...hakkab lõppema...

22. aprill, päev, mida sel kevadel enam ei kordu. See, mis täna looduses toimus on kirjeldamatu. Õhtuks ei olnud enam miski sama, mis oli hommikul. Võsad hakkasid rohetama

Kõikvõimalikud taimeninad purskusid maa seest ja õied paiskusid lahti sekunditega. Siberi koerahammas ´Belõi Klõk `on ikka oma õied avanud väga lühikese varre otsas ja siis kõrgust juurde kasvatanud aga, et lausa mulla all esimese õie avaks, nägin küll esmakordselt. Aitasin siis seda õit natuke. 
ehmatusega on piltki udune tulnud aga praeguseks on see juba kasvanud, seega uut ei saa

Üldse oli täna tunne nagu oleks ma meeleheitel fotoreporter rokk-kontserdil, kes ei tea kuhupoole kaamera keerata. Kas ekstaasis staaridele laval või hullunud publikule kus nii mõndagi põnevat näha võib. 
Nii läkski tänane päev peamiselt niisama ilus olemisele ja pildistamisele, sest peale väikese tiigiäärse peenrariba rohimist ja selle tuvastamist, et minu org-peekerjalast pole seal alles isegi mitte õrna lubadust, tundus tänasel Maa päeval selline mõttetu tegevus nagu rohimine suisa patt.

Kui nüüd kõik otsast peale ilusasti ära rääkida, siis olles juba kord avastanud, et mu hübriidsel Hondo magnoolial oli esimest korda sündinud SEE, siis absoluutselt kindlasti alustan ma oma päeva SELLE ülevaatamisega. Äkki on juba !!!. Igaks juhuks teen pilti ka, sest tõesta pärast, et oli kui mingi looduskatastroof nagu näiteks vana vares või muu selline peaks SEDA tabama ja SEE peaks hukkuma. Loomulikult käin ma SEDA päevas veel mitu korda vaatamas. Ja päeva lõpetab ikka SELLE kontrollimine. No on ju nagu natuke juba rohkem 😇

Ilma poolest oli täna lubatud jälle vest ja lühikesed püksid. Tegelikult oleks ka ilma nendeta võinud aga ma olen siiski suhteliselt siivsa mõtlemisega ontlik provva ja ilma mõjuva põhjuseta lausa alasti ringi ei jookse. kella 11. 30-ks oli nii toas kui õues varjus kena ümmargune 20 C ja ometi kord võis aknad täiesti süüdimatult lahti teha ja jättagi.
Alles eile vigisesein, et minu pulsatillad kökerdavad ühekaupa õitseda ja kuigi sel on kauakestvuse eelis, tahaks ometi natuke rohkem korraga.  Täna tuli neid õisi robinaga juurde.
harilik karukell P, vulgaris ´Alba `

´Pearl Bells `

´Rote Glocke `

pärsia karukell Pulsatilla albana

Tänane idahüatsint
´White Pearl `

Esimene nartsiss sel kevadel on siis kaljunartsiss. ja vaaamata selle imepisikestele mõõtmetele on see vist ka minu kõige vitaalsem nartsiss üldse. Nartsissid ei armasta eriti meie aeda. Mõned siiski on kuidagi vastu pidanud. Aga see pisike imetegu wau-wau-wau on endast 2 m kaugusele ühe juurde sehkendanud. Ma pole nii kaugelt kunagi lehti otsida osanud ja võimalik, et olen neid armutult välja rookinud. Tulevikus olen teadlikum ja tähelepanelikum. 
Narcissus rupicola

Õitsvaid priimulaid tiksub tasapisi juurde aga õisi on veel vähe. las kosuvad enne fotosessiooni. Kopsurohud õitsevad. Maha olen maganud eerikate tipphetke. Heleroosa on juba väsinud. aga sellegipoolest, tervitustega Tiile, kellelt saadud  pistokstest need juba üsna kobedad puhmikud on kasvanud.

Mugul-murtudsüdameke on kõvasti juurde kasvanud ja lehti kasvatanud aga õisi nagu jääb kõige selle kohta väheks. Ehk tulevad alles.
Dicentra cucullaria


Et miski sellist värvi võib ka maa seest kerkida !
pisiputk Hacquetia epipactis

Kannikesed ka , loomulikult. Lõhnakannikesed.
Viola odorata ´Sulphurea `

Ei suutnud kiusatusele vastu panna. Mägisibulaid pildistades tahaks neid kõiki upitama hakata aga no kuhu see kõik mahuks ja kes jõuakski. Aga...
Allioni liivsibul Jovibarba allionii tervitustega Futule

Tahaks veel ära märkida paar tänast tähelepanekut.

kukerpuud võtavad värvi

harilik elupuu ´Lutescens ` on esimest korda täiesti ilama päikesepõletuseta. Selline leebe talv ja mõistlik varakevad olid

Tänase superilmaga tundus Meerigi kuidagi suurem, kohevam ja erksavärvilisem.

Ja õhtul laekus Ülo koos aiasõbra nänniga. Ikka sellega, mis juba novembris bronnitud. Ainult ühe korra olen suutnud sellele vastu panna ja selle tegin lõpuks kevadel täiega tasa. Seega vahet nagu pole. Seda käitumishäiret peaks keegi tark uurima. Seekord Aiasõber ületas ennast. Sain kõik küsitu  peale ühe OT liilia.  Kokku siis 15 nimetust liiliaid ( kuhu ???), 4 madalakasvulist monardat ja kuuspakk kirelille. Ju homne läheb liiliaetle koha otsimisega sujuvalt mööda.

