...tuli juuksejuurte alla mõte...

...kasutada ära blogi formaati päevikuna ja teha kevadised sissekanded koheselt ja avaldaks siis kui on paras ports koos. Muidu kipub olema nagu ikka kevadeti kas ajaloo kirjeldus või üllatusate üle ohkimine ja õhkamine. Minust pole küll kunagi olnud korralikku kroonikakirjutajat aga ma võin ju vähemalt ühe kevade proovida.

17. aprill avastasin, et forsüütia õitseb. See ainus, mis on juba korralikus põõsamõõdus, Pisikesed peavad veel kasvama. Ühel natuke suuremal väikesel on ka teist aastat õied aga see ei paista veel välja.
korea forsüütia Forsythia ovata



18. aprill Lõokannused õitsevad täiega


Kuigi olen hambad ristis rohimisest hoidunud on õnneks mõni koht sügisel üldse puutumata jäänud. Näitreks kuuskedealune peenar. See sai roogitud.  Jõudsin taas kord tõdemuseni, et mulle meeldivad lihtsad, elujõulised ja ise paljunevad liigid. 


Leidsin ühe ümber istutatud sõnajala õitsemas 😃


19. aprill Ilm on liikunud tõusvas joones ja täna lausa suur suvi. Ei pääse lühikestest pükstest. Vest teadupärast juba on. Tegelikult veedan päeva kasvuhoones mõnuledes. Veel ei ole päikese võim nii suur. et kasvukas ära sulaks.Pikeerisin tärganuid ja külvasin uusi.



Sass sai ka toast välja peksetud. Meie majas pole sedasi, et kassid kondavad öösiti ringi . Nii ta siis minuga kasvukas koos aega veetis. Oleks tahtnud ka selle laua peal natuke lesida aga keegi opakas on siia ju kaktusepotid pannud.


Idahüatsindid on tõesti aludtsnud.

´Blue Jacket `

´Woodstock `


20.aprill tuul on tugevam kui eelmistel päevadel ja sellevõrra on ilm ka jahedam. Vähemalt esialgu jäävad lühikesed püksid ära ja vest läheb fliisi alla. Plaanis kingalille pikeerimine kuigi selle karbitäie sambla vaataminegi juba võtab nõutuks. Teen vist ühe eksperimendi ka. peaks mõnede suvikute otsekülvi tegema ja saunataguses peenras alustama võitlust naadiga. Ülo teeb mastaapsemaid aiatöid. Minust ju suurt asja pole.
Ja lühikeste püksteni ei saanudki, fliisigi ei saanud seljast. karm põhjatuul puhus. Polnud enam mingit eelmiste päevade mahedat marusjatamist, ikka tõsine põhjatroll puhis. See, mis plaanis sai tehtud. Ülo kastis kivilaküüru. See oli nüüd Tsiili kogemuste rakendamine. Ma ei ole seda kunagi teinud aga ega mul pole kaua ka seda puhtal kruusal ja kividel põhinevat kivilaküüru olnud. Kui täna pilte tegin, siis jäid astumisterst hirmutvalt suured jäljed. Sestap. Muidugi kui oleks üks kevadvihm sadanu, poleks kastnud. aga vaatame kuidas mõjus ja mis toimub.

Tänased hüatsindivärvid.
´Splendid Cornelia ` küll esimese õitsemisega võrreldes kõhnavõitu aga ma ei tee ka nende idahüatrsintidega mingeid trikke. ei võta välja ega midagi. oluline, et nad oleks elus ja paljuneks ja korraks oma kasvuplatsi värviliseks teeksid. Ja muidugi lõhnaksid.

´Jan Bos `ja tema sumistaja




On kasuli aeg-ajalt käia nimede andmebaasis, et saada teda, et sa midagi ei tea 😄 Just avastasin, et mu suurest lemmikust kobar-skopooliast on saanud vahepeal kobarjas skopoolia. Lladina keeleski  on muutus Physochlaina physaloides

ja tema valgeõieline sõsar ´Mulgi Valge `, mis õitseb pisut hiljem aga üks erldiseisev õitseja juba on


Amuuri adooniselt võtab teatepulga üle kevadadoonis. Sellelgi on armas karvane tulemine.
Adonis vernalis


Esimene õitsev priimula, valge, varretu. 

ja teine  kahvatupunane kriimulalaadne aga siiski mitte kriimula. Sel aastal tunduvad priimulate õied väga väikesed olema, ilmselt mulluse suve mõju.

