...vaimustutakse suurtest ja väga suurtest...

...hostadest loomulikult. Oma täismõõtmed saavutanud suur hosta on midagi, mis hingele ja silmale pai teeb. Eks tegelikult teevad minu hingele ilmselt kõik hostad pai, Ühe erandiga. ´White Weather ` oma valgete lehtede perioodil on ikka täiesti aneemiline ja pärast lihtsalt mittemidagi ütlev roheline. Pealegi ei kasva ta mul eriti ei suuremaks ega väiksemaks. See on ka ainuke hosta, millest ma hetkel olen võimeline loobuma. 
Aga mitte sellest ei pidanud ma kirjutama vaid vaimustavatest suurtest. Neid on päris palju. Mõned on juba täismõõtmetes puhmikud, mõned poolel teel sinna ja on ka selliseid, mis alles 1-2 aastat olnud ja oma nägu veel ei näita. Suured lootused on sortidega ´Northern Exposure `, ´Oh, Cindy `, ´Neptune `. Iseäranis toredaks kujuneb tõenäoliselt ´Niagara Falls `. ´Empress Wu `on paraku küll nii aeglane, et selle suureks kasvamist pole niipea loota. Pean vist tema asukohta muutma. Kuuskede alt rammusasse ja niiskemasse kohta. Ühtlasi ka katsuma jagada, sest noorte hostade jagamine ergutab nende kasvu päris korralikult. Päris toredaks võib kasvada ka ´Snake Eyes `. Mõni neist on ehk juba saabuvalgi hooajal niipalju kosunud, et pildis presenteerida.
´Paradigm `
Suur, keskmise kasvukiirusega. Lehe keskosa läheb suve edenedes aina kollasemaks. saab hakkama nii päikeses kui varjus.

´Majesty `
Suur, keskmise kasvukiirusega ja mõjuv. Soovitatakse poolvarju või täisvarju aga minul on seni täispäikeses kenasti hakkama saanud.

´Lady Isobel Barnett ` 
Keskmise või isegi pisut aeglase kasvuga suur ja väga sümpaatne. sobib nii päikesesse kui varju.

´Sum and Substance `
Piilub vaesekene ühe kättemaksuhimulise liilia (jäi varem Sumikese külje alla) tagant. Kevadel tuleb kolimine ette võtta. Meeskonnatööna. Koht on valmis mõeldud. Seal ootab ees juba eelmisel aastal istutet ´Sum of All `. Sinna lähevad ka ´Empress Wu `ja Lady IB` . Kõik nimetet hostad võivad kasvada ka päikeses. Kuigi kui mõtlema hakata, siis lauspäike paistab veel tegelikult ainult suure kivila peale. Mujal on ikka mingikski ajaks kerge vari. Ja sinna kanti läheb mul vaja veel lugematu hulk hostasid. Sobivad täiesti ka suvalised seemikud. Mõned leian juba suurtena peenardest ja osad peavad veel kasvama. Sellise järelkasvu eest on üks (või ka mitu) hostat hoolitsenud. suvel avastasin, et vist umbes 20 rm on hostatittesid paksult täis. Palju üritasin välja rookida aga hostade külje alla jätsin palju ka alles. Ega ma sealt mingeid imesid ei looda aga massi küll. Peasüüdlane on ilmselt see tegelane.
´Frances Williams `  (selle all oli tihe vaip lausa)
Keskmise kasvukiirusega suur hosta. Soovitatakse pool- või täisvarju aga sobiva pinnase puhul saab hakkama suurepäraselt ka päikeses.

´T- Rex ` hakkas alles möödunud suvel oma õiget iseloomu näitama. 
On väga suur keskmise kasvukiirusega ja igasugustesse valgusoludesse sobiv ilmselgelt tore hosta.

