...on OK. TOOBER...

 ...ja iga päev 5 minutit laulu peab kõlama, et tervis säiliks 😀

Mõneti on sel sügisel pilt kummaline, on vaateid kus sügist nagu poleks veel ollagi



ja vaateid millede juures süda teeb rõõmust jõnks, sest nii ilus on



siin saab juba natuke sahistada

Esimesed kaks päeva (nädalavahetus ikkagi ) olid ilusad sügispäevad, vaiksed ja vagusad. Esmaspäeval algas suur tuulutamine.

Vahepeal on mõned ilusad veel ilusamaks läinud, mõned juurde tulnud ja on neidki, kes alles mõtlevad oma sügistualeti värvi üle.
Euonymus alatus tiivuline kikkapuu on veel vingemaks läinud

Quercus crispula kähar tamm on maksimumi saavutanud

Spiraea japonica ´Macrophylla ` jaapani enelas läheb iga päevaga ilusamaks

Mõned alles koguvad kollast. Harilik valgepöök on ka rohelisena tore mütsakas aga kollased laigud annavad rõõmsat vaheldust ja väga lahe on vaadata kuidas kollaselehine arukask on ühtäkki hoopis nagu roheline ja kollaseks värvuvad lehed on eriti kollased.
Carpinus betulifolia 

Betula pendula `Schneverdigen Goldbirke `

Veel punaseid. Ginnala vaher hakkas ka lõpuks punaseks ja kes läikiva tuhkpuu punast ei teaks. 
Acer ginnala 

Cotoneaster lucidus

Viburnum lentago kanada lodjapuu flirdib päikesega

Crataegus submollis karvane viirpuu ei vea ka kunagi sügiseti alt, tegelikult on sellel põõsal ilu kogu aastaks

Prunus pensylvanica pensilvaania kirsipuu selleaastane sügisvärv on eriti hunnitu



On värvide aeg kuigi karta on, et palju ilusat värvi on tänasega tuulde lennanud. Eile veel oli. Ja seeneaeg.
see pisike punane pole minu kurbtuseks sugugi see, mis seemnepakil oli kirjas, ju sellest harilik lodjapuu tuleb aga minu vana pole elades nii punane olnud. Kui ka suureks saades jääb sügisvärv selline on küll super


Loomulikult on igasuguseid vilju küpsenud. Kõll tõrusid ja tõrsikuid, käbisid ja kastaanimune, lademetes uute pähklipuude seemneid ja no kes kõiki neid üles lugeda jõuab.
Cornus amomum sinise kontpuu viljad alles värvuvuad

ammugi pole küpsed Magnolia kobus honda magnoolia viljad aga targad ütlevad, et jõuab küpseda küll, ma natuke kahtlen kui kalendrisse vaatan aga ega vaielda ka ei julge



04.10 sadas terve päev, tihedat seenekat. Üks väike paus oli küll ja sain istutada. Tegin ühe väga hea diili ja sain selle tulemusena kahe uue alpikanni omanikuks. 
Cyclamen coum ´Christmas Tree Pink ` ümaralehine alpikann, millised lehed 😍
ja lumivalge õiega
C.cilicium f. alba kliikia alpikann

Ühtlasi otsisin sel aastal hiliseks jäänud naapoli alpikannide lehti, kõik pole ju ometi maa sisse jäänud. Ei ole tõesti. Rõõmustan ja pildistan, ka seda mille olemasolu teadsin aga millest õiget värvi pildile ei saanud. Nüüd on värv õige aga pilt udusevõitu 😏
Cyclamen hederifolium ´Rubra `

Alles ka veteranid kui nii võib öelda, vast juba 10 aastat olnud. Üks neist isegi õitseb, teine peab ilmselt pausi. keegi paha on augud lehtesesse närinud. Kui neil ka mingid nimed on siis seda ma ei tea.

Värskematest leidsin veel sordi ´Silverleaf `. Eelmisega sarnane aga palju väiksema lehega. Kas see sõltub nüüd kasvukohast või ongi nii ei oska ka praegu ütelda. Kolme kahjuks ei leidnudki. Vihma ka juba sadas päris kõvasti.

05.10 Futu ühes oma blogis kirjutas, et elab Suuretüngal, mina elan vist Tüngamäel. Ilmateade kotib kogu aeg. Täna pidi hommik kuiv olema ja päeval sadama hakkama. hakkas juba 9.30, just siis kui ma olin ennat mõnusalt peenraserva sättinud kogu oma varustusega ja indu täis. Tunni pidasin vastu. Tegin jälle vihmapilte. Ma saan ju aru, et vihma on vaja ja palju möödunud suve peale aga no mõni päev võiks ikka vahet ka pidada. Ideaalne oleks kui üks päev sajaks ja teine oleks kuiv. Selline kirik keset küla variant. 
Õnneks ei olnud suur sügistuul kõike raagu puhunud ja ilu on endiselt õuel. Pildistasin vaid neid, mis jäid töökoha ja maja ukse vahele. Vihm ju. On ka väikseid punaseid. Isegi selle väikse maa peale jagus. Näiteks 
Enkianthus campanulatus harilik kenarbik
või
rhododendron vaseyi Vasei rodo, mis sel aastal eriti ere

lõpuks on õitsema saanud ka taivani kõreliilia. No ma ei tea. Sel on küll põnev õis aga enne seda on tükk aega suur ja aina kasvav puhmas. Hakkab peenemaid naabreid lämmatama juba, peab kevadel midagi ette võtma
Tricyrtis formosana

06.10 Oli kasvuka juurde asja. ´Aspirinil `üks ilus õis. Aga muidu on veel roosidel õitsemist küllaga. Eriti ´Grootendorstidel `aga mitte ainult. Muidugi kui vihm jätkub siis vetitab see õied kiiresti.

Hiina sidrunväändikul on lehed peaaegu maas aga seda enam näeb suurt saaki. Häda on selles, et nii suure saagiga ei oska midagi mõistlikku ette võtta.


Ilmast parem ei räägikski. Sain just peenras hoo sisse ja siis viskas üks tige pilv vihma alla. evakueerusin kasvukasse. Päike hakkas paistma. Panin kasvuka ukse kinni kui seal lõpetasin, hakkas sadama. Tuul ka tormitses. 
Ühest kevadisest amplimaasikast sai 3, olnuks võimalik ka palju rohkem saada aga esialgu vaatame kuidas talvituvad ja järgmisel aastal käituvad.


07. ja 08. 10 ilm lõhnab mõneti vananaiste suve järele. Tuult ehk oli minu maitse jaoks veidi palju aga see oli õnneks soe. Kui tuul hinge tõmbas liuglesid lehed tasa kõige peale ja kui tuul taas tõusis lendlesid lehed igasse suunda. Milline õndsus on ilus sügisilm. värvid on ka sinna jõudnud kus veel alles mõni päev tagasi oli täiesti roheline. 
09. ja 12. Nagu vananaiste suvi nigu jätkub või midagi sellist😎😇😀
Sügisest ilu on nii palju, et suu jääb kevadeni imetlusest lahti. Eks ma teen muidugi ka eriti usinasti pilti. Majatagune suur peenar on valmis talve astuma. nahistan ja sahistan (Peenrad on vahtralehti täis. Tüütuvõitu aga distsiplineeriv. Ei saa enam umbrohuga jamada, lihtsalt ei näe ja mida ei näe seda pole olemas) järgmises. Olgu päeval nii ilus ilm kui tahes, hommikud on külmad ja kastemärg ei kuivagi enam täielikult ära. Kui siis suure tuulega, peaaegu. Ja sellest, et 19.00 on pime, ei räägiks parem üldse. Pean kogu aeg endale meenutama, et on oktoober, ok. toober, eksole😀. Nüüd väga palju pilte ja siis selleks korraks lukku, sest üks suur uudis tahab järgmisel korral tähtsam olla.

majatagune peenar ilma vana õunapuuta (eelmises blogis kurtsin, et tuleb maha võtta enne kui ümber kukub ) see võtab nüüd aega, et harjuda

siin kasvavad meil tõmmuriisikad

vahepealsed arengud seenemaailmas

Rohelised vaated on mõne päevaga kadunud. Sügis särab kõikjal.



