...ei saada veel ikka hostadega pidama

Kui hakkasin tegema oma värskesse aiakaustikusse märkmeid hostade kohta, milledest kindlasti tuleb korralikud portred teha, selgus tõsiasi, et õhku on jäänud lausa kolmandik ja sugugi kõik pole mitte noored ja alamõõdulised.nii mõnigi armastatud hosta on jäänud märkamata. Ühtlasi võiks enne tulevast värskemat informatsiooni lapata läbi veel ka kõik segased ja suvalised. Et õues on ikka veel talv, siis las lennata.
Sattusin ühte asja kontrollides enda 2014 aasta kollektsioonipostitusele. Ma küll ei taha ennast korrata kuid tuleb välja, et kordan siiski. Just fotode osas. Aga ma lohutan ennast sellega, et seekordne sõnavõtt on siiski pisut sisukam.
Vahele jäänud toredad.
´Francee `
On suur hosta. Keskmise kasvukiirusega. Soovitatakse varjulist kasvukohta aga ei põe ka peaaegu täispäikeses. Pole küll teab, mis lehemustriga aga on suur ja turd.

´Golden Tiara `
Ütlemata sümpaatne väiksemapoolne keskmine, kiirekasvuline. Kuigi soovitatakse varjulisemat kasvukohta ei nurise ka täispäikese üle. Väga armas madal mütsakas.

´Grand Tiara ` koos veetleva vesiheinaga
väiksemapoolne keskmine, kiire juurdekasvuga. soovitatakse varjulisemasse kasvukohta. Ja õige ka. Varjus on roheline intensiivsem.

´Patriot `
Keskmise kasvukiirusega suur hosta. Soovitatakse varjulist kasvukohta aga ei pea tingimata. 

´Lemon Delight `
Väike kiirekasvuline, nii päikesesse kui varju. Ilusate kitsaste lehtedega ja meeldivalt heleroheline. Kitsast kuldset triipu leheservas tuleb aina enam. Päris alguses ei olnud üldse.

´Minuteman `
Suuremat mõõtu keskmine. keskmise kasvukiirusega. Pool- kuni täisvari. Loetakse väga sarnaseks sordiga ´Patriot `

´Queen Josephine `
Keskmise kasvukiirusega keskmik. saab hakkama nii päikeses kui varjus. On vist minu kõige läikivamate lehtedega 

´Rainforest Sunrise `
Milline värv ! Keskmise kasvukirusega keskmne hosta. Mina nimetaks seda kasvukiirust siiski pigem aeglaseks. sobib nii päikesesse kui varju.

´Restless Sea `
Keskmise kasvukiirusega keskmik. Midagi juba nagu loob aga 3 aastat ikka enamasti õiget nägu veel ei näita. Soovitavad varjulisemat kasvukohta.

´Shade Fanfare `
Kiiremapoolse kasvuga keskmine või isegi suur. Pool- või täisvari on ok. Minule otse loomulikult meeldib selle ilus heleroheline lehevärv.

´Spinners `
Kuulub nende sekka, mis toreda laia puhmiku tekitavad. Üsna kiirekasvuline suuremat sorti keskmine. Varjulisem kasvukoht.

´Tokudama Flavocircinalis ` on mulle alati meeldinud
Veel rohkem meeldiks kui neid õisi nii palju poleks. Katsu neid sealt kausside vahelt välja õngitseda. enamasti ma püüangi seda tüüpi lehtedega hostadel õied juba enne õitsemist ära lõigata. See on veel hea külvaja ka. Muidu keskmine, keskmise kasvukiirusega ja soovitatakse varjulist kasvukohta. Minu oma on päikeses.

´Striptease `
Üsna kiirekasvuline suur hosta nii päikesesse kui varju. Ei ole päris roheline ja pole ka nagu sinine aga muidu on täitsa sümpaatne.

Ja muidugi on igasugust mudru, mis kasvab hoolimata nime puudumisest. Tegelikult on selle hostakoguse juures, mis ma olen aeda tarinud väga vähe neid, mille nimi ja tegelik sort (liik) kokku ei lähe. Kui näiteks Hemerocallistega võrrelda. 
Kõige rohkem segadust tundubki olevat sinistega. 
See hosta jõudis minuni mingi veidra nime all, mida olemaski ei ole. Et kiwi oli nimes sees, siis nende seast otsides võik selle nimi ehk ´Kiwi Full Monty ´ olla. On tõesti üsna kiirekasvuline ja ilmselgelt ka suur hosta. 

???Kaks järgmist peaks olema ´Big Daddy `ja ´Love Pat `. Kui neil sildid ära vahetada, siis võib-olla võikski olla kuigi suures issis ma olen kahtleval seisukohal, sest lehed on liiga sirged ja siledad. Pildid panen nii, nagu oleks sildid vahetatud. Et need sordid on ka iseenesest sarnased, siis ma igaks juhuks pildi alla nimesid ei kirjuta. 



???Ka järgmine sinine, mis ostetud ´Ice Age Trail `nime all pole mitte see, mis peaks.
Kolm viimast on kuidagi sattunud kõik ühte peenraossa. Ja las nemad esialgu kasvad seal kus on. Ilusad suured sinised.

Ilmselt hakkab siniste hulka kuuluma ka Muhedikemaa teine seemik. Milliseks lõpuks kujuneb ei oska ju praegu arvata.


??? Minu kuulus suur pärandhosta koosneb ilmselt tegelikult kahest erinevast. Ju ma suutsin need esimesel sügisel mingi nipiga segi sonkida. Ilmselt  H. fortunei, millest osa siis ehk ´Albopicta `???Läheb pärast üleni roheliseks. 
tulemine

olemine

??? Järgmise puhul olen juba üsna kindel, et on Fortuney var. albopicta.  ka see läheb kaunis kiiresti ühtlaselt roheliseks. 