Sinilillejuttudel on nüüdseks lõpp sest ülased alustavad.  Tervitustega Mildale puhasvalged

Esimene on alati võsaülaste seas ´Taavi ` Puhkedes valge nagu ikka võsaülased aga õitsemise edenedes läheb aina roosamaks ja roosamaks.

No ja kui enne aiast lahkumist selgub, et...
Hondo magnoolia Magnolia kobus hyb.

siis on ju päev täiega tehtud. 

21.aprill 
Eilne päev tundub, et on pikaks veninud . aga aprillis ongi palju pikemad päevad kui teistes kuudes, sest....  Haa, pole oluline miks. Nii lihtsalt on 😃
ka tänane tuul oli vilu. veidi vist ikka soojem kui eile. Kui inimene on kord lühikeste pükste ja vestiväel õues olla saanud, siis juba ainuüksi fliis tundub ahistamisena, pikkadest pükstest rääkimata. ja ainult fliisist oli ka täna vähe.

Külvasime kenakese hulga kasutaimede seemneid ogoroodinakastidesse. Porkna ja naeri, mustrõika ja valge mustrõika 😉, pasternaki  😉ja herned.

Tänased idahüatsindid.
´Gypsy Queen `

´Yellow Queen `

Üleöö on välja vupsanud kevadmagunad. Nende tulemine on isegi ilusam kui õitsmine.

karukellad tulevad mul kuidagi pikkade vahedega. Mõneti muidugi tore, jätkub kauemaks.

Sügisel mulda pistetud.

Eduardi püvilill Fritillaria eduardii

Püüdsin ka õie sisse piiluda aga eriti ei õnnestunud. Eks tegelikult veel oligi vara pildistada aga no kesse maldab

Kui eile oli õis vaid Taavil, siis täna juba mõnel teiselgi. Ka valgeõieline õrn ülane oli õie valla löönud.
Anemone blanda

väga inetu on minust unustada kobarhüatsindid. Nii mõnigi juba õitseb ja teised puhkemas. 
harilik kobarhüatsint Muscari botryoides ´Carneum `

Nii mõnelgi on sel aastal kõrgust vähe või õied väiksemad kui muidu. Mullune põud annab tunda. Ootab hirmuga kuidas kuivemate kohrade noored hostad ja muidugi palju sõnajalad käituvad. On neid veel või pole mitte. Kolmiklilledel on peaaegu kõigil lehed vastu maad.

Ilu on aina rohkem ka kõrgemal lillepeenarde pinnast. 
euroopa lehis ´Hortsman Recurved ` Larix decidua ja tema pärlid

Kui nüüd keegi arvab, et olen pagan ja pühadest üldse ei räägi, siis olen jah. Peaaegu. Aga kui aus olla, siis pühadesoovid on mujal keskkondades juba ammu soovitud ja kevadpühad on ikka alati olnud seotud algava aiaajaga või muul viisil enda ümbruse korrastamise ja märgistamisega. Oli ka sel aastal sedamoodi ja nii ilmselt ka kestab.

Oh issver !  Viie aprillipäeva kohta on rohkem öelda kui poole suve aiaelu kohta. Eriti veel teise poole. Lasen siis need 5 päeva oma elu elama.

6 kommentaari:

  1. Võimas kevad on sel aastal. Murrab sisse, ei mingit vindumist. Kui nõnda edasi läheb, hakkavad puud varsti lehtima. :)

    VastaKustuta
  2. Oivaline mõte! Kroonika väga huvitav, lugesin rõõmuga.Jaksu!
    Meil on veidi hilisem see värk siin või mul lihtsalt pole õiget kevadist ala.Kivila mul nt rohkem varjus, aga kastsin siin ka korra, vihma ju ei antud. Tore, et kevad käes

    VastaKustuta
  3. Mõnus aiapäevik, praegu on nii ilus aeg, iga päev midagi uut.

    VastaKustuta
  4. Oi, teil seal Lõunaosariikides ju lausa lillepidu. Meil, Keskmaal, veel sellist möllu pole. Käin iga päev uurimas mis uut, aga nigel, väga nigel see olukord. Sul on ikka nii palju ilusaid õisi ja nimedki selged ;)

    VastaKustuta
  5. Ma tervitan ka seda päevikupidamist! Väga huvitav vaadata-lugeda. Seda enam, et Sul on ka nii lõpmata pajut, mida näidata ja tutvustada.

    Cornelia-nimeline hüatsint peaks olema "Splendid Cornelia".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tähelepanu pööramast, loomulikult on sul õigus

      Kustuta