Väike solist pildi keskel on harilik vaher ´Laciniatum `
Acer platanoides ´Laciniatum `




Hiliste astrite õitsemine jääb sel aastal väga kesiseks. Kardan, et peale nende kahe enam rohkem õide minna ei jõuagi
nimetu valge Tealt

Aster dumosus ´Peter Paan ` madal aster

Vahepeal üks rõõmustaja. Kevadel olime kindlad, et see kadakas on omadega läbi. Ülo igaks juhuks kastis seda mitmeid kordi põhjalikult. pruunid võrsetipud said eemaldatud. Ja siin see nüüd on meie rõõmuks. Täitsa kabe ja asjalik 
Juniperus scopulorum ´Blue Arrow ` kaljukadakas

Veel mõned solistid.
Quercus palustris sootamm kogub värvi

Quercus rubra ´Aurea ` punane tamm, pisut jälle kasvanud, kas pole

Mespilus germanica harilik mispel omab nii toredat sügisvärvi kui ohtralt vilju mida lõunapool vägagi heaks ravimiks peetakse. Mina ei oska kahjuks nendega midagi ette võtta. 

nii uhket polegi vist kunagi olnud kui Hydrangea paniculata ´Phantom `aedhortensia

Ja muidugi üks aia kroonijuveel 
Sorbus commicta ´Dodong ` = ´Ullung ` hilispihlakas

Sel aastal sõid linnukesed viimseni ära kõik pihlakamarjad ja arooniamarjad. Seda pole varem juhtunud. Ja keegi linnuke sõi õuntesse ilusaid suuri ümaraid auke. Olgu õunad siis maas või puus. Vahele ta ei jäänud ja ma ei tea kes see oli.

Lõpetan loojanguga. Imeline aeg.



Olen nüüd piisavalt sügist jäädvustanud, kummardanud, kiitnud ja imetlenud. Liiliate postitus on poole peal, sest osutus keerulisemaks kui ma arvasin aga küll tuleb. Ja nagu öeldud, järgmine on üllatuslugu.



4 kommentaari:

  1. Võimas dendraarium, nii palju värve. :) Sidrunväändik on väärtuslik vitamiinipomm talvel. Mikserdaksin marjad meega karpidesse ja sügavkülma. Ja talvel hommikuti üks magus-hapu-kibe-soolane-okaspuine (5 maitset on tal) terviseamps.

    VastaKustuta
  2. Oi,kui ilusad sügisvärvid!Alpikanni lehed on ilma õitetagi ilusad.Eriti püüab pilku Cyclamen coum ´Christmas Tree Pink.Minu 2 naapoli alpikanni on vist selle kuuma ja kuivaga "hingusele läinud",ei ainsatki märki.Ootan ja vaatan,ehk veel!Aga potis on mõned seemikud õnneks.C coumid on küll kõik ilusad ja seemikuid tundub ka juurde tekkinud olevat,

    VastaKustuta
  3. Õunasööjad on rästad. Meil on sel sügisel aias õunapuudes sadu must-rästaid. Soovad tõesti nii puust kui maast. Õunast jääb järgi vaid tühi poolik. Õunu on muidugi nii palju, et jagub kõigile - kõige rohkem metsa alla viimiseks.

    Värvide mäng on sel sügisel võimas ja ilmselt on selle tegijateks suvine kuivus ja kuumus. Ilus, väga ilus!

    VastaKustuta
  4. Meie rästastel on samuti kered nii ymmargused, et vaevalt jõuavad lennata.
    Alpikannid on ylilahe. Mul on ka paar väga hilist sygis(?)astert, mille ma plaanin poolvarju istutada, et nende päev oleks lyhem ja vbl see paneb neid natukenegi varem õitsema.
    Teil on mitte enam millised vaated, vaid miljardilised. Kuna vähemalt meie kandis on sygis julgelt 3 nädalat kauem värviline ja soe kui veel 10kond aastat tagasi, siis saab neid värve loodetavasti kuu lõpuni imetleda.

    VastaKustuta