...on üsna roheliseks läinud

Roheline on murumätas ja sama roheline on oras viljapõllul. Võsad on rohekas halos. Ilmad on nagu hai hambad. Kord +17 ja siis jälle vaid +2 aga öösiti erilist külma pole esinenud. Redis oli väljas kolmandal päeval peale külvi aga nüüd muneb. Tavaliselt on mul need kohad kuhu tomatitaimed istutada juba paljaks söödud. Sel aastal peab vist redisetaimi niisama välja viskama. Kuldnokki on meitel meeletult. Peale pesakastide on asustatud ka maja tuulekastid. Vähemalt 1 pesa igasse ilmakaarde.

enne kui aruannet kirjutama hakkan info Tistoule, copipaste SS-i 2008. aasta müügikataloogist.
  Galanthus 'Suur Tilk' (Sulev Savisaar, 2005), lumikelluke ‘Suur Tilk’. 1990. aastal sain Penza oblasti Kuznetski linna kollektsionäärilt Vassili Filjakinilt postipakiga laialehise lumikellukese (G. latifolius) sibulaid, mis osutusid  valedeks. Laia kurrulise lehe järgi otsustades on tegemist kurrulise lumikellukese (G. plicatus) sordiga või hübriidiga. Õis on üllatavalt suur ja meenutab suurt veetilka, sest isegi kuuma päikeselise ilmaga ei taha ta oma sisemisi peaaegu üleni rohelisi õielehti näidata. Sordinime andsin sellele kaunile ja omapärasele variandile 2005. aastal. 120 EEK

Kevadel tuleb neid maa seest nii palju, et raske on järjel püsida. Kui tahaks kõiki uusi õitsejaid pildiga esitleda, peaksin iga päev siisekande tegema aga sellist aega ja jaksu kevade kui hirmus kiire pole kusagilt võtta. Teen siis pistelisis valikuid sellest, mis tundub oluline või on endale eriti armas vaadata. 
Aga enne kui taimedeni jõuan pean veel pisut targutama. Kollase üle. Olen päris palju kuulnud, et kollast ei osata aeda panna või ei meeldi see sootuks. Räpinakoolis rääkis üks õppejõud, et kollane sobiks hoopis Vahemeremaadesse ja sugugi mitte Eestimaale. Samas pole ma kuulnud kedagi kurtmas, et õitsvad rapsi- või võililleväljad kellelgi ei meeldiks. Eriti rapsipõllud, sest tundub nagu paistaks päikene ka siis kui ilm on pilves. Minul kollasega probleeme ei ole. Kollane on päikesevärv ja paistab kenasti kaugele ning teeb olemise rõõmsamaks. Aga kui nüüd mõtlema hakata, siis ega südasuvel peale siin.seal tiksuva võilille ei tulegi midagi meelde. kevadel jah, paiselehed, kullerkupud, nurmenukud, muud kollased priimulad, adoonised, lumekupud, krookused, nartsissid, tulbid ja suve teisel poolel hakkavad päikesesilmad, heleeniumid, päevaliiliad. Mis nende vahele jääb kohe ei oskagi öelda, neiusilmad, mis veel ?  Muidugi on see absoluutselt individuaalne ja ma ei pajatakski sel teemal kui mu köögiaknasse ei helendaks isegi läbi vihma kaks kollast kribalatutsu. Nendest need mõtted.

