...muututakse kärsituks...

..., sest nii hing kui ihu ihkavad õue. Kirjuta selle hostapostituste rea viimase loo. Sedasi pole tegelikult õige öelda. Kindlasti jätkan tasapisi, et kõik kallikesed saaks kaardistatud ja uute arenemine jälgitud.  Pea neljandik hostadest on praeguseks vaid nimetatud kui sedagi aga kõik vääriksid ka pilti. Ja vaevalt, et seegi hooaeg ilma uuteta läheb. Sellist hullumaja nagu 2015 aastal juhtus ometi korduda ei tohiks. Sel saatuslikul aastal kui mu hostamajandus lootusetult sassi läks tuli neid erinevaid teid pidi juurde 52 ja ma õpin siiani nende nimesid ja püüan nägudega kokku viia. 😊 10 hostat hooajal on paras hulk. Sellepärast ma selle suure hostade lappamise töögi ette võtsin, et endale asjad selgeks teha. Ilma motivatsioonita ei tee ju inimene midagi. Kuiv kaustade lappamine olnuks ääretult igav. Ja sellepärast ka nii keeruline hostade rühmitamine, et ikka igast taimest saaks mitu korda üle käia ja kinnistada. Seega, mitte edvistamiseks, müügi või jagamisreklaamiks. Kuigi kui nüüd teisest vaatepunktist võtta, siis oleks isegi põhjust uhke olla 😛. Nojah aga olgu.

Otsisin kaua ja lõpuks isegi leidsin ühe pildid teoaukudega hostast. Loomulikult on kõige rohkem auke sordil ´Invincible `, sest egas tigugi loll ole. Mis hea inimesele, maitsev ka teole. Aga sellest pole mul jälle pilti. Rahustagu see maha paar nördimust avaldanud lugejat. 😁
H. undulata var. undulata lainjas hosta koos elegantse naadilehega

Eks ole minugi aias tigusid. Mõnes peenranurgas kus enam niiskust ja varju rohkem. Üldiselt ma siiski pole siiani võinud nende rohkuse üle kurta. Ju on minu teod ja nälkjad mööda aeda sujuvalt laiali jaotunud. Siiski võtsin eelmisel aastal ette teograanulite jagamise. Parem karta kui pärast kahetseda. Kasutasin mulle soovitatud ja järeleproovitud varianti. Graanulid otse tärkava hosta puhmikusse enne kui lehed tekivad ja väikestel siis ikka ümber taime. Tulemuste kommenteerimine oleks ennatlik. Esiteks oli eelmisel aastal suve esimesel poolel tigudega üleüldiselt kitsas ja teiseks oli ka ilm kuivapoolne. Graanulid säilised poole suvemi ja kauemgi. Ma arvan, et minu aias tegelikult piisabki sellest ühest kevadisest panemiset.
graanulid ´Hacksaw ` tite ümber, pilti graanulitest suure hosta sees kahjuks pole

Kui juba probleemidest kirjutamiseks läks, siis olgu nii. X-viruse paanika (mitte, et see ainuke oleks aga see on vist suurim koll hetkel) on mul taandunud. Hetkel küll ükski hosta sellist nägu pole, et seda viirust võiks arvata. Nii jõukas, et lasta kõiki oma hostasid laboris kontrollida ma kahjuks ei ole. Kaks isendit olen ka tuleriidale viinud. (hea, et mitte kõiki, sest mingil hetkel tundus kõik kahtlane kuni tasapisi teadmised ja tarkused tulid) Ma ei ole kindel, kas neil just viirus oli aga need kiratsesid ja ei näinud ka terved välja. Palju suuremaks probleemiks on seenhaigused, mis lehtedele laike tekitavad ja nende välimuse täiesti rikuvad. Ma ei tea, kas sellel on ka mingi seos turbaga multšimisel aga enne seda mul seenetamisega probleeme aias ei olnud (ka floksid, liiliad). Muidugi võib see olla seotud hoopis ajafaktoriga. Aed saab vaemaks, taimestik tiheneb. pealegi on viimaste aastate kliima ka väga veider olnud. Ehk on kellelgi sellega mingeid seoseid (turbaga) või kogemusi ? Tähelepanekuid ? Üksikud laikudega lehed (tegelikult kannatab hosta isegi poolte lehtede eemaldamist aga nii kaugele ei tohi asja lasta) võiks enne pritsimist ära lõkkesse viia, sest hostad suudavad puhmiku kiiresti taastada. Kohe hakkavad uued värsked lehed kasvama.
Normaalne aedleja sellist pilti muidugi ei paneks (a la minu aias küll sedasi pole) aga kui 2016 tabas mu hostasid see massiliselt, siis ma vaatasin väga teraselt ringi ka kõigis teistes aedades ja polnud aeda kus poleks kahjustust olnud. Kui ei oleks tarku inimesi ( pr. Eneli Käger nt), kes ikka ka vahel mu aeda satuvad, siis oleks vist asjad  praeguseks hullusti (või hostad likvideeritud). Esiteks sain teada, et milles üldse on probleem ja soovituse fungitsiididega pritsimiseks. Eelmise 2017 aasta pilt oli juba palju parem. Pritsima peaks kohe esimese kahtlase pleki tekkimisel Aga mulle isiklikult tundub, et esmase pritsimise võiks teha kohe kui ilmad lubavad ja ninad tulevad just mullapinnale. Kahjustusi tekitab lehtedele ka kevadine hiliskülm. See on meie aias suhteliselt haruldane (aga esineb). 
Üldiselt on hostad siiski vastupidavad ja vähenõudlikud. Välja neid läinud ei ole. Vaid 1 hosta ei  ole elanud istutusjärgset talve üle. 

Aga rõõmsamalt edasi. Ikka igasuguste kirjuleheliste hostadega. 

´Lakeside Dragonfly `
Äraütlemata toreda kujuga puhmik. Keskmisekasvukiirusega ja keskmiste mõõtmetega. soovitatakse varjulisemat kasvukohta Ja õige see on, päikeses ei olnud see hosta üldse see. 

´Dress Blues `
Kiirekasvuline keskmisemõõtmeline. Pool- kuni täisvarju. lehed on ilusa ja tugeva läikega.

´Independence `
On üsnagi väljapaistev. Keskmise kasvukiirusega suuremapoolne keskmine. Varjulisem kasvukoht tagab tumedama rohelise ja seega ka suurema kontrasti lehtedel.

´Spilt Milk `
Pidanuks õigupoolest olema siniste rühmas. Keskmist kasvu, juurdekasv pigem aeglane. Varjulisem kasvukoht.

´Brim Cup `
Üsna aeglase juurdekasvuga, pigem isegi väike kui keskmine (minu arvamus). soovitatakse varjulisemat kasvukohta aga minul on ka täispäikeses hakkama saanud.

´Crusader `
Keskmise suurusega, kiirekasvuline. Soovitatakse varjulisemat kasvukohta. 

´Karin `
Keskmine või isegi suur, toreda kasvukujuga ja kiiremapoolse juurdekasvuga varjulisema kasvukoha hosta.

´Wide Brim `
üsna kiire kasvuga keskmist mõõtu varjulisema kasvukoha hosta. 

´Chain Lighting `
Keskmise suurusega ja keskmise kasvukiirusega, väidetavalt. Mulle tundub, et mõlemad on üle keskmise. Üsna krobulise lehega ja ilmselt kasvab toredaks hostaks.
Siia seltskonda võiks kuuluda veel ´Francee `, ´Grand Tiara `, ´Minuteman `. ´Reversed `, ´Christmas Candy `, ´Shade Fanfare `jne.

Esimesed jäigalehelised kirjud (´El Nino `) nt tundusid väga vaimustavad. Nimetatu kui esimene on siiani lemmikuks jäänud. Kui sarnaseid aga juba rohkem kogunema hakkas, tekkis vist mingilaadi küllastus. Hetkel tunduvad seda tüüpi hostad mulle kuidagi nagu verevaesed, nagu ontlikud vanatüdrukust guvernandid . Teokindlad, seenekindlad ja muidu vankumatud. Ega needki hostad sellepärast inetud ega põlu all ole. Ja kunagi ei või teada kuna vana arm jälle tärkab, sest teadupärast see ju ei roosteta. ´First Frost `, ´Timeless Beauty `, ´Morning Light `, ´Brodway `, ´Grand Marquee `

´Aristocrat ` suve hiliskevadel
Kasvult väiksemapoolne keskmine, suhteliselt aeglase juurdekasvuga. soovitavalt varjulisse kasvukohta.

´Beach Boy ´ hiliskevadel
Keskmise kasvukiirusega suuremapoolne. Varjuline kasvukoht.

´Catherine ` 
Keskmisekasvuline, minu meelest pigem aeglase kui keskmise kasvukiirusega. Varjuline kasvukoht.

