...ja tuli teine veel...

...olgugi, et ma keelasin 😉

KUIDAS KOSK ENDALE VAIMU SAI


Matkas kord noor mees ĂŒhest kohast teise. Teekond oli pikk aga ilusad hiliskevadised soojad ilmad ja noormehe loomupĂ€rane rÔÔmsameelsus ning vaprus tegid mineku kergeks. Ühel pĂ€ikeseloojangul jĂ”udis rĂ€ndaja ootamatult lĂ”putuna tunduvas metss kauni kose juurde. Sinna kahara kuuse alla otsustas ta endale unepesa teha. VĂ€simus uinutas mehe hetkega. Eks kose laulgi aitas kaasa. VĂ€ga varajasel hommikutunnil Ă€rgates nĂ€gi noormees kosel imelisi neidusid tantsimas. Eks need olid veehaldjad. Üks ilusam kui teine. Vaatas rĂ€nnumees neid ammulisui ja talle korraks tundus, et ĂŒks neist see kauneim talle justkui kutsuvalt viipas. Kui pĂ€ikene juba piisavalt kĂ”rgele jĂ”udis ja kosele oma kiiri saatma hakkas neiud kadusid. VĂ”ttis noormees oma hommikupala ja asus edasisele teele. Polnud ta veel kuigi kaugele jĂ”udnud kui igatsus veel kord seda ilu nĂ€ha ta tagasi kutsus. Tagasiteel korjas marju ja seeni, et mitte oma vĂ€hesevĂ”itu teemoona kulutada.
Varahommik tasus tagasitulekut. Seekord nĂ€gi ta selgesti, et haldjaneiu talle viipas. Ei suutnud selgi pĂ€eval mees oma teele asuda ja arvates, et mis need paar pĂ€eva muudavad, hakkas jĂ€nestele pĂŒĂŒnispaela tegema.PĂ€evad lĂ€ksid, kahe noore hinge vahele oli tekkinud sĂ”prus ja siis armastus. Vahel tantsis noormees kaldal piigadega kaasa. Mingil kummalisel moel said nad ĂŒksteisest suurepĂ€raselt aru. SĂŒgis hakkas ennast nĂ€itama ja noor mees endale hĂŒtti ehitama. Lahkumine ei tulnud enam mĂ”ttesegi. Ka talvevarusid oli vaja ja aega tal ju oli, sest see aeg oli ĂŒĂŒrike mil  ta armsamat nĂ€gi ning aina ĂŒĂŒrikesemaks jĂ€i.
Talv tuli karm. Mees tegi raius oma vĂ€ikese rĂ€nnukirvega palgipuid, et ehitada korralik majake. Vestis vibu ja nooled ning pidas jahti. Aga ĂŒle kĂ”ige igatses ta kevadet ja haldjapiigat.
Nii lĂ€ksid aastad. Noormehest sai mees ja mehest vanamees. Habetunud ja hall. Haldjad aga olid ikka veel noored. Mitte enam vast piigad aga mitte ka palju vanemad. Selleks kulub 10 iniese eluiga, et haldjad vananeksid. Ometi saavad kord ka haldjapiigadest haldjamutid. Ühe talve lĂ”pul tundis Ă€tt, et see on tea viimane kevad kui ta selleni vaid elada veel jaksab. NĂ€ha kordki veel seda tantsu ja oma armastatut.
Kevad saabus ja vanamees komberdas kosele nii lÀhedale kui vÔimalik, et esimeseks tantsuks valmis olla. KÔigi Vete Jumalal, kes oli aastaid seda kÔike jÀlginud hakkas vanakesest jÀrsku hirmus kahju ja ta kukutas taadi koske enne kui viimane hinge heita jÔudis ning andis talle kose vaimuna elu seniks kui ka haldjapiiga tema ikka jÔuab ja siis neile igavese elu Ônneliku vanapaarina vahutavais vetevoogudes.

2 kommentaari: