...kulub armutult oktoober...

 ...mis on juba ka pisut sügise nägu näidanud.

09.10 näitas eriti ilmekalt. Kujundas päeva lausa tubaseks. Vihma meil enne hilisõhtut küll ei sadanud aga vaid 8,8 C, mis tuuletu ilma korral oleks ju mõningates riietes suurepärane aiatöö ilm aga tugeva tuulega ei olnud seda mitte. Tegin vaid väikese ringi ja korjasin kokku järjekordselt viimased puravikud. Ei teagi mitmes kord oli neid viimaseid korjata.

Tänasega saab kolmandik kuud nagu niuhti läbi. Aga enne kui hakkan jäädvustatud sügisilu sisestama pean ära märkima, et taas käisime gruusia mehi kuulamas. Ja nad suutsid jälle täiega üllatada. Kui senini on olnud mürisev meestelaul siis seekord lisandus veel ka lausa inglikoor. Ja jälle peab imestusega küsima, et kuidas nad seda teevad. Seekordne kollektiiv kandis nime ´Basian `. Kontsert oli Tartus Peetri kirikus. Ja nagu meelepärase kontserdi puhul tavaliselt jäi ka see liiga lühikeseks. Pärast saanuks kiriku eeskojas teha koos gruusia meestega pilti aga mul ei jätkunud loomulikult jälle kuraasi. 

Kunagi kui peenar sai rajatud oli see palju väiksem ja väikesed olid ka puutited jne. sai ka üks kõrgekasvuline aster kasvama pistetud. Palju aastaid oli ta liiga varjus. Ikka ei jõudnud selle nihutamiseni. Paar aastat tagasi lõpuks jõudsin sinnani ja nüüd see jälle õitseb. Nime ei tea. Ega ma liigiski kindel ole. Ma pole ikka veel aru saanud kuidas neil kõrgetel vahet teha. Seega lihtsalt üks tore hiline õitseja


Alles ma eelmises kirjatükis soigusin, et nii kurb, nii kurb, hilised õitsejad ilmselt sel aastal ei jõua, sest täiesti loogikavabalt on sel aasta nende puhkemine veel hilisem. Aga kui sügis sedasi jätkub võivad mõnedki veel õiteni jõuda. Seda Eesti ilma ei tea ju iialgi. Mäletan üht aastat üsna maale kolimise järel mis oli nii põuane, et meie murulaadse kattega lagendikud lihtsalt kõrbesid ära. Siis tuli väga soe sügis ja kevadel külvatud suvikud, mis olid sügiseni umbes 1-2 cm hakkasid kasvama ja õitsesid novembris..

Täna 10. 10 on 12 C, üsna normaalne tuule poolest aga kogu päeva on sadanud küll udukat, küll seenekat. Kuni prillidele kojamehi pole leiutatud keeldun mina mistahes vihmaga aiatööd tegemast. Sügisene värvidega priiskamine hakkab hoogu sisse saama. Täna tundub aknast vaadates, et see on võrreldes eilsega toimunud hüppega. . Laupäevased külalised saavad ilmselt kätte kogu paleti. 
Oktoobri esimene kümnepäevak puittaimedes.
Viburnum lentago  kanada lodjapuu. Igaaastane värvumine garanteeritud. Kui lisada rikkalik õitsemine kevadel ja mõistlikud mõõdud siis võib selle 

Quercus palustris  sootamm, siin olen pisut suli teinud, hetkel on punased vaid osad oksad aga lõpuks on see ikkagi üleni karmiinpunane

Euonymus alatus  tiivuline kikkapuu on ka absoluutselt kindel valik

tagaaia Acer platanopides harilik vaher oli nii värviline viimati 2019 aastal

ootamatult värviline Malus domestica õuanpuu, kas järgmisel aastal veel elus on ? Kevadel leidsime tüvelt maapinna piirilt algava juuretu laigu. Ülo küll peitsis seda kohta haavapeitsiga mitu korda aga ilmselgelt puu põdes ja samas andis oma kasvuaja suurima saagi. ´Liivi Kuldrenett `on nimeks ja ma kardan, et jääme renetituks, sest vana puu andis eelmisel hooajal alla jaa uus, mille istutasime lihtsalt ei hakanud juurduma. Läks küll kevadel lehte aga siis kuivas. Sel aastal uue istutamiseni pole endas jõudu leidnud.

kui päikene kuldab

kui üle heki piiluda siis polegi veel teab kui värviline

ja meie väike kaasik on veel täiesti roheline
ja kolm päeva hiljem on kollane juba valdav

Meie segametsaks kutsutaval alal on üldse vaid üks puu kollase rüü endale saanud
Fraxinus pensylvanica  Pensilvaania saar

Acer platanoides  ´Laciniata ` harilik vaher. Sel on nii napid lehed, et värvumine ei paista eriti välja. Selle taga on mõned põõsad siberi kontpuud  (Cornus alba) ja kõige taga on harilik jalakas. Pilt paar päeva tagasi tehtud. Täna on see täiesti kollane.