´Firn Line ` 
Keskmise kasvukiirusega keskmine varjulisemasse aiaossa. 

´ High Society `
Ja nagu need kõik, ikka keskmise kasvukiirusega keskmise suurusega ja varjulisemat kasvukohta eelistav. 
Tegelikult ju kõik ilusad hostad. Ma ise ka ei tea, miks mul nendega hetkel selline seis on. On veel mõned liigid ja peotäis hostasid, mis ei vasta sordile aga ka liigile ja kindlasti on mõned sootuks vahele jäänud. Eks need kõik tulevad tasapisi koos piltidega. aga seda ma vist juba kirjutasin 😟

Enne kui ma nüüd siin lõpetan, kirjutan veel veidi hostade mitmepalgelisusest. See on see, miks väga suure kindlusega suudaks ma teistes aedades määrata vaid väheseid. Muidugi pole see ka eesmärk omaette. Muidugi on ka väga palju sarnasid sorte, mis vägagi eksitada võivad. aga hostad ise on ka eksitajad. Olenevalt valgusoludest, kindlasti ka kasvukoha mullast ja vaatlemise ajast, eriti viimasest. Kolm näidet. 
´Hanky Panky ´ Keskmisekasvuline, keskmise juurdekasvuga, Nii päikesesse kui varju. Ühe suve pildid.



´Orange Marmalade ` Suur, keskmise kasvukiirusega. soovitatakse pool- kuni täisvarju aga täispäikeses on tunduvalt värvikam ja säilitab värvikuse peaaegu täielikult kuni sügiseni.  Esimene pilti on suve esimese poole päikeseline kasvukoht ja teine sügisepoolne varjuline kasvukoht.



´June `. Hosta, mis mitmeski kasvatajas on segadust tekitanud. Kuni sinnani välja, et on sordile mittevastavaks peetud. Keskmisekasvuline kuigi suuremapoolne keskmine ja ka keskmise kasvukiirusega (no pisut üle keskmise ma ütleks ). sobib nii päike kui vari. 

varasuvine (hiliskevadine 😏) mistahes valgusoludes

päikeselisemas kasvukohas on üsna muutumatu kuni sügiseni

enam varjupakkuvas kasvukohas läheb tummisemaks, soojemaks ja tumedamaks

Kasvukoht sama, mis eelmiselgi pildil aga suvi oli vihmasem elik siis päikesevaesem.

Kas järgmised hostajutud tulevad suvel, sügisel või sootuks uuel talvel ei oska ma praegu öelda. Aga need tulevad.


7 kommentaari:

  1. MItmes hostapostitus see sul juba on? No minule ajad küll nii kevade ise peale. Täna juba otsisin kohta, kust rohida saaks :D

    VastaKustuta
  2. hostaarium on selle värgi nimi :D Muidugi on sul põhjust uhkust tunda! Võimas!

    2018 suvel ilmusid seened kõigisse võimalikesse ja võimatutesse kohtadesse, ma ei seostaks turbaga multsimisega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. turvas iseenesest vast mitte aga kui pinnase happesus muutus tugevalt ja äkiliselt, kas ei või see taimede vastuvõtlikkust suurendada. Stress või nii. Aga need nirud ja märjad talved on indlasti seenetamist soodustanud

      Kustuta
  3. Jah, see valgus ja vari. Kord istutasin kliendile hommikupäiksepeenrasse 10 `June`puhmikut. 5 põõsast said rohkem päikest kui kolm ja totaalne värvuse vahe oli, nagu poleks üldse sama sort. :)

    VastaKustuta
  4. Minul seenetasid hostad tavalisest rohkem 2017 suvel, jube vihmane oli kogu aeg. 2018 suvel pidasid kenana vastu augusti lõpuni ja siis läks lahti. Kui vihmase suvega äraõitsenud õied lehtedele langevad, see oli meil kindlasti üks põhjus, miks lehtedele defektid tekkisid. Ja teine nuhtlus - pisikesed nälkjad vms.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma ei teagi nüüd :) Kui Merike rääkis 2018 st minevikus arvasin, et kirjaviga aga kui üüd sina ka, siis tekib küsimus, et kas mul endal on midagi ajaarvestusega sassis :D

      Kustuta
  5. Kasutasin ka graanuleid niiviisi põõsa sees ja aitab küll jah. Aastaarvu igaks juhuks ei ütle, mine tea... :D

    VastaKustuta