...sai ootamatult juuni otsa...

...tegi sabaotsaga sipsti ja kadus. Ega see saba kõige ilusam olnud ka. Aga tänane esimene juulipäev on lausa pakaseline. ei tea, kas peaks autole naelad alla panema ? Ok,  lubatakse peatset sula. Püsime selle aja siis kodus😉
Midagi eriti põrutavat pole aias sündinud. Martagonid hakkavad lõpetama kahjuks aga kõik muud liiliad alles ootavad järge. Kõige varasemad on juba õitsenud. Hetkel toredamad:
´Chippewa Star ` (A)

´Matrix `

´Matrix Orange `

Matrixeid peaks veel olema ja neid oleks ka hädasti vaja. ´Vilma ` on õite poolest nii martagon kuigi on paigutatud asiaadiks ja loomulikult on see eriliselt sümpaatne.

´Vilma ` (A)

Täitsa uus oranžiõieline ei tekita siiski erilisi värinaid, sest neid on teisigi.

´Eniac ` (LA)

Nelgiaeg on peaaegu läbi saanud. Iiriste aeg ka, lõpetajaks alati imetlusväärne ja ülimalt fotogeeniline sooiiris. Valgeõieline tundub sel aastal kahjuks jälle passivat. Sooiiriste sorte tahaks väga proovida teisigi aga karta on, et need meil eriti siiski kasvada ei taha. Leedust võiks saada. ameerikast ka aga kes sealt tellida jaksab.

sooiiris Iris spuria ´Premier `

On kellukate aeg. kahjuks olen neid vähe pildistanud, sest vahepeal elasin mingid päevad ilma fotokata. Vana andis otsad ja uus ei jõudnud kohe kohale. Tulekahju kustutas sedapuhku Ülo kui helve oma fotokaga külla sattus. Minul hakkasid õlad ainuüksi selle suurust nähes valutama 😜 Üks pilt siiski

piimjaõieline kellukas Campanula lactiflora  See on kõrgetest praegu üks lemmikuid.

Astilbed sätivad, mõned juba peaaegu isegi õitsevad. Esimene siilkübara õis on avatud. Early sarja floksidest on kaks õitsemas

´Early Pink Light `

´Early Purple Eye `

Metsikud roosid õitsevad juba mõnda aega, eks ka peenemad aga need hakkavad alles täisillu jõudma.

´Pink Grootendorst ` on õiterohkeim

´Gelbe Dagmar Hastrup ´

võrratu ´Tommelise `punane

Laukusid jagub augustini. No sel suvel võivad ka pisut varem otsa saada. Taevassinisel laugul on sel aastal ainult kaks kera ja needki pisut väheldased.

taevassinine lauk Allium caeruleum 

Üks vahva ja graatsiline

peenejuureline lauk Allium hymenorrhizum

Ja armsad aalujad, tunnistage ometi üles kust ja kellelt ma olen selle toreda sinise saanud ja mis on selle nimi ? Kõrgus ~30 cm või isegi vähem.
???

Ei mina tea, mis maranaga on tegu. Seemnepakil oli ausalt kirjas, et Potentilla hybridum. Tulid kollased (üleeelmises blogijutus pilt) ja punased. Täidisõielised. Puhmad ise on natuke tüütud, üsna kõrged ja kipuvad lõpuks laiali vajuma aga õied on võrratud. Eriti punane

Potentilla hybridum 

Kivilad hakkavad rahunema. Suure kivila küürus on hetkel tore elulõng õitsemas ja tundub, et sel jätkub elujõudu kauemaks.
karvane elulõng Clematis hirutissima

Peekerlilledest on hetkel ilusaim
habe-peekerlill Penstemon barbatus var coccineus, üks minu vankumatuid lemmikuid

Ükspäev hakkas silma hosta ´Sting `. Kuigi ma eriti midagi hostade õitsemiskirest ei arva, on mõned siiski erandid. Ja see tundub kuuluvat viimaste hulka. Ilus tulemine neil õitel.
´Sting `

Ülla, ülla 😊Sel aastal tuli üks kallaõis. Üleeelmisel oli ka. Siis oli tumepunane.


Üks salaarmastus ka.
loitev tulinelk Lychnis chalcedonica

Ilusaim õis õite seas😍

Ogoroodinalt hakkab tasapisi saaki laekuma. Maguskirsid on nahka pandud. Kurkidega saab juba midagi ette võtta. 
appi !!! eilne tugev tuul siiski raputas kõige küpsemad Meeri rõõmuks maha

No ja nii see juuli kätte on jõudnud. Mõnedki projektid, mida oleks pidanud juunis ära tegema jäid, sest kõik arenes liiga kiiresti. Võib-olla saab neid sedapuhku augustis arendada. 





11 kommentaari:

  1. oo mõnus jungel! Mnjah, peekerlilled, mul on nad vist liiga rammusas mullas? Sellist metsa tahaks küll.

    VastaKustuta
  2. piimjasõieline kellukas Campanula lactiflora

    VastaKustuta
  3. Meil on üllataval kombel nii sarnane maitse taimede osas. Sooiiris on ime, valge mul sinult saadu, ka ilma õiteta. Kuskil saksa lehel leidsin neid hulgi, aga hind on ulme. Habe-peekerlill - maailma ilusaim peekerlill. Kahjuks ostjad seda ei arva. Ja ma jumaldan neid jungleid. Nii võimas, just võimas aed on teil Ülo ja Sassi ja Meeri ja teiste kõrvikutega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil peab midagi sarnast olema jah ses osas, sest sinu aed on üks meist kus ma ennast tundsin nagu kodus :9

      Kustuta
  4. Kõik nii ütlemata ilusad ja nunnud tuustid. Eriliselt meeldis mulle aga see viimane pilt - peaks oma põllule (st peenrasse) ka mingi raja sisse lükkama - oleks palju kenam kohe :)

    VastaKustuta
  5. Võimas dzungel, hostad on praegu nii kaunid ja veatud.Kas rästad kirsse ei käi krattimas? Meil söövad isegi valged maasikad otsast ära kui kass magab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil ei ole erilist rästaprobleemi kunagi olnud imelikul kombel

      Kustuta
  6. Mul on ka miskine kõrge kollaseõieline maran, mille alumine lehepuhmas on väga armas, aga need laialivajuvad oksad...ja ta kipub mul õitsema just siis, kui muid kollaseid üldse peenardes pole, niiet ma kipun teda aina julmalt maha lõikama. Igatsugu suvalistesse kohtadesse tärkab ka. Aga kui ta punase õiega oleks, ma annaks talle ka kõik andeks. :D
    Aga see pakane - ma ei pannud tähelegi, kui riided selga panin. ;) Ainus jama oli, et palja peaga õues olles jõudsid kõik juuksed otsapidi silmadesse.

    VastaKustuta
  7. Ilus dzhungel. Kõik on kõige ilusam :)

    VastaKustuta
  8. Kevaded on meil varajased, kuid suvi jääb kuidagi toppama. Pole veel ei esimest siilkübarat, floksi ning ka pärn õitseb vaid ladvast. Aga küll kõik jõuab.
    Rästaküsimus tekkis samuti, kuid leidis ka vastuse. Meil on lisaks rästastele kirsipuus veel rähnid, varesed ... on olnud ka nugis! Prrr!
    Viimane pilt meeldib mullegi. Heameeleolupilt! :)

    VastaKustuta
  9. No, mul tekib vägisi tunne, et elan põhjapoolusel. Mu päikesekrundil ei kavatse veel ükski liilia õitsema hakata! Naudin siis sinu omi!

    VastaKustuta