...kestab tali nagu peabki...

...ja ma lausa kuulen ja tunnen kuidas kogu ülejäänud Eestimaa elanikkond hakkab sisisema ning ma olen lootusetult ebapopulaarne. Eriti aiainimeste seas. Aga vot ei taha veel kevadet. Mulle sobiks suurepäraselt skeem 6 / 6, mis oleks siis poolaasta aias ja poolaasta muus elus. Kui see kevad juba vääramatult kohal on pole enam muud võimalust kui aeda kobida ja enne sügist sealt ju välja ei saa. Enne suurt sügist. Ma saan aru küll, et enamasti peavad vaesed aedlejad jagama ennast kogu aeg aia ja leivateenimise või ka lapselaste kantseldamise või mistahes tegevuste vahel. Mina olen jäägitult aia päralt. Ja uskuge või mitte aga liiga palju head pole ka hea. Või vähemalt on sellest võimalik ikka vägagi tüdineda. 
Veebruar oli korralik talvekuu nagu peab. Märts algas ka kenasti ja lootustandvalt. Ilusad päikeselised, miinuskraadilised päevad, krõbedamate ööde järel härmatis.


Aga täna oli maksimum -0,5, päikese käes lausa + ja midagi pole teha, kevad läheneb jõudsalt. Loodan siiski, et veel 1 kuu venitan välja enne tõsiselt aia kallale asumist. 
Sõbrad aalujad kirjutavad oma lemmikutest. Eks varakevadised õitsejad ole ikka lemmikud ja natuke sealt edasi ka. Muidugi sinililled, ülased, siis karukellad, kellukad, nelgid, kivirikud ja muud säärased. No kes neid siis ei armastaks. Mõtlesin, et kirjutaks ka mõnest lemmikust. Sõnajalad on mu suurim armastus praegu aga ma pole veel nende osas nii tark, et puhuma hakata. Valida ei oska kui neid on palju ja veel hullem kui neid paljusid on omakorda palju. Lõpuks jäin hostade juurde. Neid olen algusest peale armastanud ja see arm pole jahtunud. On neid aiainimesi, kes peavad hostakasvatajaid alamõõdulisteks ja hostasid põlastusväärseiks aga õnneks on ka palju neid, kes minuga hostaarmastust jagavad. Sinna vahele jääb terve skaala igasuguseid suhtumisi ja muidugi ka võimalusi. Kui aed on ikka pisike, siis peab kas loobuma või minisid kasvatama ja kui aias on tigude hordid, siis peab jälle kas loobuma või teograanuleid kasutama. Õnneks on hostasid igas mõõdus, erineva kasvukiirusega, päikest taluvaid ja varju ihkavaid, ühevärvilisi ja kirjusid. Igale maitsele ja vajadusele. 
Hostade kasvatamise kogemust on mul üle 10 aasta ja hetkel on neid 217 nimetust. Kui tähte närida, siis 210 nimega ja 7 nimeta. Nimeta sellepärast, et mõni pole aegade jooksul lihtsalt sordile vastanud või on tegemist hoopis sõpradelt saadud seemikutega.  Näiteks Muhedikemaalt pärit kollaselehine,  turd ja ilmselt väikesekasvuliseks jääv
Lihtsalt nimetu oleks mage, ristisin taimekese ´Ennoks `, sest Muhedikupapa oma käega selle mulle peenrast välja kaevas. Pilt on 2014-st aastast. Eelmisel suvel oli seda juba pisut rohkem aga kiirekasvuline see ei ole.

Nagu ikka kirjutama asudes selgub, et tee sina pilte aias kui palju tahes, neid õigeid ja ilusaid lihtsalt ei ole. Pole isegi korralike pilte tihedamatest hostakohtadest. Muidugi on mul neid terves aias ja peaaegu igas peenras, nii päikese kui täisvarjus. Mingid pildid siiski leidsin. eks ma siinkohal annan endale taas lubaduse, et suvel tuleb korralikumalt pildistada. 






´Night Before Christmas ` vasakul ja ´Lakeside Cha-Cha ` paremal

Tundus, et tühiasi oleks teha pisike hostade top, näiteks 10 aga ei ole see nii lihtne midagi. Kuus hostat võin siiski ära vuristada ilma mõtlemata kuigi edetabelit neist teha ei oska. Kõik on vaieldamatud lemmikud. 


´El Nino `
Üks esimesi teadliku hostakasvatamise oste. Kiidan siiani. Keskmisekasvuline ja keskmise kasvukiirusega. Eelistab poolvarju või täisvarju aga sai mul hästi hakkama ka täispäikeses. Enamus hostadest saabki ka päikeses hakkama kui kasvupinnas on viljakas ja parasniiske. See on siiski katsetamise koht ja sõltub täiesti konkreetsest aiast.


´Invincible `

Läikivate roheliste lehtedega hostad on mulle ühed meelepärasemad üldse aga kui selgus, et see sort on ka maitseomadustelt parim hostade seast (pähkline, tarvitada ikkagi noori ja värskeid lehti) , siis selle väärtus kasvas veelgi. kasvas sedavõrd, et nüüd on mul seda lausa 3 suurepärast puhmikut. aias 2007-st aastast. Keskmisekasvuline. Kiirekasvuline.