On veel ka Fortuney sort ´Obscura ` aga selle ajas mügri kaks suve tagasi peaaegu surnuks ja on teine siiani hõre ja hädine. 

??? Siis on veel rohelisi, mille kohta midagi arvata ei oska.

On ilusate läikivate lehtedega aga selline hõre puhmik. Seal kus praegu on võib ka rahus edasi olla täitetaimena. Kui kunagi peaks tõesti ruumiga kitsaks minema, siis vaatan, mis saab.

??? Veel kaks täiesti suvalist hostat.  
Suurus on tema plussiks, lollikindlus ka.



??? Järgmise sain kui salavalge hosta. Ilmselt on ainult sala aga valget on lehe alumisele küljele väheks jäänud. ??? Ilus ja suur roheline, mis oma kohale ka jääb.


??? Järgmine võiks ju väljanägemise poolest tõesti olla võsundhosta aga ma kahtlen selles tugevasti, sest ei ainsamatki võsundit ja ka suurust on palju enam kui väikesele või väiksemapoolsele keskmisele kohane. On iseenesest tubli ja tore hosta.


??? See tagumine, kitsa valge triibuga keskel pidi olema  lainja hosta var. mediovariegata aga see triip on isegi var. mediopicta jaoks liiga kitsas. Seega KST (kurat seda teab). 

Täielik löök allapoole vööd oli sellekordse hostalappamise tulemusel teadasaamine, et see mida ma olen 10 kui mitte rohkem aastaid pidanud lidrihostaks ei ole mitte sinnapoolegi 😟 Ma pole millegipärast lihtsalt varem märganud kontrollida. Olin kuidagi nii kindel selles, mis sildil kirjas. Muidugi siis kui ma selle hosta koju tõin, ma veel ei teadnudki, et kõik, mis sildil kirjas ei ole mitte sulatõsi.  Aga hosta ise on olnud mu lemmikute seas kogu aeg ja sinna ka jääb. Ilus heleroheline ja kindel.



Et meelest ei läheks, siis Fransenist ei saa mitte ainult hostasid tellida. Seal on ka suurepärane andmebaas kus kirjas kõik oluline ja enamasti lisaks ka pikk pildirida.

https://www.hostaparadise.com/montana/603/hosta-details.aspx

Teine koht kus ka samad andmed aga pisut segasemas esituses

http://www.perennials.com/plants/hosta-montana-aureomarginata.html

Lui googeldada, siis ka Hosta Lybrary on andmete poolest rikas kuigi pildimaterjal võib vahel pisut kahekdav olla

Kolm viimast ja siis tuleb küll pikem paus. 😉

mägihosta  H. montana  ´Aureomarginata `
2014 sai kasvama ja kuna on aeglasemapoolne oma juurdekasvult (vähemalt mulle tundub) siis alles selline õbluke. aga ma ju tean milliseks see kasvab. On suur, isegi kui on hea kloon siis väga suur. soovitavad varjulisemat kohta aga saab ka päikeses hakkama.

H. aequinoctiiantha - on vast nimi ! 
Keskmise suurusega, kiiremapoolse kasvuga. sobivat nii päikesesse kui varju.

kijosumi hosta   H. kiyosumensis
Peab olema suhteliselt kiire kasvuga keskmik nii päikesesse kui varju. Veetleva lainelise lehservaga.

Hetkel mulle tundub, et minu hostadega on asjad selged aga ilmselt paari aasta pärast ma vangutan oma praeguse enesekindluse peale pead.  Ülejäänud 50 ja + tulevad nüüd küll kunagi hiljem kui just midagi põrutavat ei juhtu. 

Ja väljas ei ole tegelikult enam päris talv nagu ma alguses kirjutasin. Ikka natuke kevadet ka oli leida.

10 kommentaari:

  1. Vaata mina ei kujuta ette, kus nad kõik sul on. Tean, et sinna kuuskede alla sa rajasid midagi jne. Peaks organiseerima sel suvel paar päeva sinu juures, saaks kõik üle vaadatud. Ühe päevaga ei jõua, tean seda. Kui keegi kampa lööb, olen huviline küll :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks need ole mööda aeda laiali enamasti, ruumi mul ju jagub :) aga see tulekuplaan oleks küll maru vahva, see mulle meeldiks väga

      Kustuta
  2. On alles kollektsioon,võimas! Palju Sul neid on,kisub 100 ringi vast.Järgmine 2019a kokkutulek Sinu juures ja koos hostadega,mis on igal ajal ilusad ja võimsad!Koos hea üle lugeda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jajah, ilmselt saamegi meie juures kokku, ma juba sellega arvestan ja hostasid peate kokku lugema 200 ja + :D

      Kustuta
  3. See on hea, et vähemalt 'Tokudama Flavocircinalis'-st on kaks korda. Topelt tõesti ei kärise! Minu lemmik!

    VastaKustuta
  4. Hostad on eluvajalikud. Tänan sisuka ja põhjaliku ekskursi eest.:)

    VastaKustuta
  5. Imeilusad. Kahju ainult, et neile sobivat kliimat meie maal heal juhul 3 ja pool kuud on, ylejäänud aeg imetle kuuski ja kadakid.

    VastaKustuta
  6. Esimese pildi 'Francee' on väga sümpaatne hosta minu jaoks, just oma peene valge servajoone pärast.
    Kas siis kokkutulek on ka planeerimisel mitmepäevasena, et jõuaks ikka kõik hostad korralikult üle vaadata? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kokukad on alati mitmepäevastena välja pakutud aga kõik tahavad siva koju saada tagasi :D

      Kustuta