Tasapisi hakkab silm vaatama ka muud peale varakevadiste sibulike. 
Juba päris tükk aega on õitsenud jaapani nõiapuu Hamamelis japonica. Nõiapuud on lihtsalt nii lahedad oma narmastega, mida õiteks nimetatakse 😊 Ja õitseb kaua. ja õitseb kindlalt igal aastal. Virgiinia nõiapuu on hilissügisene ja sama kindel. Olen ikka sorte ka igatsenud aga pole pihta saanud. Ju siis nii suur see igatsus ka pole. Küll aga sai sel kevadel selgeks, et hariliku näsiniine valgeõieline vorm on lausa eluküsimus. Jah, harilik näsiniin ka õitseb. 
Ja õitseb ka korea forsüütia Forsythia ovata. Forsüütiavaimustus on mul nii noor, et sordid on veel väikesed. isegi kui mõni neist kusagil peaks õit näitama võib see vabalt märkamata jääda.
Turbapeenras rõõmustavad eerikad. Tiilt enam-vähem pistikutena saadud on juba ilusad puhmikud. Neil nimesid ei ole (pole muidugi küsinud ka)
üks Tii tumeroosadest
Tii heleroosal on tore roheline manus ka kaisus 😛
Sügisel tõin Lätist 3 tükki juurde. sort ´Myreton Ruby ` on kauikesti sarnane Tii tumeroosaga. 
Lätlaste Atlase on aga tore punaseõieline
´Springwood White `  on toreda kollakasrohelise lehega
Okaspuud on ikka sügisest suveni eriti hästi presenteeritud. Eriti väiksekesed. Muu mudru ei varja ega midagi. Aga pildistamise aeg tuleb siis kui neil värsked võrsed on. 
Siiski üks jäi fotoka ette. Sel on praegu nii tore värv.
korea nulg Abies koreana ´Pancake `
Hulk varakevadidi on juba väsinud või koguni ära õitsenud, amuuri adoonis, krookused, lumikellukesed. Lumekupud on veel täitsa ilusad. Hetkel on sillade ja kirgaslillede aeg. Ka lõokannus õitseb veel. Esimesed tulbid hakkavad õisi näitama aga kanakoole minul isegi ei mõtle veel.
Neustrujeva tulp Tulipa neustruevae
Lõokannused hakkava juba tasapisi maha käima. nendega on mul lood segased. Kunagi oli päris mitu liiki ja sortegi rohkem kui praegu. Mõni on kuidagi kadunud ja mõned kadusid oskamatu jagamise tõttu. Ei tundnud nende mullaalust elu hästi. Aga on palju toredat isekülvi ja ristumist. Mõni sort hakkab ka taastuma.
hariliku lõokannuse sort ´Evening Shade ` Corydalis solida näiteks
hariliku lõokannuse Gothenburgi rühma esindaja hakkas põhipeenras igasuguses variandis roosasid tootma aga ise on see kolinud hoopis teise peenrasse, sellest segadusest kaugemale
ja on seal ilmselt koostöös põhiliigiga loonud sellise kaunitari
ja peale roosade on segadikus veel ka lillakaid ja sinakaid, mis erinevad liigist
haruline lõokannus C. paczoskii peaks ka õige asi olema aga pead enam ei anna
Nii ongi neid lõpuks päris kena hulk ja veel ka mõned hilisemad liigid. Olgu neil paljunemine kerge. Minu poolest võiks kevadel peenrad neid täis olla ja muru takkatraavi. 
buhhaara silla Scilla puschkinoides on ühe õievarre juurde kasvatanud, oh seda rõemu😊
Paar päeva tagasi üllatas mind esimene püvilill.
kuldne püvilill Fritillaria aurea
Sellest, et mu vanad võrkiirised peale ümbertõstmist vaikivad olen juba kirjutanud. Kahel on paar kõrt tulnud. need jäävad küll ellu aga ülejäänud vaikivad endiselt. Mind on küll lohutatud, et see ei pea veel tingimata fataalne olema aga ma siiski kardan, et on. uuematest on nüüdseks kõik vist juba ennast näitamas. Ma ei ole ka sugugi kindel, et neile meie aia muld üleüldse sobilik on. Aga need meeldivad mulle väga ja ju neid siis ka juurde tuuakse. Mingiks ajaks ikka rõõmu on.Hetkeseisuga siis 
´Cantab ` kahjuks algusest peale natuke hädine ja õisi hõredalt
´Clariette ` kätub tunduvalt paremini
Anni tõi ´Harmony `
´Pauline `on tegelikult palju tumedam, peenras peaaegu mustjas ja väga ägedat värvi
´White Caucasus `
Ühed minu suured lemmikud on kirgaslilled, eriti hiid-kirgaslilled Chionodoxa luciliae Gigantea rühm = C. gigantea. Ja mul on nii hea meel, et Tiilt saadud sibulapeotäis on tõesti täitsa siniste õitega kui 1 valge nende keskel välja arvata

´Alba `

´Lilacina `

Forbesi kirgaslill C. forbesii ´Kloostrimetsa `, milline värv
Aga aitab neist kirgaslilledest. Sel aastal on mul lootust jälle üle mitme aja näha rohkem koerahammaste õisi. Vahepeal kasvatati ainult lehti. Esimene nagu alati on
siberi koerahammas Erythronium sibiricum ´Belõi Klõk `

Peale sibulike hakkavad tasapisi ka muud tuustid tulema. Aga natuke peab ju oma uut aiaabilist ka näitama. On teine täitsa asjalik ja ninapidi siin-seal juures. Toimuvad ka äkksööstud üle minu või minu alt kui ma parasjagu käpuli olen. Edev on ta ka. Milleks tema inimene pildistab mingeid varsi kui tal on olemas selline võrratu kass nagu Sass. Karv roheka helgiga, vurrud ja kulmud valged, sokikesed ka. Tagumised pealegi trippidega ja manisk võtab vahel südame kuju. Saba pikem kui teistel. Tõepoolest, milleks ? 