´Liberty `

Suve teiseks pooleks lähevad lehed heledamaks, kollane valkjaks. On tõeline pilgupüüdja aias. alates 2008-st aastast aias ja kasvab täispäikeses kuigi soovitavaks peetakse pool- kuni täisvarju. Keskmise kasvukiirusega suur hosta.

Järgmised 3 on 2015 tellitud Fransenist. See oli üks hea tellimine igas mõttes. 


´Lakeside Lollypop ` 

Väikene, peaaegu valgete õitega ja udunummi. Kasvukiirus keskmine ja võib kasvada nii täispäikeses kui ka täisvarjus.


´Purple Haze `

Pilt peale istutamist. Sellest tõotab tulla tegija. Keskmine ja keskmise kasvukiirusega. Sobib nii päikesesse kui varju.


´Spartacus `

Varasuvine. suur hosta, mille juurdekasvu tempo on keskmine kuni aeglane. Soovitatakse pool- kuni täisvarju. See on minu esimene laineliseservaline. Miks ? Aina imesta enda üle aga ilmselt ei jää see viimaseks.

Millegipärast ei sattunud siia ritta kollaselehelisi sorte. Ju need siis peavad omaette top-i moodustama ja neid erinevaid kategooriaid leiab veel. Mõnel on mingi lugu rääkida, on toredaid liike, on ka neid, mille kallal iriseda. Aga ...järgneb.

8 kommentaari:

  1. :) Mina hakkan sisisema siis, kui hooaeg käes ja tuleb oma aega jagada just töö ja hobi vahel, siis on vahel lausa valus. Praeguse seisuga olen ka rahul, sest valgust on juba nii palju, et kevad on vääramatu ja selle kolm nädalat saab mööda sisukalt :)

    Hostapostituse panen kõrva taha selleks puhuks kui mind kunagi hostapalavik tabab, mönus ülevaade.

    VastaKustuta
  2. Hostasid ei saa mitte armastada ;)
    Talv teeb mu haigeks ja sandiks, selle ja valude vastu ei saa. Õnneks ei kesta see kunagi rohkem kui pool aastat 😁
    Ma jätsin sygisel suure osa taimede, eriti kõrreliste, pealseid lõikamata. Sest 1) neile on nii parem, aga 2) kõrred on talvelgi silmale ilusad. Lisaks okaspuude sordid, mida meie kliimas pole samuti kunagi liiga palju. Nii et õnneks ei ole talv lootusetult lage ja kole aastaaeg.

    VastaKustuta
  3. Kas sul First Frost on? MUl on see juba päris kobe, sealt saaks sulle ikka juppi õngitseda. Ta on kuidagi oma mkmh fraktuurilt El NInole sarnane - tugev, ilusa kujuga aga värvid tiba teised ja vist tiba väiksem.
    PS.: siitpoolt ei sisise keegi. Las olla see talv. Õhus on kevad nii ehk naa juba. LInnud lärmavad ja metsaloomad kurameerivad. See kevad tuleb ükskord niikuinii.
    Ma kah mõtlen hostade peale ... täiendan oma fotoalbumit. Plaaniks uute ostmist kah aga eelmine sügis vaatasin, et mul pole aias peenardes ruumi enam ... Ükski vägevaks läinud ja laiutama hakanud püsik pole nii vastumeelt kah, et tahaks neid välja rookida.

    VastaKustuta
  4. Talv võiks vabalt pisut viibida veel. Nii palju töid on vaja teha, enne kui maa paljas ja õues rabelemiseks läheb. See on küll hea, et valgus kevadine, kohe jaksab rohkem.

    VastaKustuta
  5. Ma tahaks küll rohkem aias toimetada, kui ainult pool aastat. :) Aga... natuke tahaks ikka puhata ka!
    Oma esimese hosta sain ma päranduseks koos aiaga ning sealtmaalt on need taimed mulle alati meeldinud - isegi väga. Kahju ainult, et minu aia muld ja valgusolud pole nende kasvatamiseks (vähemalt teoreetiliselt) nii väga sobilikud. Aga ma ei kurda - minu meelest kasvavad täitsa kenasti. :D Ja see `Purple Haze` näeb ikka vägagi ihaldusväärne välja - aitäh tutvustamast! :)

    VastaKustuta
  6. Mulle hostad vägagi meeldivad. Ja minu poolest võiks see talv juba ammu läbi saada, ei ole minust sel pimedal ja külmal ajal õiget tegutsejat, töötan vaid päikesepatareide peal. Aga kevad aias seepärast ka ei kohuta, et loodus saab ka ise suurepäraselt hakkama ja eks nüüd tulebki testaasta, mis ja kas huvid ärkavad või mitte.

    VastaKustuta
  7. Kuna minust sokikudujat ega ka põlletikkijat pole, siis askeldaks hea meelega aastaringi aias küll.
    Hostaarmastust jagan! :)

    VastaKustuta