...algas ametlikult kevad...

...aga ma kahtlustan, et see pole enam kellelegi uudis. KEVAD ON KÄES. Varesed räsivad pesaoksteks vahtrapuud, pisilinnukeste laul tõuseb taevani. On lilli ja liblikaid ja võsad hakkavad tasapisi tooni võtma.

Olen märtsi tasapisi siia kogunud. Mõte oli terve märts ühte kirjatükki suruda aga praeguseks tundub, et on juba niigi liiga palju kogunenud ja karta on, et igasugune tärkamine ja pungumine läheb nii hoogsaks, et jagub veel üheks märtsi postituseks.

Ilmselge kuhu kadus veebruar. ikka raamatud. Hiina kriminulle (Robert van Gulick) virnadeviisi, Giulia Enders Võluv soolestik - super. Tõeline hea tuju raamat ja samas väga tark ja hariv raamat. Igatahes hakkasin mina ennast kohe nagu rohkem armastama ja veendusin ühtlasi, et noorus ei ole hukas vaid palju varem palju palju targemad kui olime meie omal ajal. Olga Tokarczuk - fantastiline ! Esimesena lugesin Aidi lugemiselamusest aetuna tema krimiromaani laadse (ökotriller oli tutvustuses 😀 Aja oma atra läbi koolnute kontide. Ja tõesti, ka mina armusin sarimõrtsukasse ja see, mis ta tegi oli õige ka. Siis võtsin käsile Päeva maja, öö maja ja Algus ja teised ajad. Ma pole sellist lugemielamust ammu saanud. Nagu nooruses kui kõik eriliselt erutas ja mõjutas. Tegelikult olid need raamatud nagu meditatsaioon või loits. See lugemine läks osaliselt märtsi ka, seega sobib siin mainida küll.
Veebruaru viimsepäeva külvid ununesid ka mainimata. Minu külvimajandus läheb aina omapärasemaks ja see on väga lõbus lugu. 😄 Vahemerelised, otse kasvukohast 😊

Mul on kuri kahtlus, et märts kulgeb enam-vähem samasuguse ilmaga nagu see juba vist pea 5 kuud on olnud. Valgust on küll rohkem. Päeval on juba täitsa mõnus pikkus. Hirmsasti kisub aeda siblima aga jama vasaku jalaga süveneb. Jõuan otsaga EMO-sse ja saan täitsa uue diagnoosi. Raviks topelt valuvaigistid ja rahu põlvele. No kust ma selle rahu peaks võtma. Edasi peab perearst imesid tegema aga see vist käib talle üle jõu.
10. märts. Imeline ilm päeva esimesel poolel. Avan siiski aiahooaja ja istutan ära 7 saabunud alpikanni. See võttis pea 2 tundi vaatamata juba väljavalitud kohtadele, Selline tempo siis.
Nüüd käib siis nendega see mütsimäng, sest öösiti esineb miinuseid ja rohkem kui kogu eelneva sügistalve jooksul.
Palju varakevadisi sibulanupsikuid õitseb juba täiel rinnal. Võrkiirised tulevad üksteie järel. krookused ka. Sinililled. Neist lootsin lausa plahvatust aga jäid kuidagi toppama.
transilvaania sinilill ´Rosea ` Hepatica transsilvanica

transilvaania sinilill ´Alba ` H. transsilvanica

Esimesed hariliku sinilille Hepatica nobilis kodumaised metsaleiud avavad ka ennast tasapisi




Nii väga kui ma ka lumikellukesi armastan, pean siiski tunnistama, et nad mul eriti ei edene. Ikka üks õis või kaks, kogumikku ei taha tekkida. kahjuks pole minust praegu ka nende pildistajat. See nõuab tunduvalt paremat koreograafiat kui mu võimekus hetkel lubab. Aga kevadine jutt ilma nendeta pole ka kuidagi mõeldav.
´Dionysus `

´Straffan ` on tubli ja edeneb kenasti

´Atkinsii `

´Wasp ` on varajasim ja ka edeneb, siin koos võrkiirise ´Clariettaga `
Osad lumikellukesed on veel ninakete staadiumis.

Gargari krookus C. gargaricus on nagu ikka esimene (lehed on taivani mesimuraka omad)

järgmine varajane on ´Cream Beauty `

Sass on endiselt aiandushuviline ja aitab toimetada kui just ei tembuta

Päikest on ikkagi rohkem kui eelmistel kuudel. Saab neid esimesi vapraid nautida ja piltigi püüda. ei karda nemad külma ega lund.

