...on juuligi otsa saamas...

...ja sellega koos ka igasugune aedlemise ind ja himu. Tegelikult mõtlesin, et ei ainsamatki rida enne kui vihma sadama hakkab aga siis jääks mõned olulised faktid ajalukku talletamata. Näiteks see, et viimane vihm oli 15 min padusadu 7. juulul, ajal mil meie kaugel põhjas kokukat nautisisme. Või, et vahepeal oli jälle maailma lõpp koos kuuvarjutuse ja verekuuga. Natuke suutis Ülo ka pildile püüda. Kuud siis muidugi, sest lõpp jäi esialgu veel tulemata.

Või seegi, et 20. juuli seisuga olid mõnedki puud juba sügisrüüs, osad neist nüüdseks juba raagus.
Need näiteks aha mitte ainult. Kolletavaid kaski on Eestimaa täis.
Nagu kõiki putukaid sel aastal, on erakordselt palju KURJE RÜNDEHERILASI. Mina pole veel seni sutsu saanud aga ega ma olen ka valdaalt toas, sest päikese kätte ma keeldun lihtsalt minemast. Ja veel rohkem on kaunitare admirale. Nii palju pole ma neid varem näinud.

Eks õitsemist ja ilu ka on aga ilupilte pole eriti mõtet püüda, sest õied on sageli juba puhkedes ka närtsinud. Ikkagi pidevalt 29-32 C teevad oma. Kastame aga palju sedagi jaksab. Päeval ei saa ja õhtud on lühikesed. Ülo mässab poolte öödeni vihmutit edasi tõstes. Igaõhtune aiategu on 2,5 tundi ohakate väljatirimist peenardest. Ohakas nimelt kasvab endiselt hästi. ega polegi rohkem mõtet kirjutada, sest sellest saaks üks otsatult viril ja nutune kirjatükk. Parem paar lillekest, mis ennast eriliselt hästi tunnevad.
varretu keelikurohi  Carlina acaulis lausa vohab

Kunagi seemnest kasvatet kare päikesesilm Heliopsis helianthoides, selline pooltäidis on ka väga õnnelik
Liiliad hakkavad lõpetama, mõned hilisemad on veel tulemas. Küll kõrguskasvus enamus kolmandiku madalamad ja osad õrnahingelisemad sel suvel ei õitsegi aga valdavalt ikkagi alles. kevadel tundus, et talv on paljud viinud. Õnneks mitte.
Üks uus ´Pink Giant ` ei ole küll gigantsetes mõõtudes aga esimene õitsemine ju ka ja see suvi. Muidu igati meelepärane.

Floksid eriti õnnelikud ei ole. Paremini tunnevad ennast need, mis teiste taimede vahel varjulisemas kohas. Hekipeenra omad on üsna nirud aga siiski veel elus.
´Blue Paradise ` lehise varjus

Päevaliiliad õitsevad kesisemalt kui muidu. Siilkübarad on üldiselt tublid. kahjuks on talv jälle oma võtnud ja üks mu lemmikuist on läinud. Teine on alles. Ja palju toredaid eriilmelisi seemikuid , mis saavadki olema minu siilkübarate tulevik. nemad kestavad.
´Secret Lust `

Kõik hortensiad õitsevad kenasti, ka kõige pisemad. Ju on saanud sellised kasvukohad kus pole kõige hullem kõrb ja lehedki on normaalasendis.  Üks toredus on puishortensia Hydrangea arborescens ´Pink Anabelle `, eriti õitsemise algus.


Käokingade aeg on ka. Neid on veelgi tulemas, jätkub ehk sügiseni.
sinine käoking Aconitum napellus

Kui kõrged kukeharjad just saba ei anna, siis varsti võiks neist ühe loo kirjutada. Eriti meeldivad mulle kõik need kavalatesse kohtadesse tekkivad seemikud. Mõned istutan ka sobivamasse kohta aga kui võimalik jätangi sinna kuhu nad juured on ajanud.

Selline juuli teine pool siis. Enamasti mõtlen kas jääd tootvatest agregaatidest või sugulastest pingviinidest seal kaugel lõunapooluse lähedal. Saaks augustiski istutada, oleks ka kohe ilusam olla aga septembris ma püsikuid enam ei istuta. Liiga paljud lähevad neist välja. Potis säilib rohkem. Puittaimi ehk küll.

17. juuli

20. juuli


Ainuke koht kus praegusel kellaajal veel olla saab on maja ees trepil ja sinna ma nüüd siirdungi. Kuduma. Uskumatu lugu, eksole. Aga siis teab indiaaninaine ka, et tuleb külm talv kui valge naine vammust koob.

4 kommentaari:

  1. Värve kui palju, aga põud paneb õied kiiresti närtsima.
    Ma hakkasin eile ketrama 😁

    VastaKustuta
  2. Uskumatu, aga floksid ei taha tõesti nii kuuma. Kastetud floks viskas pooled õied maha, sest see paar päeva kuumust oli talle liig mis liig.

    VastaKustuta
  3. Oo, mis ilus kudum sest tuleb! Ma ka vahel reakese koon oma vammust edasi.
    Ja rõõm lugeda, et keegi veel minumoodi aedlemist harrastab - midagi pole pottidest maha istutanud ja seemikud jätad võimalusel sinna, kus tekivad. :)

    VastaKustuta
  4. Ja mina muudkui otsin ja otsin... Lõpuks panin Googlesse otsingu Taga talu ja kätte sain Su.

    VastaKustuta