Acer pseudosieboldianum  korea vaher, kolmas katse aga on ka seda väärt. Esimene lihtsalt ühel kevadel ei läinud enam lehte. Oli juba minust pikem. Teine elas vaid ühe talve üle. See on nüüd pidama jäänud ja isegi kasvutendentsi näidanud. Miks on sedasi juhtunud ei oskagi arvata.

Acer ginnala  ginnala vaher alustab ja liigub vaikselt oma karmiinpunase poole
kolm päeva hiljem juba märksa parem aga veel on veidi minna

ma olen kaskaadi pihlaka (Sorbus cascadensis) pärast sel aastal pisut pöördes. Sel pole varem nii palju vilju olnud. Selle õite/viljade asetus on silmatorkav ja ilus on isegi (või just) ilma lehtedeta

Kui aias piisavalt ringi tiirutada võib kohtuda ootamatustega. Kuna puulaps on alles väike ja teist sügist meie juures siis eelmisel aastal ma ei märganud selle omapärast lehtede sügisvärvi
Betula ovalifolia munajalehne kask

Või siis leida mägimännil käbikobarad. See kobar läheb sellele oksale maksma edasi kasvamise võimaluse ja kahjuks on ka leedik usinasti tööd teinud.
Pinus mugo mägimänni käbikobar

Need kes on piisavalt palju meie aias uitamas käinud näevad ehk mis on pildilt puudu. Mägi-ebaküpressi hädaraie. See hakkas pruuniks minema ja pidasime seda seenekahjustuseks aga raiumisel selgus, et väga suur hulk oksi olid lihtsalt murdunud. Ilmselt talvel märja lumega. Eks muidugi oli ka seent, sest kaheharulisena oli sel nii tihe võra, et sisse ei pääsenud mingi nipiga. Tore puuke oli ja mul on väga kahju

Varjupeenar on nüüd juba puhtaks tehtud ja valge siumari paistab täielikult kätte. Väga dekoratiivne tegelane
Actaea pachypoda (sün:  alba)

Sorbus aucuparia ´Fastigiata `harilik pihlakas on värvumisel alati teistes tükk maad varasem
kolm päeva hiljem

Quercuc crispula kähar tamm on kõigepealt kuldkollane ja siis hakkab tasapisi aina punasemaks minema

Mul pole sel hooajal vist palju lugusid kus ei oleks esindatud suuretiivaline kikkapuu. Aga see on lihtsalt algusest lõpuni ilus.
Euonymus macropterus

silmale ilus vaadata, ees pool punast, pool rohelist A. Saatmanni kukerpuu seemik (Berberis seedling), selle taga laimi alatooniga Lavallee korgipuu 8Phellodendron amurense var lavallei). Kaug-Ida liikidel ongi ilmselt selline võrratu sügisvärv. Taga on korea kuusk ja õige pisut paistab ka Glehni kuuske. 

Hamamelis virginiana  virginiana nõiapuu läheb iga aastaga õiterikkamaks

Sellel pildil pole sügisvärvidega mingit pistmist aga tundus lihtsalt tore. 
Harilik elupuu sordi ´Aurescens `(Thuja occidentalis) ees on eelmisel hooajal istutet lodjap-põisenelas ´Zdethovice ` (Physocarpus opulifolius) . Natuuris tundub see peaaegu mustana, fotol kahjuks tundub palju heledam.

07.10 Õnnestus taas Gruusia meeste laulu nautida. Tartus Peetri kirikus. Kollektiiv nimega Basian . Taas kord kuulasin ja kadusin mingisse teise dimensiooni. Taas kord küsisin, et kuidas nad seda teevad. 
Üllatuseks oli, et müriseva meestelaulu vahele mahtus mitu pala kus õhkõrna inglikoori. Gruusia-Eesti rahvalaul Suliko on küll alati leebem ja tasasem aga nii õrnakõlalist pole ma varem kuulnud. Veel kord pidin küsima, et kuidas nad seda teevad. Kuulasin ja mõtlesin, et peaks kolima Gruusiasse mingi sellise koha peale kus iga päev kuuleks meeste lauluharjutusi. Pärast kontseri oli võimalik ennast koos laulumeestega pildistada aga ma lõin põnnama. Nii arg on ikka jama olla. Ma ei jäta kohe kindlasti ainsamatki tulevast kontserti mis Tartus või selle lähikonnas toimub.
meeste grupeering ´Basian `

Praeguseks (14.10) tundub, et peaaegu kõik väga hilised õitejad ikka mingil määral seda teha suudavad ja päästavad sellega oma elu. Need mis ka sel aastal õisi ei näita peavad tegema ruumi teistele. Kaks nimetud madalat astert puhkesid äkiliselt.
A. dumosus nameless

