...septembri poole

 15.08 Palav, +30 C, valitud kohtades võib trehvata tuult aga valdavalt mitte. Kuna lauspäikeses hekipeenras teha midagi ei suuda asusime ühe juba üle aasta seisnud peenralaienduse kallale. See on koht kus kõige rohkem päeva jooksul on varju ja isegi tuul jõudis sinnani. Risky business see ju on, taimede ümber- ja uusistutamine aga ma hoian vooliku kõrval ja kastan ohtralt. On varemgi sedasi tehtud ja on õnneks läinud.

16.08 Nahistan varuprojektiga, seal kus vari seal ka mina. Päeva jooksul saab sealsamaski mitu korda posängi vahetada. 

Arenguid hekipeenras




17.08 Peenrakaar hakkab valmis saama. Kaks hostat veel jäi istutada siis tuleb juba üle raja minna ja sealpool on rohkem selline kivila värk. Puittaimi jääb üle tänu turbapeenra likvideerimisele aga rohttaimi tuleb puudu. Veel on paar varuvarianti kui päikeses olla ei kannata aga üldiselt oleks kena kui kuumalaine otsa saaks või vähemalt leebuks +25 C ni.

18.08 Tuult väga vähe. Projekt ´Uus peenrakaar ` sai valmis, peaaegu. Kuni rajani. Nüüd on vaja kive raja pikendamiseks ja ilukive muidugi ka.

Korrigeeriva peenrakaare (kogu majatagune peenar nägi ülevalt jumalate poolt vaadatuna nagu kulles) arengud. Esimene osa kuni rajani.







19.09 Täna hakkas korra imelik kuigi oli priske tuul aga hakkab vist palavus pikapeale mõjuma. Veel on varje kus hiilida, Aga midagi paremat ilmajaam ei luba ka. 

20.08 Pidupäevaselt tuulerohke ja igati mõnus ilm. Pidu oli muidugi aias, sai jälle istutada ja ümber istutada ja need ongi need kõige paremad aiatööd. 

Väikese turbapeenra likvideerimine ja kuuskede ees oleva eelmisel suvel istutatud ala tihendamise projekt. Ega see turbapeenar õige asi ei olnud ka. Taimed turbastes aukudes ja siis turvas pigem multšina. Orashein võttis sedavõrd võimust. et enam jagu ei saa.




21.08 Väga normaalne õuetöö ilm. Pilved, milline rõõm kui päike pähe ei paista pidevalt. Tegeleme 100 asjaga korraga ja nagu arvata pole me õhtuks sugugi rahul oma tulemustega😃😏

22.08 Hilishommikul hakkas tibama. Tihedus oli tibadel selline, et ma polnud kindel kas tibab või on see soovunelm. Ok, olidki tibad ja paari pausiga kordus see huumor lõunani. Siis ei tibanud enam ka.

23.08 Kerib kuumust ja minu pingviini ja jääkaru geenid hakkavad aina rohkem Arktika või Antarktika (vahet pole, külm peab olema) peale mõtlema. Nad mõtlevad vaheldumisi 😛😀😎. Minu kavalus palavaga varjus töötada enam ei toimi, sest kõik oluline on varjus ära tehtud. 

Varahommikud on ilusad. Päikene vudib taevasse hirmsa hoo ja kaunidusega. 


Vaatamata kõigile ilmaviguritele õitsevad ja õilmitsevad sel aastal eriti kaunilt roosid (isegi ´Rhapsody in Blue ` õitseb tavalisest enam) ja hortensiad. Paar pilti tõestuseks. Varasemates lugudes on neid jooksvalt juba näha olnud. Püüan mitte korrata.

´Tommelise `

´Aspirini `tutid 😍

´Rhapsody in Blue `mis siiski on enamvähem sinine õhtuvalguses

´F. J. Grootendorst `

Nii suuri hortensia õisikuid saavutatakse korraliku tagasilõikusega aga nagu sellest aastast näha võib ka ilma mässamiseta hiiglaslikke õisikuid saada.
vana hea ´Phantom ` millel lõikan vaid alumisi ja vigaseid oksi

´Limelight `

Isegi üks uustulnukatest, ülimadal (30 cm) sort on täitsa uhke. Tegelikult ülinunnu ost milleg üliväga rahul olen
´Little Spooky `


24.08 Juhanis on pidevalt soodukad. Korra juba palusin Ülol seda ja teist tuua. Täna oli juba korralikum nimekiri. Hostad ja roosid. Osad Märjal ja osad Lohkvas. Kõige ilusam roos oli täiesti otsa saanud. Istutan vaatamata ilmale, sest meil on tiik, pump ja väga pikad voolikud. Aga nii pikad siiski mitte, et me oma puumajandust saaksime kogu 4 ha kasta. Suured ja suuremad elavad ilmselt üle (kuigi langetavad lehti ) aga väikesed teevad küll muret. Muidu mugime muuseas viinamarju. Neid, mis kasvukas kasvavad. ´Veina ` ja ´Summersweet ` Mõlema eest tänud Tiile.  Õuest seina äärest sel aastal esimest korda pole eriti midagi loota.