Aina rohkem ja rohkem trügib ellu koroona. Tegelikult ei tahaks ma sel teemal üldse sõna võtta. Seda infot on isegi liiga palju. Inimeste hirmud on seinast seina ja selleks on ka põhjust. Meie elame ikka oma tavapärast elu. Mina istun kodus ja Ülo käib paraku igapäevaselt tööl. Otise suhtumine on küüniline. Ainuke mure oli, et kõik lõunaosariigi 4 mehhaanikut korraga haigeks ei jääks. Aga liftid kus on kehv ventilatsioon suletud ruumis ?????. Enamus lifte peaks minu meelest lihtsalt seisma panema. Need, kes treppidest käia ei jõua peavad ju nagunii kodus püsima ja neil kes jõuavad treppe võtta jäävad ehk rohkem terveteks. Seega pole mingit mõtet eriliselt muretseda, sest vältimatut vältida ei saa ja loota saab ainult heale õnnele. Ülo muidugi kasutab desoainet ja vahel läheb seda nii palju, et suhu tuleb puskari maitse. Kuidas see autojuhtimise seisukohalt on, on kahtlane. Siinkohal tahaks vaid öelda LOOJA HOIA EESTIMAAD ja kogu ülejäänud maailma. 
Lähen parem aeda tagasi. 
Aa, enne veel sokid. Õpisokk sai paarilise. 
sokkidel on ka kosilane, olgugi need väikeste vigadega
15-17. märts aias
Võrkiirised on tegijad. Nendest teen põhjalikuma ülevaate selle kirjatüki sabas ja sestap lähevad pildid sinna. Aga kevad ilma krookusteta poleks ka kevad. Krookused on vahvad, liiguvad aias vahel täitsa omasoodu ja isepäi 😉
Meie aeda on jäänud pidama tugevaimad. Meil ei ole vist krookustele ( ka nartsissedele) eriti sobiv aed. Seda toredamad on need, mis suudavad olla ja areneda.
Heuffeli krookus C. heuffelianus peaks see olema aga pead ka ei anna, sest vahepeal see kadus ja selleks ajaks kui taas ilmus oli silt kadunud aga üldises pildivõrdluses tundub siiski olevat

Sama liigi sort ´Carpatian Wonder `on kuuse külje alt kolimise edukalt üle elanud

Väga võluv tegelane on Tubergeni silla. Pole aimugi kui kestev ta meie kliimas on. pole ju ka talve olnud kaks viimast aastat. Hetkel tunneb see end igatahes hästi
Scilla mischtschenkoana

Polnud juba pikka aega mingit tunnet pintsli ja värvide suhtes. täielik tühjus ja must auk. Üks õhtu tuterdas Ülo mööda maja ringi ja hädaldas, et mida küll teha trepimademeist üle jäänud saarepuu parketi jääkidega. Tulle nagu ei raatsi aga kusagil hoida ka ei oska. Kui ta oli piisavalt mu närve krousinud viskasin pilgu peale. Ja süttiski tuluke. Saladused parketil võiks nende ühine nimetaja olla. kaks on juba valmis ka.

Talvised salamõtted

Tulipa enigmae

Üks väga varajane püvilill. 
kuldne püvilill Fritillaria aurea  Selline absoluutselt illikukununnu 😀

Lihtsalt mõned krookused veel
väga suureõieline ´Ruby Giant `

ja sugugi mitte kehvem ´Flower Record ` 😏 pole nagu mingit vahet , sünonüümid ?

Nojah ega ma tegelikult neid kõiki ei plaani siin taaskord näidata. 

kevadine valevlill Bulbocodium vernum 

Sasskass naudib täiel rinnal kevadet ja imestab, miks vanaonu õue hullama ei taha tulla.

Üks tähtis objekt valmis ka Ülol- Lõplikult sai valmis meie maja arhidektuuraime. Trepp siis.


Tegelikult panen homme võrkiirised ka siia sappa. Üks tegu ja asjad aetud ning lubadus täidetud. 

21. märts on päikeseline aga kõlekülm, -2 C 10. 30 ajal. Tahtnuks sinililli pildistada. Ehk pärastpoole.