´American Halo ` 
Suur või isegi väga suur. Kasvukiirus keskmine. Soovituslik varjuline kasvukoht. Sellega juhtus kord lugu ka. Nägin  Hr. Kähri juures käies seda suurepärast sorti täies ilus ja ma pidin selle kohe ka saama. Õnneks oligi pakkuda. Istutasin kodus nii, et ikka aknast kohe näeks. Istusin ja imetlesin ja siis hakkas tunduma, et meetrike kaugemal on kahtlaselt sarnane hosta. Lappasin oma andmed läbi ja no loomulikult olin selle sordi eelmisel hooajal istutanud. Aga taim väike ja ei olnud kuidagi kinnistunud. Kinkisin ühe neist sõbrale.

´Climax `
Suur, kahjuks mitte eriti kiire kasvuga ja on algusest peale mu suur sümpaatia olnud. Parim paik pool- või täisvarjus. Liiga valges läheb liiga kollaseks  aga mulle meeldib just see toon toonis olek.

´Gemini Moon `
Kasvukiirus keskmine nagu enamustel suurtel kahjuks. Tahaks ju kiiremini ja suuremaks. soovituslik varjuline kasvukoht ja tundub, et varjus ei lähe ka see hosta liiga kollaseks vaid jääb kollakasrohelise ja rohelise kombinatsiooni.

´On Stage `
Esialgu veel noor ja väike aga kasvab suureks keskmise kiirusega. parimaks arvatakse pool- või täisvarju. Sellest tuleb tõenäoliselt kaunitar.

´Guacamole `
Pisut nobedam suureks kasvaja. Läheb tasapisi rohelistest toonidest üsna kollaseks. sobib nii päikesesse kui varju

´Abigua Moonbeam `
Kiire kasvaja. Kollane servarant väga kirkaks ei lähe. sobib nii päikesesse kui varju. Minul päikeses juba kümmekond aastat.

´Great Expectation `
Pole päris suur vaid keskmise poole kaldu aga on samas piisavalt suursugune, et olla suur. Kasvukiirus keskmine kuni aeglane. Pool- kuni täisvari parimad.

´Gold Standard ` 
Kiirekasvuline suur, vana ja väärikas. Sobivad nii päikene kui vari

´Captain Kirk `
Suur, pigem kiiremakasvuline, läheb suve edenedes üha kollasemaks. sobib päikesesse ja varju.

´Clifford´s Forest Fire `
Päris korraliku kasvukiirusega suur hosta pool- või täisvarju. On kuuskede all uskumatult nobedalt mõõtmeid võtmas.

´Earth Angel ` 
Keskmise kiirusega kuni väga suureks kasvav ja varjulisemat kasvukohta eelistav hosta. Tegelikult võiks selle koos ´American Haloga ` ka siniste hulka arvata.

´Dino ` 
On veel noor aga vägagi lootustandev keskmise kiirusega väga suureks kasvav varjulisema kasvukoha hosta. 

Muidugi on neid suuri ja väga suuri rohkem kui ma jõuan siia pilte ritta panna 😉 Toredad on ju ka ´Regal Splenor `, ´Paul´s Glory `, ´Striptease `, ´Patriot ´, ´Shade Fanfare ´. Mägihosta H. Montana , mis on veel nö väike. Ega midagi pole viga ka mitmel nimetul või valenimelisel. osad suured on hoopiki sinised. Ühe panen veel lõppu.
Fortune´i hosta H. fortunei ´Aureomarginata `
Suur, kiirekasvuline ja sobib nii päikesess kui varju. Minu oma on juba vana ja väärikas.

Ja rohkem sellesse peatükki enam ei mahugi. Aga...
...järgneb

4 kommentaari:

  1. Pea hakkas juba ringi käima, palju palju ja üks uhkem kui teine :)

    VastaKustuta
  2. Suured on võimsad ja ilusad. Vahin teiste juures ikka `Majestet`, aga no kuhu, kuhu peaks selle veel mahutama? :)

    VastaKustuta