Appike, peaaegu oleksin unustanud sellise toreduse nagu ameerika haisuvõhk. Miks selline nimi, ei haise ju ? Siberi haisuvõhk kasvatab siiani lehti aga eks ükskord temagi.
Symplocarpus foetidus

Tasapisi hakkavad priimulad asutama. Tagaaias on üks tegelane, mis alati kuidagi salamahti ja teistest varem õitseb
varretu ilmselt
Ja igal kevadel leian ma maadja litterheina juba täisõites. On selline kribal, aga väga ilus.

Thlaspy stylosum

Ometi hakkavad ka minu nõmmkannid tulema. 
punane nõmmkann Androsace carnea

balkani nõmmkann A. hedreantha

kevadik Draba ramosissima, üks neist kollastest, mis köögiaknasse säravad

Paar uut kivirikku ka.
Elisabeti kivirik Saxifraga x elizabethae, ostes oli potis selline nimi aga ma ei lei Googlist sellist 😕 Oskab keegi aidata ?

Elisabeti kivirik S. x elizabethae ´Regina ´

Üks peenem lumeroos kannatas ka juba natuke pildistamist
peaks olema ´Pretty Ellen Pink `

aga peale suure rõõmu on kevadel ikka ka seda, mis kurvaks teeb. Paljud okaspuud on kõrvetada saanud. enamasti õnneks siiski kergelt. Ka igihaljad rodod on veidi kannatanud. Aga päris kurvaks tegi avastus, et minu liiliaplats on totaalselt väikest oblikat täis kasvanud
Veetsin terve eilse päeva seda rookides aga samas on teada, et see on väga raske kui mitte lootusetu sellest lahti saada. Mõlgutan mõtteid mulla happesuse (liighappesuse indikaatortaim) muutmise suunas aga samas ei taha liiliad ka aluselist. Tuleb teha ettevaatlikult katseid.
Et aga jutu lõpp nüüd sedasi kurvameelne ei oleks siis üks tõesti igihaljas sõnajalg, selles mõttes, et ei olegi nagu talvehaljas kõigest.
soomus-raunjalg Asplenium ceterach

Ja lubadus, et järgmine jutt tuleb sinilollikestest 😍

11 kommentaari:

  1. Issand kui palju õitsvaid kevadlilli. Tundub, et elad kusagil palju soojemas kliimas kui mina siin Kesk-Eestis, kus kevadninad alles tärkavad. Ja nii palju minu lemmikuid võrkiiriseid-ilus-ilus. Aha ja kõik need teised õitsejad-olen kade, aga ka õnnelik! ;)

    VastaKustuta
  2. Kollane on võrratu värv rohelusse - tulp, kitsekakar, aedvaak.
    Peale võilille tahan siiski veidike puhkust kollasest, aga kollane tulp on ikka rõõmuks!

    VastaKustuta
  3. Kui põnev kevadiste sibulike maailm on. Aitäh vaateid jagamast!

    VastaKustuta
  4. P.s. muidugi on kollane värv päikese värv, särav ja asendamatu, arvatagu selle sobivusest mida tahes, meie kliimas on õite aeg niigi lyhike.

    VastaKustuta
  5. Oeh, need lõokannused on tõesti nunnud, aga teil seal lõunas on tõesti teine kliima(tsoon), minu lõokannused alles ronivad maa seest välja. :D Va. kattelehine - see küll juba õitseb :)
    Kirgaslilled on ka minu suured lemmikud, neid võiks alati rohkem olla :)
    Ja milline lumeroos! :)Ja kõik need muud toredad asjad.
    Küll see kevad on ikka üks tore aeg...

    VastaKustuta
  6. Kevadet ilma kollaste õiteta ei kujuta kohe ette,öeldagu mis tahes.Ilus on sul aias ja palju õitsejaid.

    VastaKustuta
  7. Kirgaslilled lisandusid praegu minu soovilisti. Jah oh, kui ilus sul seal ikka juba on!

    VastaKustuta
  8. Kollane värv on eluvajalik. Mul on kollased priimulad, kollased päevaliiliad, kollased liiliad, krookused ja roosid ja mis kõik veel. Kahju, et kollast floksi pole leiutatud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot liiliad läksid täitsa meelest ära, need ongi seal vahepeal :D

      Kustuta
  9. See kirjeldus 'Suure Tilga' kohta annab võimaluse küll selleks, et tegemist võib olla ka G. plicatus 'Augustus'ega.
    Kollane on tore ja soe värv ning kindlasti ei teeni põlgust.

    VastaKustuta