Ja nüüd siis minu VÕRKIIRISTEST  IRIDODICTYUM 

Kui need kord kenasti kasvama ja paljunema on hakanud siis tunduvad olema täiesti lollikindlad. Ma oma esimesed panin lolli peaga hekiäärsesse suurde peenrasse ja siis jõudsin sinna neid imetelma alati kui juba oli peaaegu hilja. Kõige varajasem oli ´Velvet Smile `. Otsustasin nad sealt ära kolida majatagusesse peenrasse ja see lõppes fiaskoga. Ainuke, mis ellu jäi oligi see varajane ja ka ainult ühe õiega. Nüüdseks on uba natuke kosunud. Pilt pole just parim, natuke punast peaks mõttes juurde lisama.
I. reticulata  ´Velvet Smile ` 
Hetkel on aias varajasim
´North Star `, hakkab juba kustuma

Mõned neist, mis otsa said olen tasapisi uuesti hankinud ja lisaks uusi ning põnevaid. Mõned on tublimad, mõned jälle tunduvad pirtsumad. Mina jagan neid enda jaoks gruppidesse ka värvi järgi, imeliselt sinised, helesinised, kollased, valged, lillad ja huvitavad 😊 Värvilaikudena aias ei olekski vaja niivõrd erinevaid sordinimesid, sest sarnasus on suur aga põnevus on see, mis uusi, ikka ja jälle, ostma ajab.

Imeliselt sinised.
´Harmony `

´Alida `

´Caroline ` edenemine kasin

Kaks imeliselt sinist ´Cantab `ja ´Clariette ` on sellise haprama olekuga ja pole toredat mätast moodustanud
´Clariette `

´Cantab `
Helesinised

´Sheila Ann Germaney ` 

´Natascha `

Kollased
Päris kollaseid on mul hetkel üks ja ainus. Eks eelpool mainitud ´North Star `kuulub ka kollaste hulk                               

´Sunshine ` varajane ja tugev

Lillad või pigem punakaslillad. ka  eelpool olnud ´Velvet Smile `kuulub siia
lüükia võrkiiris ´Georg ` I, histroides, on ka üks varajasemaid


´Pauline ` on pisut tumedam ja erksam eelmisest

´Spot On ` mis eelmisel aastal sai juba maha kantud aga elab siiski ja oleksin selle ainsagi peaaegu maha maganud

´Blue Note ` jääb ilmselt imelise sinise ja lillaka vahele
´Blue Note `

Need, mis on lihtsalt põnevad

´Sea Breeze `

´Painted Lady `

´Eyecatcher `

Ainuke valge on mul ´White Caucasus ` aga see pole veel õisi lahti teinud. Ongi selline hilineja. aga, et kõik oleks koos siis pilt eelmisest aastast

Selline on siis võrkiiriste seis. 

Vaatamata kõigele nautige kevadet ja hoidke ennast nii palju kui võimalik kurja viiruse eest ning lootkem, et riigis välja kuulutatud eriolukord  lõpeb varem kui arvatakse.
Ps. mul on esmased mullad, turbad, vajalikud graanulid ja enamus seemneid varutud 😀                                                                



8 kommentaari:

  1. Imelised pildid nagu ikka. :)
    Aga kevadega seoses oli meil Külmakandis tegemist tugevalt liialdatud ootustega. Varahommikul oli -9 ja kui termomeeter päeva peale plussi läks, siis oletasin, et ehk saab veidi rohida, siis selgus, et öösel oli pikemalt külmetanud ja maa kontkõva ning minu õuesolemise ajal hakkas veel lund ka sadama.

    VastaKustuta
  2. See trepp on mu absoluutne lemmik! Kaua tehtud kaunikene :)

    VastaKustuta
  3. Olge te hoitud! Meil oli täna öösel -5, aga lubatakse ikka hullu veel. Võrkiirised mul nii usinalt küll ei edene.

    VastaKustuta
  4. Vahemereliste külv on huvitav.anna siis teada ka kuidas tärkasid.Oh sa issand,kus on reticulatade sorte sul alles.´North Star `jäi eriti silma.Ilusat kevadet ja hoidke end tervena!

    VastaKustuta
  5. Juudas, milline kevad! Meil siin ikka palju tagasihoidlikum valik lilli. Magavad alles talveund teised. :D
    Hoidke tervist!

    VastaKustuta
  6. Vau! Kohe näha, et lõunapoolne kant - puha lilleline. Meil pole veel suurt midagi

    VastaKustuta
  7. Imelised värvid!
    Äge trepp!
    Tulipa enigmae ja Saladused on ka põnev!
    Tervis tulgu!

    VastaKustuta
  8. Trepp on vinge jah, jäin minagi detailideni uurima, kuigi olen ennekõike lillehuviline! 😀 Aga ka lilled on kõik väga kenad. Ainus, mis pole kena on meie kevadilm. Brrr kui külm võib olla?!

    VastaKustuta