25.08 Mõelda vaid. Öösel sadas vihma. Mina ei tea sellest küll midagi aga Ülo fikseeris nii vihma kui äikese. Kas see oli nüüd meie äike või naabervalla oma ei oska arvata, sest öösel tundub teisiti kui tegelikult on😀

Väga suur sadu meie kohal polnud aga kasuks tuli kindlasti ja mõnele taimekesele ehk viimasel momendil.  Olgu jumalad tänatud. Päev oli selline ähvardavalt pilves aga sadu neist enam kahjuks ei tulnud. Pealelõunaks olin jälle hekipeenras päästetöödel 😃 Kui ühes (suuremas) peenras hakata asju korrastama ja ümber tõstma tekib ikkagi krooniline taimede puudus. Kuhu oleks vaja midagi kõrget ja kitsast ja kuhu madalat laia. Ja loomulikult ei ole selliseid ka tagavarades. Aga mina selle asemel, et tellida soodsalt vajalikke püsikuid (sügisesed soodukad igal pool) ostan roose😏. 3-4 viimast liiliat ei ole ikka õisi lahti löönud, tonditupikud on veel üsna mõtlikud ja hilised lurslilled ei mõtlegi veel. Esimene krüsanteem on õites aga see ongi varajane. On heleeniumite aeg. Ma armastan neid kõrgeid hiliseid aga enamasti pakuvad aiaärid just madalaid ja kesksuvise õitsemisega. Olen siiski ka mõned sordid leidnud neid kõrgeid ja eks sõbrad ka aitavad. Tsiilile tänud siinkohal. Tema käest tulnud heleeniumid (mis tost, et nimetud) on uhked ja kõrged.

´Baudirector Linne ` on osutunud ilusaks kõrgeks sordiks

Aga ega nimetu olemine veel lilli inetuks ei tee. Armastan neid kõiki. Kahjuks olen pildistanud vähem kui need vääriksid aga seda viga saab veel edukalt parandada.



26.08 Pilves, tuulega ja ainult +17 C. Lühikeste pükste asemel retuusid ja kaks särki. Igaks juhuks kampsun õlgadele. Selle tõstsin kohe kõrvale. Peale vooliku õigesse paika saamist läks teine särk ja peale kahe esimese taime istutamist vahetasin retuusid taas lühikeste pükste vastu. Pilved olid hajusaks muutunud, tuul vaikis ja taas algas kuum suvepäev. Õnneks siiski mitte selline hull +30 ja rohkem. Õhtul jätsin põhiprojekti pooleli (taas kord) ja istutasime Üloga 3 uut roosi. Ikka kanadalasi. Nendega oli kiire, sest olid kiletuutus. Üks kõrge ootab kuni tema koht hekipeenras puhtaks saab. Nimed? Aga palun.
´White Roadrunner `
´Morden Snowbeauty `
´Morden Ruby `
´William Baffin `

27.08 Udu. Nii tihedat ja lausa õues on harva. Taimed tilguvad ja see on tegelikult hea aga suurte taimede vahele tuustima minna on küll väga ebamugav. Udu hajus kuidagi ootamatult ja ilm läks kenasti tavapärastresse rööbastesse. Kuna varuprojekt (turbapeenra likvideerimine ja sealsete taimede paigutamine) võimaldasid rohkem varjus viibida siis seda tegimegi. Kuigi paar pisiliigutust on veel teha, loen projekti lõpetatuks. Alati jääb viimane liist ju panemata😀 Pildid said eespool näidatud.

28.08 Ikka palav. Ikka +30. Plaan nägi ette natuke tagaaias õunapuude vahelises peenras nahistamist ja siis ümberpaigutamist vajavate hostade istutamist sinna kus neil peaks teoreetiliselt parem elu olema. Aga magasin selle hetke maha kui pidanuks peenra jätma ja päeva lõpuks oli olukord võrdlemisi imelik. Enamik peenrast tühjaks roogitud. Osad taimed veeämbris (hekipeenra juures on ka osad taimed veeämbris). Kuhu siis homme tormama peaks ma isegi enam ei tea. Veel lubati ilma aga hirmutatakse pakasega või mis muud +13 päeval on peale +30-et.


Ja telefoniga saab teha vot sellist pilti ka😀



29.08 Mitte midagi põrutavat. Endiselt palav ja endiselt sajab vihm kusagil mujal. Müristamist oli kuulda küll aga ikka kusagil mujal. Olin õnnelik (loe: istutasin). Tagaaia kivila ette ja taha said kõik peale kahe hosta paika. Nüüd on vaja kive ja otsust. Kas kivila ette kaarde tuua mägisibulad suurest kivilast kaktuste vahelt või uuel hooajal uusi kuiva ja päikeselise kasvukoha kribalaid hankida.😊Eile õhtul lugesin kokku, et olen sel hooajal 45 uue hosta õnnelik omanik. Oh, jumal avita !  🙏

Natuke augustile omast või ka mitte omast (priimula) õieilu. Lihtsalt seda, mis mulle ilus või armas on tundunud.
üks ilus Sedumi seemik

Silphium laciniatum kompass-vaigulill vajus maha ja enne kui Ülo selle jälle sirgu tõmbas kasutasin juhust ning tegin õiepilti. sinna maa ja taeva vahele kus need tavaliselt on pildistama ju ei elatu.

