...kestab ikka veel aprill

24. aprill läks aianduslikus mõttes aia taha. Kõik algas sellest, et vanaprovva oma spatsiirstoki ära kaotas. Selle aja peale kui ma selle lõpuks peale maja ja poole aia läbiotsimist kätte leidsin ja aiale tiiru peale sain tehtud, oli ilm ebameeldivalt soojaks läinud. +24 C varjus on minu jaoks liig, mis liig ja mõtted liikusid sujuvalt Lapimaa poole. Seega peale ühe toreda tubase lehtkaktuse päästmiseks sobiva poti leidmise ja sellesse mullasegu tegemisega mu päevatöö piirduski. Oh, valetan, lille ikka ka istutasin ümber. Päeva teine pool möödus meeldivas seltskonnas naaberküla hullu aedniku Teresa juures väikesel hilinenud sünnipäevapeol.  Aga teeb ikka kadedaks küll kui inimesel on selline vaade varnast võtta.
Ja ruutmeetrite viisi õitsvaid nartsisse ( minul need ju teadupärast ei edene) ja õites harilikud püvililled, mis üle meetri kõrged. Annaksin pool kuningriiki sellel, kes ütleb kuidas ma omad jälle õitsema saan. 
Aga meie aias siis täna sedamoodi.
SEE paisub aga niiiiii aeglaselt. Kannatlikkus ei ole minu voorus kunagi olnud Ja no kui peaks veel ilmad ka ära pöörama ja liiga külmaks minema. Oeh.

äärispriimula P. marginata ´Alba ` on esimene peenem priimula, mis õied avas

kevadadoonis Adonis vernalis on täisõites ja ikka uskumatult kaunis

vaikselt ja salamisi on õitsemist alustamas kaunis murtudsüdameke Dicentra formosa ´Luxuriant `

euroopa võrdviljak Isopyrum thalictroides ( ka Aquilegia thalictroides) 
Väga sümpaatne oma õrna ja õhulise lehestikuga ja valgete õitega. kahjuks kaob suve edenedes. Mulle meeldiks selline õrn peenratäide sügiseni. Sellega väga sarnane on kahelikolmetine iililill, mis on üks neist taimedest, mis nime pärast soetatud. Hetkel see alles ajab leheotsakesi välja.

Kirssise pungad on ärevusttekitavalt suured. Muidugi on ennegi juhtunud, et Ülo sünnipäeval (3,. mai) kirsid õitsevad. 
hapukirss

maguskirss

Sel ajal kui mina külas lustisin tippis Ülo põldoa . Päev päästetud.

25. aprill
SEE paistab juba köögiaknast ka aga lahti ikka ei lähe, hakka või kangutama

Muidu oli täna suurepärane ilm. Hommikul oli päikest piisavalt ja mida edasi, seda vähemaks jäi aga nii soe, nii soe. Selline on minu lemmikilm. On hea nautida ja ilus olla, on mõnus ka usin olla.
Teel Järvseljale hüppas Muhedikupapa läbi. Selline väga meeldiv üllatus, mis päeva jälle paremaks tegi. Rohisin vähehaaval ja mõnuga. Veel saab paljud võililled juurega kätte, muud mudru ka.

Ülaseid tuleb tasapisi juurde. Võsaülane ja kollane ülane on tagaaias korraga õitsema hakanud. Muidu on kollane ikka sutsu hilisem. Peenras on juba kenasti õites üks mu lemmikuid Eestimaist päritolu ´Maret ` Jõuline ja tubli, natuke toredam kui liik aga mitte liiga tore.
võsaülane Anemone nemorosa ´Maret `

´Kenneth Pink ` hakkab tasapisi roosat koguma

kevadmaguna Sanguinaria canadensis liik on ilmselt ikkagi see kõige ilusam. Lihtsuses peitub võlu. 
Sort ´Star ` on minu jaoks natuke pettumus. Kuidagi nirukesed need õied aga lehed on lahedamad kui teistel. krobulisemad ja hallikamad.
S. canadensis ´Star `

Sinililled hakkavad üldiselt juba lehti kasvatama ja seega on õitsemisega lõpukorral. Avastasin, et transilvaanlane on praegu superilus. Osad õied veel ilusad ja selle kasvama hakanud lehekuhja otsas ja sees nii uhked.
Hepatica transsylvanica ´Blue Jewel `

Sellise priimula leidsin. Nagu mingi jorjen ! Olen ma tõesti sellise istutanud ? Kui kõik õied lahti löövad, võib ilmatu uhke olla küll. 
Primula ´Sue Jervis `