Praegu on selline aeg aias, et iga päev võiksa kirjutada eeposemahulise kirjatüki koos suure albumitäie piltidega. Ma siiski püüan ennast pisut tagasi hoida 😃
Palju ühe päeva kohta kuigi see on vaid väike osa sellest, mis toimus. Ja sellist päeva tõesti enam sel kevadel teist ei tule ka, see oli kevadine murdepunkt. Nüüd tulgu, mis ilmu ka tuleb, talve enam kartma ei pea.

23.aprill

Kõigepealt tiir Tartusse, mis on tegelikult vägagi häiriv, sest need 15 liiliasibulat ootavad paigutamist, seda enam, et eile õhtul sain teate, et Eurobulbi sibulikud potsatavad ka kohe, kohe pakiautomaati. võeh, mu aed on küll suur (liigagi) aga neid 15 liiliasibulat maha saada oli nagu kvantfüüsikaga maadlemine.  Äkki olekski nüüd see koht kus nimed ka nimetada ja ära märkida ka muud taimed, mis juba laekunud, sest teadagi saan ma oma esimesed ikka sünnipäevaks. Ok.
Aiasõber:
liiliad A (aasia hübriidid) terve seeria. ´Tiny  Bee `, ´Tiny Crystal `, ´Tiny Ghost `, ´Tiny Mood `, ´Tiny Nugget ` ja ´Tiny Shadow `. Keskmise kõrgusega 50-60 cm. Neid tinysid on muidugi palju rohkem aga 6 on ka juba piisav ports.
liiliad OT ( oriental x trumpet) - minu lemmik sordirühm, võimsad, elujõulised ja vastupidavamad paljudestki teistest kuigi esivanemad pole meie kliimas sugugi vastupidavad, on kaks nõrka loonud tugeva. ´Amarosi `, ´Carbonero `, ´Catina `, ´Dalian `, ´Fujian `, ´Luson ´, ´Tabledance `, ´Touchstone `ja ´Zambesi `.

Taimeplatsi läksid järge ootama 4 monardat. ´Balmy Lilac `, ´Balmy Pink `, ´Balmy Purple ` ja ´Balmy Rose ` 25 cm kõrgused kääbused ja sel aastal ometi ka käre kirelill.

Sünnipäevaks sain potikese suurte kollaste õitega nartsisse ( nime pole), potikese toreda värvikombinatsiooniga tulpe ´Orange Princess `. Läänelehis ja eriti tore harilik mänd ´Sarve `. Lisaks veel Kadri toodud tore roosa idahüatsit, Anni kingitud miniatuurne kaktus ( selle kohta veel uurin, et mis ja kuidas) ja Puukoi kingitud tubane luuderohi ´Mein Hertz `. Peale selle käis Puukoi omale Nurgast metsataimi toomas ja oli lahkelt valmis ka mulle midagi tooma kui ma leian. Ikka leidsin ühe puukese, mis sobis nii minu kuningliku meelega kui mittekuningliku rahakotiga. Engelmanni kuuse sort ´Snake `. No nii, sellega olen siis nüüd ka järje peal.

Pilte ka. SEE kõigepealt
Onju !

Täna sellist õite purskumist nagu eile ei olnud. Tänane märgusõna on hoopis see, et murud hakkasid öösel kasvama. Seega on rohimise aeg käes ja niitmishooaeg võib loodetust varem alata.

kaheldav dzeffersoonia Jeffersonia dubia
Eile oli veel täielik vasikus aga täna juba natuke on

kanakoole Ficaria verna ´Brambuline ` (= ´Brabling `) on esimene õitseja kanakoolete seas. Mina teadsin , et Ranunculus ficaria aga aeg on jälle edasi läinud

kevadmagun ´Multiplex ` Sanguinaria canadensis
kuidagi veidralt roosa sel aastal ?

tänane mägisibul olgu ´Dr. Fritz Köhlein ` 

Narcissus ´Ice Folies ` 
see pilt on toreduse pärast, nii nunnult kevadine, mis sest ühe õiega nartsissipuhmast muidu nii väga 😊

Puittaimed on ärkamas. Enelate puhkemise ilu

jaapani enelas Spiraea japonica ´Goldflame ` puhkemine

Ja minu lemmik enelate seas. kaugelt ei jää forsüütia õitsemisele alla. Kui põhiliik kannatab alailma külma käes, siis sort on palju vapram ja ilus ei ole see sugugi ainult puhkedes.
van Houtte´i enelas Spiraea x vanhouttei ´Golden Fontain `

Ülo valmistas ette maalapikese põldubade külviks. 





5 kommentaari:

  1. Tõesti plahvatuslik kevad! Meil on selleni veel aega, kuigi ilm on soe.
    Ja ah, millised värvid! Varakevade pruunist on isu täis.
    Su Aiasõbra nimekiri tekitab jälle liiliapalavikku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul vist ongi sel aastal liiliapalavik kallal, Eurobulbist tuleb veel lisa ja siis ma jälle 3 aastat õpin neid, et mis on mis :D

      Kustuta
  2. Oh, mis lõhnakamver saab sul siis olema. Meil pole keegi veel aeda jõudnud ki. Teede parandamine alles kevadisest porist

    VastaKustuta
  3. Ometigi üks palavik, mis minust mööda läheb! :D
    Tänane raport tuleb vist tõelisest suvesoojast?! Äkki SEE avanes ka lõplikult?

    VastaKustuta