

täna (21.12) käisid Anni ja Lagle piparkooke küpsetamas ja tegid meilegi mõned ilusaks. Lagle tegi meile majakese ka. Sees on suvi ja väljas on talv. Imeline.

Täna 22. 12 algas siis ka talv. Lund ei ole ega tule. Õues +6 C. paljudel õitsevad juba sinililled. Meil õnneks mitte. Üldse ei ole mingeid anomaaliaid ringi jalutades täheldanud. 

Kui võtta kokku aasta 2019 siis võib öelda, et see oligi nagu aasta 2019. Ei midagi erilist, äkilist ega põrutavat. Mida uuelt aastalt soovida peale tavapärase rikkuse, õnne ja tervise. Ehk seda, et lõpeks helmeveeretamine. Et inimesed oleksid lahked ja head. Et arukus võidaks. Et kõigil läheks paremini. 

Väike aastalõpu lulla ka.

kõik see mis läks on läinud
las jäädagi
uued lubadused unelmad soovid
toob uus
läheb seegi ja paljud järgmised
saades nootideks
meie mälestuste muusikalis
me elu loos


See lugu ongi juba liiga pikaks veninud. Talv on käes, kohe tuleb Jõul. Peale seda võib kuni aasta lõppemiseni rihmad lõdvaks lasta ja vaikselt uude libiseda.
HÄID SAABUVAID PÜHI, UHKET AASTAVAHETUST JA LOOMULIKULT ILUSAT UUT !
                                                                          
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

6 kommentaari:

  1. Ai-vai! Ah et 'Ei midagi erilist, äkilist ega põrutavat.' Kõlab nagu 200 aastase suust. Aga ikkagi aitäh oma igava elu põnevate lugude jagamise eest! Kogu aasta jooksul on olnud tore võimalus Taga talu elule kaasa elada. Teie peres tahaks vist igaüks olla kass :D

    VastaKustuta
  2. See on kõige ilusam jõulukuusk, mida mu silmad näinud on, eelmine aasta Tartu Bauhofis sai imetletud yhte samasugust. Koos ehete ja tuledega on väga ilus.
    Pori ei taha, aga kylma ka ei taha, kuidagi ei oska olla 😁
    Ilusat, kena ja toredat pyhadeaega teie taresse!

    VastaKustuta
  3. Imeliste värvimängudega kuusk on tõepoolest. Kaunist pühadeaega! :)

    VastaKustuta
  4. Kaunist pühadeaega teile sinna roosa kuusega imedemaale! Sa oled tööd teha hoolega vehkinud, aga pintsel kuhu on jäänud? Sinililli otsisin eile minagi, õnneks ei õitsenud veel :)

    VastaKustuta
  5. Väga šikk kuusepuu! Ja millised kirevad piparkoogid! Kindlasti teevad helgeks ka sellised hallid jõulud kui praegu!

    VastaKustuta