A. dumosus nameless

Hübriidne aster ´Snow Flurry ` on lõpuks ikka igal aastal õitsemiseni jõudnud aga sellelt peab lehti eemaldama, et näha ka oleks.
Aster hyb. `Snow Flurry `

Kaks väga hilist käokinga jõudsid ka lõpuks õitsemiseni. Carmichaeli käokinga (A. carmichaelii) seemik ja sort (ilmselt ka selle liigi aga täpsed andmed puuduvad) 
Aconitum ´Royal Flush `

Sügis on ennekõike puittaimede hiilgeaeg. Sel aastal on need erakordselt ilusad. Kas kuldsed või mitmevärvilised. Üldse on see sügis üle mitme aasta eriliselt kuldne. Isegi hostad pole mitte silostunud vaid annavad oma panuse kollaseid toone.
Nagu juba kirjutasin tuli kuld lehtedesse äkiliselt, ühe kahe päevaga. Üsna roheline nurgaake eile oli järgmisel päeval hoopis teist nägu

Üks suurepärane igaaastane värvuja on pensilvaania kirsipuu. 
Prunus pensylvanica

Meie suur lemmik hilispihlakas ´Dodong ` on lihtsalt jumalik, esialgu veel kirjus faasis aga lõpuks üleni punases rüüs. Pakub ilu ja rõõmu päris pikalt.
Sorbus commixta ´Dodong ` (´Ullung `) mul tekkis kahtlus, et siin on jälle midagi nimega aga ma ei saanud veel jälile, parandage kui teate

Kuldkollased lehed ja pisikesed punased õunakesed (sel aastal vähevõitu kahjuks) on Sargenti õunapuul
Malus sargentii

Garanteeritud sügisvärv on ka Lamarcki toompihlakal. Ja enamasti on kena kollane ka jaapani juudapuulehik. Mägivaher ei mõtle veel lehtede langetamisele.
Acer pseudoplatanus, Cercidiphyllum japonicum, Amelanchier lamarckii

Pooltoonides kirjud näivad õhulised, õrnad ja rõõmsameelsed. Nagu see lausnoorenduse läbi teinud harilik lodjapuu
Viburnum opuluus

Loomulikult on veel õitsvaid roose kuigi sel aastal on osad praeguseks juba lõpetanud. ehk see kevadine hiliskülm või järjekordne vihmavaeguses suvi. Grootendorstid on ikka veel täiesti uhked, ´Pink Blancet ` pole lõpetanud. ´Mozart `kasvatas ühe õitekobara pika mõtlemise peale. Kanadsa roosidel on üksikuid õisi nagu see
 
´Praire Joy `

Ma ei suuda vastu panna soovile oma sügiserõõmu jagada. Ja jagada kohe. Teisel oktoobri poolel võib see pillerkaar kesta ja lisagi saada aga võib ka juhtuda, et ühel päeval tuleb külm või torm või mõni muu faktor ja hommikul aknast vaadates on vaid okaspuud imetlemiseks. Aga enne veel kui sügisega jätkan jäädvustan ka kaks oopust. Olen väga tasapisi lõuendit ka määrinud ja kuna ma olen praegu akrüülimarkerite (-pliiatsite, ka alkoholimarkerite jne, KST kuidas neid täpsemalt peaks nimetama, oluline on see, et ühes otsas on tavaline marke ja teises otsas pintsel) lummuses siis ei saa ma ise ka aru kas ma joonistasin või maalisin (suurem osa on siiski värvi ja pintsliga tehtud).
Esimene näeb välja nagu fragment millestki suuremast ja teine on naivistlik katsetus. Kahjuks pole meil sel aastal kunstikursust. Sellest hakkan küll tohutult puudust tundma aga ma siiski püüan olla õpihimulisem ja tegusam ka selles vallas. tublim kui varem ja ehk tuleb lõpuks tulemuski parem !
Jalutajad

Suvi

Ja nüüd sügisilu kuni täpselt oktoobri keskpaigani.
meie kaugvaated on kõik sügiskirevad

käru on sel aastaajal üks põhilisi kujunduselemente aias









Ma armastan sügist. Armastan sügist aastaaegadest kõige rohkem aga ma olen vägagi rahul, et meil aastaajad on. Õudne oleks kui üks ja sama ilm oleks terve aasta. Sel aastal armastan ma sügist veel rohkem, sest kõik mis vähegi võimalik on kollane ja mitte selline pruuniga pooleks vaid ikka väga, väga kollane. Nii pärnad, jalakad, sarapuud jne kui ka enamus põõsamudru. Välja arvatud muidugi need mis on punased või kirjud. Kui homme vihma ei saja võtan porgandi ka välja ja nii kaua kui ilmad lubavad naudin elu aias. Imelise sügise jätku. On isegi lootust väiksele vananaiste suvele


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar