...kulgeb juunikuu...

...ja kolme päeva pärast läheb juuni plaksti pooleks. Kulgeb üsna samaselt nagu mai aga vahepeal hirmutati öökülmadega ja kusagil olla isegi natuke olnud. Meil püsisid ööd ikka +6-8 C vahel ja hetkel saja nõrka vihma. Loodan, et sajab natuke kauem kui 15 minutit, sest on tõsiselt pilves, lausa pime. Sajab täitsa vabatahtlikult ja ilma äikese sunnita. eile oli keskmine äikesehoog. ja iga piisk, mis taevast langeb on lausa kulla hinnaga. Meie veel väga kurta ei tohi. Murud on rohelised (loe heinamaad) ja plaanin niitma hakata lähipäevil. Aga Eestimaal on palju kohti kus pole üldse sadanud, pole lausa mai algusest sadanud. Põllumeestest on tõsiselt kahju.

Mis siis vahepeal on aias toimunud. Ikka kiire õitsemine nagu selle suve trend juba kord on. Hetkel on vist kõige enam nelkide aeg. Nelkidel oli halb talv aga lihtsamad ja vinstkemad on elus ja nelgilõhna on aed täis.
tagaaias

nelgialas ja siin seal mujalgi on neid õitsemas.

Kõrged iirised õitsevad hõredalt ja kõige ilusamad pole veel õisi lahti löönud. Siberi iirised on sel aastal huvitavad. osad on väga ilusad ja kõrged ja mõned on vaevu 25-30 cm aga õitsevad jälle nagu hullud.
Iris germanica ´Quaker Lady `

Iris sibirica ´Cambridge `

Käes on ka pojengide aeg. Eks meil sellepärast need paar sadu ja tänanegi vihm on. Ma ei mäleta aega, mil pojengide ajal vähemalt korra ei sajaks. Üks vana ja nimetu, koos majaga saadud on minu lemmik.

Ja sel aastal pole ma maha maganud ka oma ainsa ITOH-hübriidi õitsemist. Olen endiselt kõhkvel nende puhul. Kas mul ikka on vaja või ei. Kuigi vaekauss kaldub ikka sinna vaja poolele. 
´Yellow Crown `

Kolmelehine piiskenelas on aastatega võimsaks puhmaks kasvanud aga ka järglasi tekitama hakanud. Sel aastal ostsin ka roosaõielise sordi. Pole veel väärilist kohta sellele leidnud.
Gillenia trifoliata
abiellus kirjulehise veigelaga

Seesinane veigela ise saab kahjuks igal talvel kannatada ja õitseb teistest hiljem kui on taastunud ja kasvanud. Kaks väga kindlat tegelast on kauni veigela Weigela florida sordid
´Alexandra `

´Pink Poppet `

Harilik amorfa Amorfa fruticosa , mis mul endal seemnest kasvatet tundub igal kevadel olevat surnud ja teeb inimesi lausa murelikuks aga tegelikult on see kiire ja äkiline. Ei ole ja siis järsku on ja õitseb. eks igal kevadel on ikka ka seda osa, mis vajab välja lõikamist. See ongi iseenesest hea, sest muidu võtaks põõsas ülisuured mõõtmed. ega ma vist muidu seda aias ei peaks aga õitsemine on amorfal nii tore.

Turbapeenras on praegu tegijaks narbik Bruckenthalis spiculifolia.  Kenarbik on meil ka ja nüüd oleks vaja veel ka püharbikku. Sellised toredate nimedega taimed lihtsalt peavad ju olema.
narbik

leichtlini preeriaküünlad õitsevad alati kindlas järjekorras. Kõigepealt kõik siniseõielised ja siis üksteise järel heledad. Hetkel ilutseb
Camassia leichtlinii ssp suksdorfii, mis on kerge sinaka varjundiga ja kui see on lõpetanud alustab kollaka varjundiga ssp. leichtlinii

Hea meel on igasuguste õrnahingeliste puittaimede ilusa talvitumise üle. See kompenseerib okaspuude kahjustustest tekitatud hingelisi kannatusi. Jäime ilma viiest kadakast ja ühest männist. Aga itaalia pappel ja pagunipuu on ainult natuke näpistada saanud. Austria tamm, kanada juudapuu ja munajas trompetipuu näiteks üldse mitte.
munajas trompetipuu Catalpa ovata

kanada juudapuu Cercis canadensis (seemnest kasvatet)

Õitsemist asutab uus käpaline, mis Aiasõbrast sai soetatud. Olgu sel samapalju elujõudu kui balti sõrmkäpal.
ojamaa sõrmkäpp Dactylorhiza majalis ssp. elatior

Üksaasta ostsin aiasõbrast suure ammi, nime pärast ja sellepärast ka, et mulle meeldivad sarikalised. No ei ole see suur ammi ega priske mammi aga tore taim on sellegipoolest.