Need linnupiimad, millel on õied madalal maad ligi aga lehed nagu piigid püsti on nii toredad ja meeldivad mulle enim.
Zanzeguri linnupiim Ornithogalum schmallhauseni

Väga visa hing ! Mitu aastat tagasi õnnestus ühele looduslikule tulbile nartsiss pähe istutada. Läks aega, mis läks aga siin tema on

Järgmine püvilillede seas.
Severtsovi püvilill Fritillaria sewertsowii

Ühte linnukest õnnestus enam-vähem pildile saada. ma olen vilets linnutundja. Küsisin, targad ütlesid, et kanepilind. Otsisin, mis häält linnuke teeb. Väga huvitavat aga ma ei tea, et oleksin sellist laulu aias kuulnud. Pean vist hoolikamalt kuulama.
kanepilind Linaria cannabina

Ülo tegi taimekaitsetööd. Profülaktiline pritsimine fungitsiidiga. Keegi peab ju tööd ka tegema 😏

26. aprill
Tänu mingile Aafrika tolmule oli ilm suurepärane st. päike ei säranud sinitaevast lagipähe.
Tehtud sai palju, sest enne lubatud vihma oli vaja ju kiiresti joosta. Vihm jäi ära ja nii ma siis truiskasin nagu hullunud duracelli jänes kuni söögi käima panekuni ja siis veel tunni jagu kuni söök ennast valmistas.  Ühtlasi meenus mulle miskipärast lapsepõlv kui me suved ikka mamma juures veetsime. Kui oli heinaaeg, siis pidid kõik oma panuse andma ja väga sage situatsioon oli see, et mamma tuli vudinal meie juurde ja juba teel hõikas : "latse läämi nüüd ruttu hainu panema, Holdi poolt tule pikne " Ja me jooksime, enamasti kaugematele heinamaadele, läbi võrratru ürgoru oma paar kilti ja hein sai alati kokku kui esimesed piisad langesid.
Rohisin maja ja kasvuka vahelise peenra, natuke sarapuupeenra nurka ja oli plaan sauna taha sealsesse peenrasse minna. Siin tegin ma vea. Kui oleksin läinud ümber saun nurga oleksin õnnelikult kohale jõudnud. Aga ma läksin ümber kasvuka nurga ja siis jäi teele ette umbrohtunud kiviala kasvuka taga ja siis veel lisaks taimede hoiuplats .alles peale nende takistuste ületamist jõudsin saunapeenrasse.
Päeva pildid.
pea see viinamari õitsema ei hakka, kasvukas muidugi

Paar uut karukella on õitsemist alustanud.

pärsia karukell Pulsatilla albana 

harilik karukell P. vulgaris

kevadine seahernes Lathyrus vernus on peagi veel ilusam
Lehtivate jaapani enelate värv võib olla võrratu. 
jaapani enelas Spiraea japonica ´Golden Princess `

näärmeline sõstar Ribes glandulosum  on varane õitseja

Priimulaid tuleb iga päevaga juurde. Täna leidsin sellise imeteo.
´Tarragem Guilded Garnet `

Kotschy linnupiim Ornithogalum kotschyanum

Ometi on nüüd minul ka, Tänud ja tervitused Mildale.
alpi soldanell Soldanella alpina

assüüria püvilille Fritillaria assyriaca esimene õitsemine

Peale lõunat oli siis SEE ka avanenud. Peale eile nähtu Järvselja täisõites hondot oli natuke piinlik küll selle ainsa õie pärast nii palju kisa teha aga ...kõik oleneb. kaugelt paistab see üksik õis nagu mingi kalts või muu prügi, mis okstesse on kinni jäänud. Oota siis verel ilmaimet. Liiga kõrged ootused on pettumuse taimelava. 
honda magnoolia M. kobus

Leia pildilt varblutt 😃

Tegelikult ootan väga vihma. Kui seda lähiajal ei anta võib meil pool aeda tärkamata jääda. 

3 kommentaari:

  1. Oh, magnoolia. Vesistan juba ammu suud, aga pole julenud meile osta, ikkagi Külmakandi. Imeilus õis. Jah, praegu on imesid igal sammul.

    VastaKustuta
  2. Palju, väga palju huvitavaid tegelasi elab teil seal!
    Loodame, et liiga jahedaks ei lähe.

    VastaKustuta
  3. Loen tänulikult iga postitust. Oma aeda mahub vaid murdosa võimalikust taimerikkusest, kuid sinu blogi on nagu virtuaalne botaanikaaed.Huvitav ka jälgida, millise ajagraafiku järgi vahelduvad aastaajad Eestimaa eri paigus.

    VastaKustuta