...tÔmmatakse hooaja otsad kokku...

...ja hakatakse varsti elu nautima 😇 No ma vĂ€hemalt loodan, et nii lĂ€heb. Sai tehtud palju sai. Eks kevadel jĂ€tkan sealt kust jĂ€i pooleli. Ammuks see sĂŒgisene pealsete lauslĂ”ikamine meie mail moodi tuli. Paar aastat tagasi kui kevadel hakkas aeg selleks napiks jÀÀma. Ma natuke looda, et Ă€kki saan oktoobris ka midagi korda saata aga realist, kes piilub optimisti tagant, arvab, et see jÀÀb rohkem unistuste valda. 
Viimased ilmad on jahedaks lĂ€inud. lausa lund ja rahet siiski pole siin lĂ”unas veel sadanud. Hea kĂŒll. Olen aus ja ĂŒtlen Ă€ra, et tĂ€na 2 x 2 sekundit mingit mannat oli. 
TĂ€na sai ka kasvukas talvekorda. NovembrikĂŒlvide muld valmis ja ootamas. istutasin lĂ”puks ka kolm toalille, mis klaasides juurdumas. Panin pesumasinasse tunked ja lasin Ülol kÀÀridele sĂŒgispuhastuse teha. 
Suvi oli selline nagu see oli. Kuivus kimbutas ja tegi ka liiga. Aga ega ilma vastu ei saa. Kasuaiandus oli nagu ikka. Tomateid nagu putru, kurgi suutsin enam-vĂ€hem vaos hoida. paprikaga vĂ”is rahule jÀÀda. Kapsoidid lĂ€ksid suurelt jaolt aia taha, nagu ikka. Kaalikaga enam ei jamanud. Naeri sain kĂ€tte. Pastinaak jĂ€i vĂ€ikeseks aga porgandid olid super. Esines ka pea 500 g isendeid. Punapeet oli suurepĂ€rane. MustrĂ”igast sain. KĂ”rvitsalised olid kesised. Aga piisavalt. Õuna oli, pirni oli ja viinamarjasaak oli suurepĂ€rane nagu terves viinamarjavabariigis Eesti tervikuna. 
Ussi taimi sai jĂ€lle liiga palju. "200 ja natuke + taksonit (osa on veel teel, kusagil) on liig, mis liig. AUSÕNA, jĂ€rgmisel aastal kĂ€itun mĂ”istlikumalt😋
Kahel viimasel pÀeval tegin palju pilte. Ilus on praegu ja kuidas seda ilu siis mitte jÀÀdvustada.

nii mÔnegi sinilille lehtede all on palju sinilollikesi, kas rÔÔmustada vÔi mitte, mis karva on lapsed ? aga nii toredad, pole varem sedasi olnud

Roosid, need roosid ! Kuidas ma varem elatud sain kui neid ei olnud ? Õitsevad kĂ”ik 3 Grroendorsti, Aspirin, signe Relander kui Tommelise. Eriti uhke on praegu
´Mozart `
Ja kibuvitsaariumis kohtasin tÀna
´Ritausmat ´

Üks liilia ullike ei teinud ega teinud oma Ă”ienuppe lahti. Aga nĂŒĂŒd tema Ă”itseb ja ma ei teagi kohe, kas lĂ”igata see homme Ă€ra vĂ”i lasta rahus Ă”itseda. Ilmselt lasen tal olla ja loodan, et kohtume ka jĂ€rgmisel aastal
kaunis liilia Lilium speciosum var rubra Ucha

Minu igasĂŒgisene silmarÔÔm nagu vĂ€ike pĂ€ike kivila servas. Kahjuks ei kasva juurde ja seemet ka pole loota
villtatar Eriogonum allenii

harilik kenarbik Enkianthus campanulatus on tore ka sĂŒgisel

sĂŒgirÔÔmu ja-vĂ€rvi on Sargenti Ă”unapuudes...
... nii liigis...
...kui ka Atropurpureas

Lamarcki toompihlakas Amelanchier lamarckii on soe oranĆŸikaspunane

hariliku vahtra sort ´Laciniatum ` Acer paltanoides on sootuks apelsinikarva

kuldne piimalill EWuohorbia epithymoides = polychroma

Ja jĂ€tkuvalt seda sĂŒgisest pillerkaaritamist









hommikused kastepiisad lÔunases sparglis

kas nii palju ikka oli tarvis


Paar kaugvaadet ĂŒle pĂ”ldude


Ja jÀlle lÀhemalt


siin kĂŒll vĂ€rvi pole aga mu ĂŒks lemmikpuudest harilik haab ´Erectus ` on kenasti nĂ€ha


 sootamm Q. palustris alles kohmitseb

pĂ”ldvahtral A. campestre on tummist kollast



udaa paju Salix udensis ´Sekka ` tunneb ennast sel aastal rÔÔmsalt ja pole ĂŒldse veel sĂŒgise nĂ€gu (saime vist selle mailasest lahti)

Palju nĂŒĂŒd kĂŒll sai aga eks tuleb ka pikem vahe, sest ainus mida ma peale op-i teha ei vĂ”i on istumine ja kuna ma olen vanamoodne lauaarvuti inimene, siis...no vast talvel vĂ”i kui mingi hea idee vĂ”i tark mĂ”te vĂ€ga kibelema hakkab. Muust mudrust nagu augustikuine mööbeldamine nĂ€iteks kirjutan ka kunagi. Eks siis kui jĂ€lle istumine lubatud on. 
minu hooaeg on selleks korraks lĂ€bi aga teistele aedlejatele ilusat ja tegusat oktoobrikuud đŸ˜»

5 kommentaari:

  1. Sinilillepojad on puhas rÔÔm! :)
    Nii palju vÀrve...Meie kandi vahtrad ja tammed on ilusad, aga kased pole veel vÀrvunud.
    Soovin, et kÔik lÀheks hÀsti. :)

    VastaKustuta
  2. Ilus ja vĂ€rviline ja need sinilillepojad on ju puhas rÔÔm.Seemikud vĂ”ivad ĂŒllatada.

    VastaKustuta
  3. Meeletult ilus sĂŒgisene aed! Puud ja pÔÔsad on valitud nii, et oma erksuse kĂ”rgpunktis on kogu vĂ€rvigamma esindatud. Tervist, rÔÔmu kaunist aiast!

    VastaKustuta
  4. VĂ€ga kaunis vĂ€rviline sĂŒgis!
    Et kÔik vahepeal hÀsti lÀheks ja et siia kiirelt tagasi jÔuaksid!
    NB! Pealsete mittelÔikamine (st kevadel lÔikamine) on laias maailmas vÀgagi moes!

    VastaKustuta