Ilma floksita pole augustit.
´Sweet Summer Fantasy `
´Eden`s Smile `
´Krasnaja Shapochka `(taga) ja ´Flare `

Verbascum blattaria koi-vägihein, kasvus küll puudujääke aga ikka ilus. kaheaastane ja vaikselt hoolitseb enda olemasolu eest. Jätan ikka sobivasse paika esimese aasta roseti.

Osad priimulad talikülvi miksist hakkasid õitsema. Sellist eriti punast pole mul varem olnud.

hiline kolmas õis kallapotis

kõrrelist ikka ka Glyceria maxima suur parthein, peaks vist piirama hakkama

esiplaanil Acer saccharinum hõbevaher ´Laciniatum Wieri`, vaade dendrovõssa

30.08 Ärkasime kõuekõmina ja vihmahäälte saatel. Lubatud on küll sadu läbi päeva aga kas nii ka läheb näeb alles siis kui päev on läbi. Esialgu abiks seegi.

31.08 Nii uskumatu kui see ka polnud, sadas eilse päeva. Vihma intensiivusu oli pausist tiheda seenekani ja natuke rohkem. Selline kergelt omandatav maa poolt. Usun, et nii mõnigi taimeke sai viimasel hetkel päästetud. Tänane ilm on hetkel küsimärk. Kas praegune päikeseline hommik läheb päeval vihmaks nagu lubatakse või sai meie vihmalimiit taas täis. 

Limiit sai täis, õhtu hakul natuke korra tibas. Aga kole külm on küll see päev olnud. Tipp oli +12,8 C, mis peale neid palavaid päevi on ikka lausa pakane. Tugev tuul veel lisaks. See  paksudesse riietesse toppimine ja sealt pärast välja koorumine on ikka väga tüütu. Ja sellegipoolest ärge tulge mulle sügisest rääkima. Kuni pööripäevani on suvi, olgu siis ilm milline tahes. Niigi lendab aeg kohutava kiirusega, peab siis seda veelgi kiirendama.

September saab olema veel üks kiire tegemise kuu. Hekipeenra projekt peab valmis saama. Korra ilmselt veel ka niiduring vaja teha ja mingil ajal kuskilt servast tuleb hakata kogu seda salatit peenardelt ära lõikama. Kevadeks ei jäta ma ühtegi vart, sest siis on muid kiireid asju mida teha.

Vaade veel ühele projektile. Tahame kasutaimede kastide juures teha muudatusi kui vähegi jõuame. Natuke rohkem, natuke kompaktsemalt, kangal jne. 


Aga mis muud kui kaunist ja värvides säravat septembrit.

mina olen ämbrikuningas ja magan täna siin 😀





5 kommentaari:

  1. Jaa roosidele see suvi meeldis, nii lopsakad, õierohked ja terved. Aga teil seal on nii palju uut tehtud, et järgmine kevad ei tunne vist kohta äragi. :)

    VastaKustuta
  2. See kuum august keeras mu plaanid ikka täielikult kihva, aga teie olete seal ikka hüppelisi muudatusi teinud. Ühel ilusal päeval lähen ka päeva kaupa blogimisele üle, sinu päevikut on tore lugeda

    VastaKustuta
  3. heleeniumitega on jah umbes sama lugu nagu floksidega, mingil hetkel läheb asi lappama ja sildimajandus hukka. Heleeniumid hakkavad isekülvi ka andma ja siis on üks miraldadarilmaridalma :D Mu lemmik on üks madal, turult ostetud ja nimetu, tume.

    VastaKustuta
  4. Kas Sul on kõik hostad aegade algustest alles? Võiksid paari lausega kirjutada. Mul mingid sordid hakkavad kuhtuma-kaduma, kui 7-8 aastat juba ühel kohal kasvanud. Pole nad kõik ühtviisi igavesed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on 2 või 3 tk mingil ajahetkel lihtsalt jäänud minimalistlikuks ja siis välja läinud ja tundub, et paar tükki on kuuskede alt kadunud aga mul pole aega olnud sellele jälile saada, võib ka olla, et ma lihtsalt ei tunne mõnda ära. Muidu on küll kõik alles. Ühe vana viskasin välja, sest võttis liialt ruumi. Oli juba enne meie aega. Kaevasin esimesel sügisel selle peenrakillu segi ja läbi ja kevadel ülla-ülla oli seal hosta. Võimalik, et uutest sortidest on mõned ka hellemad ja üldiselt tundub, et Moused on pirtsud. aga arvestades minu hostade hulka võin siiski öelda, et on vastupidavad tegelased.

      Kustuta