Kurerehade hiilgeaeg on ka kätte jõudmas. Need meeldivad mulle päris hästi aga kõige ilusam on ikkagi
tore kurereha ´Rosemore ` Geranium x magnificum

Aga ka vereva kurereha G. sanguineum erineva kõrguse ja suurusega mütsakad on ülinummid.
Futu mütsakas

või sort ´Max Frei `

Ja no kurekellad. neid on meil palju. Need rändavad ja moodustavad uusi kombinatsioone. natuke on ju tüütud ka. Ronivad teistesse puhmastesse aga ma annan neile siiani veel kõik andeks. Ükspäev leidsin ülitumeda lihtõielise. sellist pole varem olnud.

Mägisibulad on sel aastal suuremat õitsemist ette võtmas. Ikka pole ma neid veel korralikult pilti suutnud püüda aga silma jäi selline tore. Üks sort aga sel aastal erivärvilised taimed. keegi pakkus, et üks on päikesele lähemal ja tõsi see ju ka on.
´Patton `

Hekiäärne peenar on ka peaaegu lõpuks rohitud (natuke veel ainult jäänud ja siis läheb suuremaks ümbertõstmiseks) ja ühe tiigiäärse pisipeenra ümbertegemine tuleb juba sel nädalavahetusel. 

Selle, et kasvuhoonest oleme maasikaid nosinud juba kuu algusest unustasin eelmises blogis kirjutada. See vähene aiavili, mis meil sel aastal on kasvab kenasti oma kastides ja põlduba oma lpikesel. 

Oh, ja täitus umbes 14 aastane unistus kahe pensilvaania sordi näol. Nende üle on mul eriliselt hea meel. 

Sel aastal pole aeda ilma Sassita. Sass ja meeri liiguvad minuga mööda aeda nagu satelliidid. Päris sõbrad nad pole aga vaenlased ka mitte. On huvitatud. Kui Sass kass kusagile puhmasse või kõrgesse heina ära kaob hakkab Meeri otsima, sest seljatagust ei või valveta jätta. Sassi puhul kohe kindlasti mitte.
kus on Sass ???

siin, mis siis ? käisin kalal

Ja terve selle aja, mis ma siin nüüd olen kirjutanud on sadanud vihma. Kerge sadu läks varsti üle korralikuks ja ma vist võin nüüd küll äraseletatud häälega öelda, et meil on juuni esimesel poolel kolm vihma sadanud ning südamest soovida, et ülejäänud krõbekuiv Eestimaa ka oma jao saaks. kasvõi ühegi vihma.

Pidage vastu põllumehed, aiainimese ja loodus.

8 kommentaari:

  1. Oi kui hea pikk vihm. Meil sadas ka. Kohe nagu pühad oleks. :)
    Majaga tulnud pojeng on tõesti imeline.

    VastaKustuta
  2. On jah nagu pühad :) Selline õnnis tunne

    VastaKustuta
  3. Ilus sul seal ikka. Ja hea, et vihma saite. Kuigi fotodelt pole selle puudumist käll veel näha. Meiegi saame täna vihma. Kuigi mulle meeldis see kõrbekuumus kah. Tänu pojengidele ja aiavoolikule väga hullu traagikat meil veel polnud.

    VastaKustuta
  4. Sul on aias taimedel lopsakust ja õiteilu,nii niiskusenäljas elu pole nagu meil siin liivapöndil

    VastaKustuta
  5. Ilus roheline jah. Kuigi meil on pruun ainult teatud kohtades. Muidugi olen sel aastal aias muru ka natuke kõrgemalt niitnud. Amorfa on sul eriti suur, peam enda oma ka vaatama minema, mul ta alati kuidagi väiksem.

    VastaKustuta
  6. Vihma oli väga vaja ja meile ka anti, palume ka teiste eest ilmavana, muud ei jää üle

    VastaKustuta
  7. Ka looduses kohatud siberi iirised olid madalad, ühe soo vahel pidasin ratta kinni, et mis lill on, oli siberi iiris.

    VastaKustuta